Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
19. ledna 2023 11:46
Čas čtení 0:56

Francouzské úřady dál vyšetřují Babiše kvůli praní peněz a daňovým únikům

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Francouzské úřady dál vyšetřují Babiše kvůli praní peněz a daňovým únikům
Zdroj: Getty Images/Sean Gallup

Od první zmínky o kauze Pandora Papers uběhl rok a půl. Babiš ale opakovaně označil informace o vyšetřování ve Francii za nesmysl.

Kauzou Čapí hnízdo, ve které soud zprostil Andreje Babiše viny, to nekončí. Prezidentský kandidát, šéf hnutí ANO a expremiér čelí také podezření z praní špinavých peněz a daňových úniků. Případem se zabývají francouzské úřady. Hospodářským novinám (HN) to sdělila Národní finanční prokuratura (PNF), která ve Francii vyšetřuje závažné ekonomické a finanční zločiny. 

Úřady zkoumají okolnosti, za nichž bývalý český premiér získal před lety vilu s pozemky v Mougins na jihu Francie prostřednictvím řetězce offshorových společností se sídlem v Monaku a na Britských Panenských ostrovech. Nemovitosti údajně vyšly na 14 milionů eur, což je v přepočtu na aktuální kurz kolem 335 milionů korun. „V únoru 2022 jsme zahájili předběžné vyšetřování kvůli podezření z praní špinavých peněz a závažných daňových úniků,“ napsal HN mluvčí PNF Antoine Jocteur-Monrozier. „Vyšetřování pokračuje.“

Babiš tvrdí, že jej nikdo nekontaktoval

Pro HN také potvrdil, že prokuratura prošetřuje zejména Babišovo zapojení do takzvaných Pandora Papers. Jde o uniklé dokumenty, které ukazují, že řada vlivných osob včetně premiérů či prezidentů z různých zemí světa skrývá svůj majetek za nastrčenými společnostmi v daňových rájích. O kauze informoval předloni například francouzský Le Monde nebo česká investigace.cz.

16. dubna 2024 7:00 Čas čtení 4:41 Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná?

Babiš opakovaně označil informace o vyšetřování ve Francii za výmysl médií. Transakce byla podle jeho slov legální. V sobotním projevu po prvním kole prezidentských voleb uvedl, že pokud má být někdo vyšetřován, tak ho někdo musí kontaktovat. „Nikdo mě nekontaktoval,“ uvedl. Zprávy o kauze označuje za součást politického boje proti němu.

Domů
Sdílet
Diskuse