Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. prosince 2022 16:49
Čas čtení 1:09
Ilona Hobzová

Fena Kabosu známá z memu je nemocná

Fena Kabosu známá z memu je nemocná
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

O fenku se strachují desetitisíce fanoušků.

Sedmnáctiletá japonská fena shiba inu jménem Kabosu, která se proslavila zejména díky memu doge, je nemocná. Má leukémii a onemocnění jater. Ve čtvrtek ale její majitelka na sociálních sítích oznámila, že se fena cítí mnohem lépe, než tomu bylo před několika dny. 

Výrazné zlepšení stavu 

Kabosu onemocněla na Štědrý den. Její majitelka Atsuko Sato zveřejnila na Instagramu příspěvek, v němž popsala její stav jako velmi nebezpečný. Doplnila, že fena přestala pít a jíst. Důvodem je chronická lymfocytární leukémie, což je typ rakoviny krve, a navíc onemocnění jater. 

Těsně před koncem roku ale Sato informovala fanoušky a fanynky slavné fenky o tom, že antibiotická léčba zabírá a její zdravotní stav se výrazně zlepšil. Sedmnáctiletá Kabosu se pět dní po vážné diagnóze najedla a napila, a dokonce zvládla i krátkou procházku. „Jsem ohromená, jak rychle se odrazila ode dna,“ napsala v pátek majitelka a poděkovala za podporu, kterou fence lidé na sociálních sítích ve velkém množství vyjadřují. „Takový zázrak by se bez vašich vřelých přání a modliteb nestal,“ doplnila.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený かぼすママ (@kabosumama)

Kabosu se proslavila v roce 2013, kdy se na sociálních sítích objevila její fotka z roku 2010 se složenými tlapkami. K té začali lidé přidávat různé lámané a gramaticky nesprávné fráze psané pestrobarevným písmem Comic Sans. Fotografiím se začalo říkat doge meme

Doporučeno
Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie 2. května 2024 15:42

Později téhož roku spustili dva programátoři kryptoměnu – Dogecoin –, na níž byla právě podobizna Kabosu. Mělo jít o vtip, ale hodnota této kryptoměny vyletěla v loňském roce nahoru o 4 000 % poté, co ji Elon Musk nazval lidovou kryptoměnou.

Originální podoba memu se v roce 2021 prodala na online aukci za více než 4 miliony dolarů (přibližně 101 milionů korun). V historii obchodování s NFT je fotka psa položkou s nejvyšší aukční nabídkou.

Domů
Sdílet
Diskuse