Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. ledna 2023 16:41
Čas čtení 1:01
ČTK

Autodrom v Sosnové nabízí bezplatné kurzy pro začínající řidiče z Libereckého kraje

Autodrom v Sosnové nabízí bezplatné kurzy pro začínající řidiče z Libereckého kraje
Zdroj: Facebook/Driving Camp Autodrom Sosnová
ČESKO AUTOŠKOLA PRVNÍ AUTO ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Na autodromu v Sosnové na Českolipsku začnou v sobotu bezplatné kurzy bezpečné jízdy pro začínající řidiče.

Kurzy pořádané ve spolupráci s projektem Start Driving se uskuteční ve čtyřech termínech v lednu, únoru a březnu. Určené jsou mladým řidičům z Libereckého kraje, kteří nemají řidičský průkaz déle než tři roky.

Autodrom Sosnová
Zdroj: Driving Camp Autodrom Sosnová

Liberecký kraj podporuje kurzy pro začínající řidiče dlouhodobě, první zorganizoval už v roce 2010, postupně se pak rozšířily i do dalších regionů. „Mladí řidiči patří dlouhodobě k nejrizikovějším skupinám na silnicích. Přidat plyn je láká více než jejich starší kolegy. Chybí jim více výcviku zaměřeného na bezpečnější řízení. Dlouhodobě usilujeme o bezpečné silnice, jedním z příkladů, jak tomu jdeme naproti, je dovzdělávání začínajících řidičů,“ uvedl pro ČTK náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Podle předsedy Asociace autoškol Aleše Horčičky je optimální se na podobný kurz přihlásit zhruba rok po získání řidičského průkazu. „To je ta ideální doba, kdy má žák už nějaké zkušenosti a tady je může porovnat s tím, co mu chceme připomenout. V Rakousku je to nastavené exaktně, tam musí na kurz do roka od získání řidičáku každý,“ řekl. Horčička provozuje v České Lípě autoškolu, kterou ročně projde zhruba tisícovka studentů. Jen autoškola ale podle něj nestačí.

Doporučeno
Mám řidičák, ale bojím se řídit. Jak překonat strach? (Rozhovor) Mám řidičák, ale bojím se řídit. Jak překonat strach? (Rozhovor) 25. dubna 2022 7:00

Výuka na kurzech bezpečné jízdy se soustředí na rizikové situace. V bezpečném prostředí autodromu si účastníci procvičí brzdění na kluzkém povrchu, zkoušet budou bezpečný průjezd zatáčkou, zvládnutí smyku a mnoho dalších manévrů. „Na polygonu budou jezdit ve vlastních vozidlech. Chceme, aby si každý řidič vyzkoušel možnosti auta, ve kterém běžně jezdí. Připraví se na to, jak jeho auto reaguje při smyku nebo jak dobrzďuje při zhoršených podmínkách,“ dodal Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti.

Anketa:
Líbilo by se ti tuto nabídku využít?
Jasně.
Ani ne.
Jasně.
71 %
Ani ne.
29 %
Domů
Sdílet
Diskuse