Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. ledna 2023 8:30
Čas čtení 3:56
Ema Stanovská

Odborník vysvětluje, co pomáhá ve stavu „po kocovině“: Záleží na barvě alkoholu? Kdy si dát pilulku? Pomůže „vyprošťovák“?

Odborník vysvětluje, co pomáhá ve stavu „po kocovině“: Záleží na barvě alkoholu? Kdy si dát pilulku? Pomůže „vyprošťovák“?
Zdroj: pixabay/volně k užití
ZDRAVÍ ALKOHOL ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Ředitel Centra pro léčbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica vysvětluje, jak předcházet stavu „po kocovině“ a jak pít a jíst, abychom ho zmírnili.

Pokud zrovna ležíš v posteli po noci plné alkoholu a přemýšlíš, jak se zbavit nepříjemných stavů, jsi na správném místě. Zjišťovali jsme, co ve skutečnosti funguje (a nefunguje) na stav „po kocovině“, ale také jak pít a jíst, abychom se mu úplně vyhnuli. Na otázky nám odpověděl ředitel slovenského Centra pro léčbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

Nejjednodušším způsobem, jak se vyhnout nepříjemným stavům „po“, je samozřejmě vůbec nepít. Alkoholu by se měli podle Okruhlici zcela vyhýbat diabetici, lidé s vysokým krevním tlakem, ale také lidé, kteří jsou vyčerpaní, ve stresu či mají nějaké respirační onemocnění.

„Některé zdravotní problémy se mohou projevit okamžitě. Pokud člověk s vysokým krevním tlakem najednou vypije hodně alkoholu, zvyšuje si riziko vzniku hypertonických krizí, cévních příhod a krvácení do mozku. Diabetikům to může ‚rozházet‘ koncentraci glukózy v krvi,“ tvrdí odborník.

Pro člověka, který zažívá stres, vážné osobní či pracovní problémy, může být pití více než jedné sklenky vína vysloveně nebezpečné. „Alkohol výrazně moduluje a zesiluje náladu. V pozitivním stresu se člověku ještě více zlepší nálada, ale to může vést k nepozornosti. Pití v negativním stresu zase vystupňuje negativní emoce, což může vést k depresím, až sebevraždám.“

Doporučeno
Byla jsem na CT. Jak probíhá vyšetření, které může odhalit rakovinu? Byla jsem na CT. Jak probíhá vyšetření, které může odhalit rakovinu? 4. dubna 2024 9:00

Mimořádně nebezpečné (a nelegální) je pití alkoholu pod osmnáct let –⁠ a to nejen proto, že mladistvý člověk má nízkou toleranci na alkohol a neumí ještě dobře odhadnout, kdy má dost. Pokud se někdo, kdo slaví v partě mladistvých, opije do bezvědomí, ostatní se bojí zavolat mu pomoc, aby jim na to rodiče nepřišli. Takové stavy podle odborníka často končí i smrtí.

Co (ne)pít

I když jsi zdravý dospělý člověk, před pitím bys měl znát jisté zásady. Tím prvním je kvalitní „základ“. Říká se, že pořádná mastná večeře před pitím pomáhá zmírnit vliv alkoholu, a odborník Ľubomír Okruhlica souhlasí.

„Pokud se alkohol konzumuje nalačno, velmi rychle se dostane do krevního oběhu a ovlivňuje činnost mozku,“ vysvětluje Okruhlica. „Naopak pokud je člověk najedený, vstřebávání alkoholu do krve se zpomaluje, a tak nedochází k tak velkému návalu a jeho následkům.“ 

Další věcí, kterou můžeš udělat, je vybrat si správný druh alkoholu. Okruhlica tvrdí, že nezáleží na tom, zda je alkohol tmavý nebo světlý, rozhodující je molekula alkoholu –⁠ čím vyšší procento alkoholu, tím vyšší riziko. Nejhorší jsou koncentrované lihoviny, přičemž nezáleží na tom, zda se jedná o vodku či koňak.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 128299 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Zda cukr zhoršuje negativní účinky alkoholu.
  • Zda se dá otrávit i vínem nebo pivem.
  • Kdy a jestli si dát pilulku proti bolesti hlavy.
  • Zda pomůže vývar, „vyprošťovák“ nebo kinedryl.
  • Proč bys ve stavu „po kocovině“ neměl cvičit.
  • Zda můžeš „vyhnat čerta ďáblem“.
Domů
Sdílet
Diskuse