Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
22. prosince 2022 19:06
Čas čtení 0:38

Lidé mají v peněženkách desítky milionů neplatných bankovek. Takto je poznáš

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Lidé mají v peněženkách desítky milionů neplatných bankovek. Takto je poznáš
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití

Bankovky, které Česká národní banka (ČNB) stahuje z oběhu, jsou rozpoznatelné především šířkou stříbřitého proužku, jenž protíná bankovku.

Lidé mají v peněženkách desítky milionů bankovek, jejichž platnost skončila letos v polovině roku. Nejvíce rozšířené jsou neplatné stokoruny, kterých v oběhu nadále zůstává 22 milionů, což je zhruba třetina všech stokorun.

Upozornila na to Česká bankovní asociace. Ke konci června skončila platnost bankovek v hodnotě 100, 200, 500, 1000 a 2000 Kč vydaných v letech 1995 až 1999, které lze do poloviny roku 2024 bez poplatku vyměnit za nové v každé bance.

Poznáš je podle proužku 

Bankovky, které Česká národní banka (ČNB) stahuje z oběhu, jsou rozpoznatelné především šířkou stříbřitého proužku, jenž protíná bankovku. Ten je úzký a jeho barva se při naklopení nemění, zatímco nejnovější vzory bankovek mají širší proužek, který při naklopení mění barvu z hnědofialové na zelenou.

Bankovky, jejichž platnost skončila v polovině letošního roku, je možné měnit na všech pobočkách bank, kde mají pokladnu nebo vkladový bankomat. Banky je budou přijímat do konce června 2024, poté už bude možné vyměnit bankovky za platné pouze na pobočkách ČNB.

Domů
Sdílet
Diskuse