Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. února 2023 8:30
Čas čtení 4:14
Jakub Paulík

Takto StB naverbovala v Československu 50 psychiatrů, kteří zdravé lidi posílali do ústavů. Na rozkaz jim vymysleli diagnózy

Takto StB naverbovala v Československu 50 psychiatrů, kteří zdravé lidi posílali do ústavů. Na rozkaz jim vymysleli diagnózy
Zdroj: TASR - Andrej Galica
HISTORIE
Uložit Uložené

Za stížnosti proti režimu mohli disidenti skončit i na psychiatrii s fiktivní diagnózou. Příkladem byl i Augustin Navrátil, kterého si předávali mezi ústavy.

Pokud někdo v minulém století navštěvoval psychiatra, komunistická Státní bezpečnost to mohla zneužít a citlivé informace o soukromí a zdraví použít proti němu. Pokud byl příliš nepohodlný, mohlo se stát, že mu stanovili diagnózu, kterou ve skutečnosti netrpěl.

I tuto „pomocnou funkci“ zastávali někteří psychiatři spolupracující se Státní bezpečností. Přestože se v dobách socialismu zpronevěřili svému poslání, žádný z nich nepřišel o titul.

„Někteří psychiatři dostávali jako tajní spolupracovníci StB odměny či věcné dary. Tajná policie zajišťovala i různé protislužby, například při žádosti o cestu do zahraničí, dopravních nehodách, zdravotních problémech – čili zabezpečení zahraničních léků –, přijímání potomků či známých na školy,“ řekl pro Refresher historik Petr Blažek z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Psychiatria
Zdroj: Getty Images/Jerry Cooke

Aby ho umlčeli, skončil na léčení

Augustin Navrátil pocházející z české obce Lutopecny se od 70. let minulého století tvrdě bránil režimu, a tak mu stanovili diagnózu, pro kterou si jej mohli posílat mezi psychiatrickými léčebnami.

Provinil se tím, že si chtěl ponechat malou část soukromého hospodářství a sepisoval petice, kterými poukazoval na nedodržování náboženské svobody ze strany státu. Navrátil skončil dokonce v cele s vrahem, který mu vyhrožoval smrtí. Do této situace se dostal proto, že vzdorovitě odmítal socialistickou kolektivizaci, a když mu odebrali půdu, rozhodl se, že si bude písemně stěžovat.

Své argumenty vycházející ze zákonů směřoval i na ministerstvo hospodářství a generální prokuraturu. Kromě toho se podílel i na katolickém samizdatu a patřil mezi signatáře Charty 77. Jeho nejznámější petici s názvem Moravská výzva z roku 1988 podepsalo 600 tisíc věřících, uvádí databáze Paměť národa.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 128307 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Kolik psychiatrů v Československu spolupracovalo s StB.
  • Co se s nimi stalo po změně režimu.
  • Jak diagnostikovali katolického aktivistu, který si znepřátelil režim.
  • Co o něm řekli tři odborníci, kteří považovali diagnózu za smyšlenou.
  • Který psychiatr donášel na známé osobnosti.
Domů
Sdílet
Diskuse