Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jana Chovancová TASR
7. ledna 2023 13:45
Čas čtení 0:43

Subvarianta omikronu XBB.1.5 je nakažlivější než všechny ostatní. Hrozí i rozšíření v Evropě

Kategorie:
Uložit Uložené
Subvarianta omikronu XBB.1.5 je nakažlivější než všechny ostatní. Hrozí i rozšíření v Evropě
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Zatím je XBB.1.5 nejčastější na severovýchodě Spojených států, ale začíná rychle převládat už i jinde.

Nový podtyp koronavirové varianty omikron, který dostal označení XBB.1.5, by se mohl v Evropě a Německu rozšířit již během několika příštích týdnů, domnívá se Hajo Zeeb z Leibnizova epidemiologického ústavu v německém městě Brémy. Informuje o tom TASR či ORF.


Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí ve Spojených státech odhaduje, že již v současnosti je podtyp XBB.1.5 zodpovědný za téměř polovinu všech nových infekcí v USA.


„S prognostickou jistotou lze říci, že tato varianta se stane dominantní variantou i v naší zemi,“ nechal se slyšet uvedený německý odborník.

5. ledna 2023 8:30 Čas čtení 8:04 Marek pracuje od 15 let v pohřební službě: Na Štědrý den jsme už pohřbívali. Smrt si člověk nenaplánuje (Rozhovor) Marek pracuje od 15 let v pohřební službě: Na Štědrý den jsme už pohřbívali. Smrt si člověk nenaplánuje (Rozhovor)

Subvarianta omikronu XBB.1.5 byla objevena loni v říjnu a je nakažlivější než všechny předchozí verze koronaviru. Zatím je však jen málo informací o tom, jak nebezpečné je onemocnění způsobené tímto novým koronavirem, upozorňuje Richard Neher, šéf bakteriologického výzkumného týmu z univerzity ve švýcarském městě Basilej.
Zatím je XBB.1.5 nejčastější na severovýchodě Spojených států, ale začíná rychle převládat už i jinde, doplňuje Neher.


Znepokojení nad novým koronavirovým podtypem vyjádřil tento týden také německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach. „Doufejme, že se nám podaří přežít zimu ještě dříve, než se zde tato nová varianta rozšíří,“ doufá německý politik.

Domů
Sdílet
Diskuse