Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
17. ledna 2023 20:35
Čas čtení 1:32

Důchody by v roce 2023 mohly vzrůst až o tisíc korun, termín zatím není jasný

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Důchody by v roce 2023 mohly vzrůst až o tisíc korun, termín zatím není jasný
Zdroj: Pixnio/volně k užití

Podle ministra práce a sociálních věcí bude jasno v únoru, záleží totiž na lednovém růstu cen.

O kolik a kdy letos mimořádně znovu vzrostou penze kvůli inflaci, bude mít ministerstvo práce jasno v únoru. Navýšení by se mohlo u průměrného starobního důchodu pohybovat od léta podle nynějších očekávání v průměru od 750 do 1000 korun. Záviset bude hlavně na lednovém růstu cen. Novinářům to řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jurečka a NERV se v otázce výchovného neshodují 

Vláda mimořádně zvedá penze tehdy, pokud růst cen za sledované období od posledního přidání přesáhl pět procent. Loni k tomu kabinet kvůli zdražování přikročil dvakrát. Jasno bude podle Jurečky po 10. únoru. Při mimořádné valorizaci se navyšuje zásluhový díl penzí, v němž se odráží výše odvodů z výdělků, odpracované roky a od letoška také počet potomků. Očekávané částky podle něj představují jen odhad, v jakém rozptylu by se mohlo mimořádné navýšení v červnu či červenci pohybovat. Záležet bude na lednovém vývoji cen.

Schválený rozpočet počítá s tím, že se letos na penze vyplatí o 62,5 miliardy korun víc, než se na ně vybere. Deficit nezahrnuje ještě plánovanou mimořádnou valorizaci. Zadlužení penzijního systému tak dál poroste. Podle ekonomů není stav udržitelný. NERV tak doporučovala vedle dalších kroků nezavádět od letoška výchovné. Do bonusu za výchovu dětí letos poputuje téměř 20 miliard Kč, postupně suma každý rok poroste. „Nejsem ochoten připustit debatu, že by se výchovné škrtalo,“uvedl Jurečka. 

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Ministr zopakoval, že KDU-ČSL zavedení výchovného dlouhodobě prosazovala. Podle Jurečky opatření přispěje k vyšší udržitelnosti důchodů díky vyššímu počtu dětí, tedy budoucím přispěvatelům na penze. Podle Národní ekonomické rady vlády (NERV) je výchovné naopak nesystémové. Někteří experti uvádějí, že zvýšení důchodu k vyšší porodnosti nepovede. Zkušenosti z jiných zemí ukázaly, že fungují naopak kroky ke sladění práce a rodiny, tedy dostatek jeslí a školek či zkrácené úvazky.

Pro Jurečku je hlavní letošní výzvou zvládnutí důchodové reformy. „Harmonogram je pro nás jasný. Do konce prvního čtvrtletí mít ukončenou politickou debatu v rámci vládní koalice i debatu s opozicí tak, abychom v druhém pololetí finalizovali legislativní text, který začneme v druhém pololetí projednávat na vládní a parlamentní úrovni,“sdělil novinářům. 

Penzisté a penzistky si díky valorizaci přilepší již od letošního ledna. Průměrný starobní důchod se bude pohybovat okolo 19 500 korun. Senioři si plošně polepší o 140 korun měsíčně, průměrně ale mohou očekávat zlepšení o 850 korun. Další peníze navíc budou představovat 500 korun měsíčně za už zmiňované výchovné. 

Domů
Sdílet
Diskuse