Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Smeták
26. prosince 2022 10:22
Čas čtení 3:42

Vánoční poselství prezidenta v průběhu let. Připomeň si 10 let projevů Miloše Zemana

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vánoční poselství prezidenta v průběhu let. Připomeň si 10 let projevů Miloše Zemana
Zdroj: Kancelář prezidenta republiky ČR

Prezidentu Zemanovi končí druhý mandát, od března roku 2023 jej v jeho úřadu nahradí nová hlava státu. Shrnujeme jeho bilanční projevy za obě volební období.

Miloš Zeman v pondělí po Vánocích pronese svůj poslední vánoční projev v úřadu prezidenta. Novou tradici vánočních poselství zavedl v roce 2013. Do té doby hlava státu promlouvala k lidu na Nový rok. Zeman po nástupu do svého úřadu vysvětloval změnu tím, že tyto projevy měly podobu vánočního vzkazu až do roku 1948 a s novoročními slovy přišel totalitní režim. „První novoroční projev přednesl 1. ledna 1949 Klement Gottwald,“ připomněl tehdy.

Obnovení prvorepublikové tradice (2013)

Zeman zahájil první poselství vysvětlením, proč se rozhodl projev pronést o Vánocích, zmínil také, že si přečetl všechny projevy svých předchůdců. Ve své řeči připomněl, zřejmě v reakci na Klausovu amnestii, že nebude udělovat milosti, až na výjimečné případy osob, které žijí s nevyléčitelnou nemocí. 

To během svého mandátu porušil, když dal milost odsouzenému vrahovi Jiřímu Kajínkovi nebo šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, který byl odsouzen za ovlivnění dvousetmilionové zakázky ke třem rokům vězení.

Pussy Riot jako urážka boje za práva (2014)

Zeman v projevu bilancoval, komentoval kroky vlády, ale také se vymezil vůči protestům během 17. listopadu, které byly namířeny proti jeho osobě. Lidé mu tehdy vystavili červenou kartu. 

8. března 2023 21:30 Čas čtení 2:03 Obrazem: „Vyhazujeme buranství, aroganci a Jiřího Ovčáčka.“ Satirici z Hradu vynášeli „Zemanu“ Obrazem: „Vyhazujeme buranství, aroganci a Jiřího Ovčáčka.“ Satirici z Hradu vynášeli „Zemanu“

„Nikdy nebudu souhlasit s tím, aby se za symbol boje za lidská práva vydávala pornografická skupinka s vulgárním názvem, protože je to urážka skutečných bojovníků za lidská práva,“ prohlásil v narážce na feministické ruské uskupení Pussy Riot, které čelí opresi ruského režimu. Členky skupiny vzkázaly prezidentovi, že je hlupák.  

Tahle země je naše (2015)

Miloš Zeman svůj třetí bilanční projev začal chválou ekonomického růstu, v němž byla Česká republika na druhém místě Evropy. Kritizoval nízkou valorizaci a některé sociální dávky. „Skončila blbá nálada,“ prohlásil a na diváky a divačky vyslal televizní úsměv.

Závěrečnou část projevu věnoval tedy sílící migrační vlně související s arabským jarem. „Tahle země je naše. Tahle země není a ani nemůže být pro všechny. Ti, kdo se zastávají migrantů, mluví o soucitu a solidaritě. Soucit je možný u starých, nemocných a především u dětí, ale velká většina nelegálních migrantů jsou mladí zdraví muži bez rodin,“ vymezil se Zeman.

Islamofobní komentář (2016)

Prezident Zeman svůj další projev začal tvrzením, že Češi jsou skeptickým národem. Zopakoval své tvrzení, že blbá nálada skončila, a podložil jej hospodářským růstem země. Hovořil o růstu životní úrovně a připomněl, že jsme měli nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii. 

Část svého projevu ale opět věnoval také migraci. „Dnes už téměř nikdo nepochybuje o souvislosti mezi migrační vlnou a teroristickými útoky. Právě proto jsem odpůrcem názoru, že by bylo vhodné v příštích dvou letech na naše území umístit zhruba 6200 migrantů na bázi takzvané dobrovolnosti, což je ovšem téměř totéž jako povinné kvóty,“ vymezil se vůči plánu EU na přerozdělení osob prchajících převážně před válkou v Sýrii. 

