Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tereza Patočková
27. října 2022 19:20
Čas čtení 0:41

Poslední mexický stát Tamaulipas odhlasoval manželství pro všechny

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Poslední mexický stát Tamaulipas odhlasoval manželství pro všechny
Zdroj: Refresher/David Marcin

Manželství pro všechny uznaly nedávno také státy Mexiko, Sonora a Sinaloa, což bylo pro zemi známou genderovým a homofobně motivovaným násilím dlouho očekávaným znamením pokroku.

Pohraniční stát Tamaulipas na severovýchodě Mexika dnes odhlasoval uznání manželství osob stejného pohlaví, které se díky tomuto zlegalizuje v celé zemi. Tamaulipas se stal posledním ze 32 mexických států, který uznal manželství pro všechny. Informoval o tom server Aljazeera

„Dnešek je historickým dnem pro LGBTQ komunitu a pro Mexiko. Dnes jsme my a naše rodiny viditelnější, rovnoprávnější a jsme zemí s větší spravedlností,“ uvedl aktivista Enrique Torre Molina.

27. října 2022 15:30 Čas čtení 3:38 Jde nám o život. Jde o život i vám. Tisíce lidí se na Václavském náměstí postavily proti nenávisti Jde nám o život. Jde o život i vám. Tisíce lidí se na Václavském náměstí postavily proti nenávisti

Uznání stejnopohlavních svazků předcházela bouřlivá debata. Zákonodárci ve státním kongresu byli nejdříve přehlušeni skandováním a výkřiky z obou stran, které obsadily balkon komory. Úředníci se proto museli přestěhovat do druhé místnosti, aby jednání dokončili, uvádí The Times.

Manželství pro všechny uznaly nedávno také státy Mexiko, Sonora a Sinaloa, což bylo pro zemi známou genderovým a homofobně motivovaným násilím dlouho očekávaným znamením pokroku.

První oblastí v zemi, kde bylo manželství osob stejného pohlaví zlegalizováno, se stalo v roce 2009 Mexico City. V roce 2015 nejvyšší soud prohlásil státní zákony bránící sňatkům osob stejného pohlaví za protiústavní, některým státům však trvalo dalších několik let, než zákony odpovídající tomuto rozhodnutí přijaly.

Domů
Sdílet
Diskuse