Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
2. ledna 2023 8:36
Čas čtení 1:27

Výletní loď Viking Orion stojí se stovkami pasažérů u australského pobřeží. Přístavy ji odmítají kvůli biologickému znečištění

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Výletní loď Viking Orion stojí se stovkami pasažérů u australského pobřeží. Přístavy ji odmítají kvůli biologickému znečištění
Zdroj: Unsplash/Daniele D'Andreti

Loď Viking Orion pro 930 pasažérů nezakotvila v přístavu od 26. prosince. Problémem, kterého se přístavy obávají, je biologické znečištění trupu lodi s nánosem mikroorganismů, rostlin či malých zvířat, které by mohly narušit tamní ekosystémy.

Stovky pasažérů výletní lodi Viking Orion již týden nebyly vpuštěny na pevninu. Plavidlo se totiž snaží najít přístav u australského pobřeží, který by ho přijal, informuje BBC. Důvodem je biologické znečištění trupu způsobené mikroorganismy, rostlinami nebo živočichy, které na sobě mezinárodní loď má. Dokud nebude loď očištěna, Austrálie ji podle všeho nepřijme.

12. listopadu 2022 14:13 Čas čtení 0:55 V Sydney zakotvila výletní loď, 800 pasažérů má koronavirus V Sydney zakotvila výletní loď, 800 pasažérů má koronavirus

Mořský život na trupu lodi, o němž se dříve hovořilo jako o houbě, což se ale nepotvrdilo, by mohl způsobit velké škody místním ekosystémům. Z toho důvodu musí několik stovek pasažérů trávit čas na palubě již od 26. prosince a nemohou se vylodit v přístavu v Adelaide. Údajně se ale jedná o běžnou praxi aplikovanou na všechny lodě, které jsou potenciálně nebezpečné pro domácí ekosystémy.

„Profesionální potápěči byli nasazeni přímo u plavidla, aby vyčistili trup, zatímco kotví mimo australské vody,“ uvedly tamní autority. Posádce lodi ani nic jiného nezbývá, jelikož jí bylo odepřeno vplutí i do přístavů v Christchurch, Dunedinu a Hobartu.

Frustrace mezi cestujícími roste

Web BBC hovořil i s pasažéry na palubě. Dle Kenna Heydricka pasažéři na palubě netrpělivě čekají na datum 4. ledna, kdy přijde další pokus o vylodění v největším městě Austrálie Sydney. 

„Většina cestujících se snaží vytěžit ze situace jen to nejlepší a užít si delší dobu na moři. Nicméně už jsou to čtyři návštěvy přístavů, na které jsme se těšili, museli jsme je vynechat a nyní nám velmi chybí,“ uvedl s tím, že frustrace na místě je čím dál znatelnější.

Loď Viking Orion přepraví až 930 pasažérů, má 14 palub a byla vyrobena v roce 2018. Během čištění musí prozatím kotvit 27 kilometrů od pobřeží. Dle oficiálního vyjádření můstku se počítá s tím, že již v pondělí by loď mohla zakotvit v Melbourne.

Kotvení zakázáno kvůli covidu

Austrálie, jakožto nejmenší kontinent, jehož hranice tvoří moře, má bohaté zkušenosti s podobnými situacemi. Nedávno jsme tě informovali o jiné výletní lodi s 4600 pasažéry na palubě s názvem Majestic Princess, která musela být přísně kontrolována kvůli rozšíření koronaviru mezi cestujícími. 

Virem mělo být nakaženo 800 lidí. Zdravotnické úřady Nového Jižního Walesu tak vyhodnotily stupeň rizika přenosu na výletní lodi jako velmi vysoký.

Domů
Sdílet
Diskuse