1. února 2023 8:30 Čas čtení 4:22 Kauzy Ovčáčka a Mynáře: Zabijačka, opice či neexistující prověrka. Připomeň si jejich deset let na Hradě a hlasuj o největší bizár Kauzy Ovčáčka a Mynáře: Zabijačka, opice či neexistující prověrka. Připomeň si jejich deset let na Hradě a hlasuj o největší bizár

Vyzval k pomoci migrujícím osobám na území jejich států či pomoci zemím, na jejichž území přicházejí. Neodpustil si ani islamofobní komentář, kdy muslimské migranty označil za „těžko slučitelné“. 

Nikdy nevypíše předčasné volby (2017)

Na konci roku 2017 pronášel Zeman svůj poslední projev v prvním mandátu hlavy státu, který měl necelý měsíc poté obhájit v duelu s profesorem Jiřím Drahošem. „Jsme 6. nejbezpečnější země na světě. Jsme dokonce lepší než Švýcarsko. Máme nejnižší míru nezaměstnanosti v Evropské unii...“ začal pozitivními slovy prezident Zeman. „Měli bychom být hrdý a sebevědomý národ, který si váží svých úspěchů,“ vyzval. 

V projevu reagoval také na napjatou domácí politickou situaci a prohlásil, že nikdy nevypíše předčasné volby. Dle jeho názoru by šlo o výsměch občanům země. 

Radílci, lepšolidi a špionománie (2018)

Ve svém prvním vánočním poselství po vstupu do druhého mandátu prezident nešetřil specifickými výrazy. Kritizoval takzvané „lepšolidi“. Vyzval lid, aby ignoroval „radílky“, a varoval před „špionománií“, o níž mluvil v souvislosti s varováním bezpečnostních služeb před aktivitami ruských a čínských agentů na našem území. Tato varování podle Zemana dělají z občanů „nesvéprávné a manipulovatelné bytosti, které se nedokážou samy ubránit“.

16. ledna 2023 19:30 Čas čtení 0:13 KVÍZ: Který z prezidentů České republiky jsi? KVÍZ: Který z prezidentů České republiky jsi?

V projevu rovněž vyzval k uzákonění povinné volební účasti a přímé volbě primátorů, starostů i hejtmanů. Vymezil se proti lidem, kteří demonstrovali proti vládě Andreje Babiše (ANO), a osoby, které na Národní třídě během oslav 17. listopadu hodily Babišovu květinu do koše, označil za „primitivní hlupáky“.

Chtěl bych vám popřát bolest (2019)

„Chtěl bych vám popřát bolest,“ prohlásil prezident ve svém projevu. Odkazoval tak na prvního československého prezidenta T. G. Masaryka, který hovořil o tom, že myšlení bolí.

Opět se vymezil vůči demonstracím pořádaným proti Andreji Babišovi sdružením Milion chvilek. Na pražské Letné se tehdy sešlo na čtvrt milionů protestujících. „V parlamentní demokracii, kterou jsme a budeme, premiéři přicházejí a odcházejí na základě výsledků svobodných voleb. Tečka,“ zdůraznil.

Ohradil se také vůči debatě o změně klimatu. Navzdory nesčetným důkazům zpochybnil vliv člověka na globální oteplování a zmínil, že střídání teplých a chladných období probíhá na planetě Zemi po miliony let. Vypustil však desítky a desítky vědeckých studií dokazujících, že probíhající změna se standardním teplotním výkyvům vymyká.

Očkování je svítání na obzoru (2020)

Vánoční poselství v prvním roce nové dekády bylo věnováno probíhající pandemii nemoci COVID-19. Zeman připomněl úspěchy první vlny, kdy jsme se řadili mezi světovou špičku v boji proti koronaviru. Vyzval k tomu, aby se nesnižovaly restrikce, a podpořil očkování. „Chtěl bych všechny občany vyzvat, aby se nechali očkovat,“ řekl. Očkování nazval svítáním na obzoru.

Poděkoval zdravotníkům, hasičům, policistům a vojákům, kteří byli v boji proti epidemii nejvýraznější.

Kdo nešel k volbám, nemůže být nespokojený (2021)

Prezident Zeman ve svém zatím posledním projevu hovořil o nové vládě Petra Fialy. Nespokojeným voličům vzkázal, že pokud nedorazili k volbám, nemohou se zlobit, že nevyhrál jejich favorit. U nové vlády kritizoval neodbornost některých politiků.

Pojmenoval tři základní úkoly vlády – potlačit pandemii, vyrovnat se s energetickou krizí a stabilizovat státní rozpočet. 

Domů
Sdílet
Diskuse