Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
15. ledna 2023 13:00
Čas čtení 1:48

„Babiš má politickou zkušenost, Pavel je vládní kandidát.“ Co Zeman radí šéfovi hnutí ANO?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Babiš má politickou zkušenost, Pavel je vládní kandidát.“ Co Zeman radí šéfovi hnutí ANO?
Zdroj: FOTO TASR - Oliver Ondráš

Miloš Zeman v rozhovoru pro Blesk poradil Andreji Babišovi a naopak zkritizoval Petra Pavla i Danuši Nerudovou.

Současný prezident ČR Miloš Zeman má o postupujících kandidátech do druhého kola volby hlavy státu jasný názor. Zatímco Andrej Babiš (ANO) má podle něj větší politickou zkušenost, Petr Pavel je podle něj vládním kandidátem a v drtivé většině civilizovaných zemí voják ani není hlavou státu. Zeman to řekl v nedělním rozhovoru pro Blesk

„Řekl jsem několikrát, že Andrej Babiš má větší politickou zkušenost než Petr Pavel, což je nesporně jeho výhoda,“ podotkl Zeman. Oproti tomu Pavel podle něj určitě rozumí armádě, ale nemá kvalifikaci v jiných oblastech. K tomu zdůraznil, že jde o vládního kandidáta. „Podle mého názoru prezident potřebuje být odborníkem na témata, která takříkajíc pálí veřejnost, a to jsou v podstatě socioekonomická témata,“ uvedl v rozhovoru.

15. ledna 2023 10:20 Čas čtení 3:13 „Plival jedovaté sliny na protikandidáta.“ Jak politici a političky reagovali na prezidentské volby? „Plival jedovaté sliny na protikandidáta.“ Jak politici a političky reagovali na prezidentské volby?

Pavel: Babiš má zkušenost s politikou rozdělování a chaosu

Prezident pokračoval tím, že v drtivé většině civilizovaných zemí není voják hlavou státu. „A je třeba přemýšlet o tom, proč tomu tak je. Já jsem kdysi říkal, že nejsme v Latinské Americe, aby hlavou našeho státu byl voják, ale to už neplatí, protože ani v Latinské Americe už nejsou generálové prezidenty a byli nahrazeni civilními osobami,“ dodal Zeman.

petr pavel
Zdroj: TASR/AP

„Někdy zapomínáme i na komunistický režim. Ono to heslo ‚Řád a klid‘ taky trochu připomíná klid na práci a normalizaci,“ rýpnul si do volebního hesla bývalého vysokého představitele armády a NATO.

Pavel na Twitteru reagoval na Zemanova slova tak, že Babiš má větší zkušenost s politikou imponující dosluhující hlavě státu, tedy politikou rozdělování, chaosu, překrucování faktů a lží. „Ale o tom, že mám hezký knír, samozřejmě nelhal a jeho pochvaly si cením,“ dodal Pavel v příspěvku.

Nerudová si závěr zkazila sama, míní Zeman

Výsledky prvního kola voleb Zemana ale v zásadě nepřekvapily. „Myslím si, že tentokrát ty průzkumy veřejného mínění nebyly daleko od pravdy – s jedinou výjimkou paní Nerudové, které dávaly vyšší procenta. Ale paní Nerudová si to v závěrečné fázi kampaně zkazila sama,“ uvedl Zeman.

V rozhovoru ale padla i výtka vůči Babišovi. „Nechodit do televizních debat je hrubá chyba,“ řekl Zeman.

A co expremiérovi poradil? „Já jsem mu jednou říkal, ať to ze sebe nechrlí a ať mluví pomalu, jako když kape vodovod. A kromě toho, ať je klidný, ať se usmívá, jako já se usmívám na vás, tak ať se usmívá na Petra Pavla. Ironie je povolena, sarkasmus je povolen, ale není dobrá, řekl bych, až hysterie, tzn. že vám prasknou nervy a že se neovládáte,“ řekl Zeman. Babišovi ale negratuloval. „Protože gratulovat k remíze je poměrně bizarní,“ dodal prezident.

Domů
Sdílet
Diskuse