Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. února 2023 16:50
Čas čtení 1:39
Kuni Nguyenová

Oběd pod 170 korun si dáš jen v 5 krajích Česka, růst cen ale zpomaluje. Za kolik se najíš ve svém kraji?

Oběd pod 170 korun si dáš jen v 5 krajích Česka, růst cen ale zpomaluje. Za kolik se najíš ve svém kraji?
Zdroj: Pexels/Helena Lopes
NEWS CENA POTRAVIN ČESKO EKONOMIKA GASTRONOMIE INFOGRAFIKA SKUTEČNÁ CENA VĚCÍ
Uložit Uložené

Více se dozvíš v naší mapě, která znázorňuje aktuální ceny obědů.

Průměrná cena oběda v českých restauracích se v lednu pohybovala kolem 180 korun. Stejně jako v předchozích měsících se nejdražší obědy tradičně nacházely v Praze. Podle dat společnosti Sodexo zde za ně lidé v průměru utratili 203,70 koruny. Ve středních Čechách se zákazníci mohli v lednu najíst za 196,50 koruny.

Na obědové menu pod 170 korun se můžeš těšit už pouze v pěti krajích Česka. Za nejméně peněz se najíš v Kraji Vysočina, kde za jídlo v restauraci zaplatíš v průměru 162 korun.

Více ti ukáže naše mapa, která vychází z dat Sodexo Benefity:

Pokud ale ceny obědů zohledníme s průměrnými mzdami, na stravování musí vynaložit největší část peněz lidé v Pardubickém a Jihočeském kraji. Společnost Edenred na základě dat Českého statistického úřadu upozorňuje na to, že pokud by lidé v těchto regionech chodili na jídlo takřka každý pracovní den, za 20 obědů by v lednu utratili více než desetinu své výplaty. A ačkoliv je v Praze o něco dráž, tak výše mzdy to Pražanům kompenzuje – 20 obědů zde představuje jen 8,3 % jejich průměrné mzdy.

Doporučeno
Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká 21. dubna 2024 9:00

„Při stejných stravovacích návycích tak například lidé z Pardubického kraje vydají na stravování téměř o čtvrtinu větší část svých měsíčních příjmů než obyvatelé Prahy. V případě nízkopříjmových skupin obyvatelstva se ale rozdíly stávají ještě propastnějšími,“ komentuje data Aneta Martišková za Edenred. Dalšími regiony s relativně příznivým poměrem cen obědů k výši průměrných mezd jsou Ústecký kraj a Vysočina.

Jak se vyvíjely ceny obědového menu ve vybraných českých městech za poslední tři roky (2021 až 2023), se dozvíš v následující infografice:

Růst cen obědů se v lednu téměř zastavil

Pozitivní zprávou ale je, že růst cen obědů oproti předchozím měsícům či letům se téměř zastavil. Trend zpomalení cen potvrzují obě společnosti se stravenkovými kartami Sodexo Benefity a Edenred.

„Průměrná cena oběda se v České republice ve srovnání s prosincem zvedla jen o 20 haléřů. To je ve výrazném kontrastu s předchozími měsíci, kdy průměrná cena stoupala o více než korunu,“ přibližuje Martišková za Edenred. „Potvrzují se tak naše predikce ze začátku letošního roku, že zdražování v gastro sektoru už bude pozvolnější,“ souhlasí Jan Michelfeit ze Sodexo. 

Po celý loňský rok a zhruba polovinu roku 2021 se ceny kontinuálně meziměsíčně zvyšovaly. Nejvýraznější skok, tedy o více než pět korun, přišel v září. Potom ale růst začal brzdit. Hlavním důvodem je podle Michelfeita ze Sodexo současná situace, kdy lidé už nejsou ochotní takto vysoké ceny akceptovat. Částky za obědové menu tak narážejí na svůj strop a podnikatelé v oboru stravování začínají na svých nákladech šetřit.

Domů
Sdílet
Diskuse