Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
27. prosince 2022 16:23
Čas čtení 0:52

Důchody 2023: Takto se od nového roku zvýší penze

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené

Valorizace důchodu zvýší penze některým lidem o víc než tisícovku.

Důchodci si od nového roku výrazně polepší. Valorizace důchodu proběhne hned na začátku ledna. Kromě samotného zvýšení důchodů, které v některých případech může představovat přes tisíc korun, dostanou také tzv. výchovné ve výši pěti set korun za každé vychované dítě.

důchodci
Zdroj: Pixnio/volně k užití

Již od ledna si navíc penzisté a penzistky polepší. Důchod projde řádnou valorizací základní i zásluhové výměry. Průměrný starobní důchod se bude pohybovat okolo 19 500 korun. Senioři si plošně polepší o 140 korun měsíčně, průměrně ale mohou očekávat zlepšení o 850 korun. Vyplývá to z vyjádření mluvčího ministerstva práce a sociálních věcí Jakuba Augusty pro Právo.

500 korun měsíčně za každé vychované dítě 

Další peníze navíc budou představovat 500 korun měsíčně za každé vychované dítě. „Průměrný důchod bude navíc v lednu výrazně navýšen i v důsledku zavedení výchovného. Počet žen, které od ledna dostanou takzvané výchovné automaticky, by se mohl pohybovat na úrovni 1,4 milionu,“ řekl Právu Augusta.

1. března 2024 14:00 Čas čtení 3:38 Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena

Valorizací projdou také dílčí důchody přiznané podle koordinačních nařízení EU nebo mezinárodních smluv. Jejich procentní výměra se zvýší o 5,1 % a základní výše výměry se stanoví v dílčí výši z částky 4040 korun.

Server E15 upozorňuje na rekordní množství peněz, které valorizace důchodů za příští rok spolkne. Půjde celkem o 670 miliard, přičemž populace České republiky stárne. Lidé ve věku nad 65 tvoří v Česku skupinu 2,2 milionu obyvatel.

Domů
Sdílet
Diskuse