Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
12. února 2023 11:35
Čas čtení 0:46

Ministerstvo dopravy chce zachovat 50% slevy na jízdném pro studenty a seniory

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ministerstvo dopravy chce zachovat 50% slevy na jízdném pro studenty a seniory
Zdroj: České dráhy/propagační materiál

Ministr dopravy Kupka je pro zachování současné slevy padesáti procent na jízdném pro studenty a seniory. Resort dokončil analýzu, která by měla určit další nastavení.

Ministerstvo dopravy je pro zachování současného stavu slev na jízdném. Pro Českou televizi to potvrdil šéf resortu Martin Kupka (ODS). Zároveň oznámil, že Ministerstvo dopravy dokončilo analýzu, která má určit další nastavení slev na jízdném pro studenty a seniory. „Ukazuje, jak je to i v jiných částech Evropy, a přicházíme také s různými variantami. Já jsem nicméně zastáncem toho, abychom po loňské změně měli větší čas na vyhodnocení,“ uvedl Kupka pro ČT.

Vše podle něj bude záviset na rozhodnutí vlády. Té Národní ekonomická rada (NERV) loni na podzim doporučila slevy zrušit. Závěry analýzy Kupka zatím nespecifikoval. 

Analýza zároveň upozorňuje i na to, že při zachování současné slevy na ni letos bude potřeba více peněz než loni. Zvyšují se totiž ceny běžných jízdenek. 

Opozice volá po zvýšení slev

„Bohužel to dopadá na ty nejzranitelnější, což jsou senioři a studenti, jenom proto, že vláda v dané chvíli ušetří – jednu, dvě, tři miliardy,“uvádí pro Českou televizi místopředseda sněmovny Karel Havlíček. 

„Byli bychom rádi, kdyby se slevy pro studenty a seniory zase zvýšily,“ dodal předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. 

Celková výše slev a její případné zachování bude podle ministra Kupky záviset především na rozpočtových rozhodnutích vlády.

Domů
Sdílet
Diskuse