Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
2. ledna 2023 13:33
Čas čtení 1:35

V Praze budou moci v pruzích pro autobusy jezdit motorky i skútry

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Praze budou moci v pruzích pro autobusy jezdit motorky i skútry
Zdroj: Pexels.com

Magistrát si od jarní novinky slibuje zvýšení bezpečnosti motorkářů i jejich zvýhodnění. Zároveň se má zvýšit plynulost provozu.

Lidé na motocyklech a skútrech budou moci v hlavním městě od jara začít využívat vyhrazené jízdní pruhy pro autobusy MHD. Záměr schválil silniční správní úřad a město čeká na nabytí právní moci. Důvodem zavedení změny je zvýšení bezpečnosti a plynulosti provozu.

ČTK to dnes sdělil dosluhující primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha sobě). Pro autobusy MHD je v Praze vyhrazeno 66 kilometrů jízdních pruhů, které využívají rovněž policisté, strážníci, záchranáři nebo taxikáři a na některých místech jsou určeny také cyklistům.

12. září 2022 18:44 Čas čtení 1:57 Po Václaváku na Muzeum tramvají. Dopravní podnik hledá zhotovitele trati na Václavském náměstí Po Václaváku na Muzeum tramvají. Dopravní podnik hledá zhotovitele trati na Václavském náměstí

„Povolením motocyklů v buspruzích dojde nejen ke zvýšení bezpečnosti motorkářů, ale také k jejich zvýhodnění. To má pro město přínos, protože motorky zabírají mnohem méně veřejného prostoru při parkování než automobily,“ uvedl Scheinherr. Opatření je nyní vyvěšeno na úřední desce a vedení města čeká, až nabude právní moci. Podle náměstka se tak stane v lednu a následně bude během jara postupně měněno dopravní značení, čímž začne změna platit.

Změna umožní i plynulejší a bezpečnější provoz. Motocyklisté a jezdci na skútrech často využívají pruhy k předjíždění kolon, kdy se pak řadí zpět do jízdních pruhů mezi auta. Tyto manévry, které jsou často nebezpečné, nové opatření omezí, čímž se sníží riziko nehod. Bezpečnost se zvýší i pro cyklisty, protože je motocykly a skútry nebudou ohrožovat zmíněným přejížděním mezi pruhy. Cyklisté budou zároveň počítat s tím, že v pruzích jezdí i motorky a skútry.

Plynulosti provozu autobusů ve vyhrazených pruzích se nové opatření nedotkne, protože rychlost motocyklů je srovnatelná s autobusy. „Proto nejsou očekávány negativní dopady,“ píše úřad v rozhodnutí.

Loni přibylo v Praze 4,4 kilometru vyhrazených jízdních pruhů, jejich délka se tak prodloužila na 66 kilometrů. Pruhy chce město rozšiřovat i do budoucna, prověřuje mimo jiné možnost jejich zřízení v Českobrodské ulici mezi zastávkami Blatov a Na Vaňhově, v Horoměřické ulici v celém stoupání z Šáreckého údolí k zastávce Bořislavka a v Náchodské ulici od hranice Prahy po okraj zástavby Horních Počernic.

Praha se může těšit na další změny

Tuto změnu má na svědomí staré vedení magistrátu. Co Prahu čeká dál, mluvíme-li o dopravních změnách, nastínil lídr vítěze komunálních voleb Bohuslav Svoboda (SPOLU). On sám Refresheru tvrdil, že dopravu bere za svou prioritu. Podle něj však minulé vedení města dopravu zanedbávalo.

23. dubna 2024 14:00 Čas čtení 2:17 Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli

„Je potřeba dokončit Pražský a Městský okruh a modernizovat severovýchodní části aglomeračního okruhu. Prioritou je také rychlé vlakové spojení na letiště a na Kladno, stavba metra D a daleko větší zapojení chytrých řešení pro průjezdnost města,“ uvedl před volbami. 

Domů
Sdílet
Diskuse