Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. února 2023 13:54
Čas čtení 1:50
Ilona Hobzová TASR

Roboti jednou budou umět žertovat, neodhadnou ale správný moment, tvrdí odborník

Roboti jednou budou umět žertovat, neodhadnou ale správný moment, tvrdí odborník
Zdroj: Unsplash.com/Possessed Photography
TECH UMĚLÁ INTELIGENCE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Roboti nejprve musí pochopit, o čem druhá osoba mluví, a následně využít uložená data, například z Wikipedie či jiných internetových zdrojů. Teprve potom naformulují odpověď.

Roboti budou jednoho dne schopni dělat vtipy, budou mít ale problém odhadnout, kdy je k žertování vhodná situace. Nedokáží totiž využít důležitý aspekt vtipu, kterým je moment překvapení, a propojit si navzájem nesouvisející poznatky, jež vtipný moment vytvářejí. Pro agenturu TASR to uvedl odborník v oblasti umělých neuronových sítí a hybridních inteligentních systémů Cornelius Weber z Univerzity Hamburk.

Robot netuší, kdy se vtip hodí, říká odborník

Weber se věnuje výzkumu takzvaných hlubokých neuronových sítí, které umožňují robotům mluvit a rozumět řeči při interakci s člověkem. Aktuálně je zapojen do mezinárodního projektu TERAIS, který vede Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislavě (FMFI UK) a který má přispět k vývoji robotů interagujících s lidmi.

Doporučeno
Metrový asteroid rozzářil nebe nad Lamanšským průlivem. Vědci předpověděli, kdy a kudy proletí Metrový asteroid rozzářil nebe nad Lamanšským průlivem. Vědci předpověděli, kdy a kudy proletí 13. února 2023 16:56

„Pokud lidé chtějí, aby s nimi umělá inteligence dokázala mluvit, musí nejprve získat informace z dat. Nejde však jen o kvantitu informací, ale také o způsob jejich zpracování,“ uvedl Weber. Vysvětlil, že roboti nejprve musí pochopit, o čem druhá osoba mluví, a následně využít uložená data, například z Wikipedie či jiných internetových zdrojů. Teprve potom naformulují odpověď. „Problém je, že roboti mají spoustu znalostí, nevědí ale, jak s nimi mají naložit,“ dodal. 

Roboti jsou podle Webera schopní vtipkovat a být sarkastičtí, nedisponují však podněty, proč by něco takového měli dělat. Jednají totiž na základě statistik. Vědec dodal, že roboti se samozřejmě dají vycvičit k tomu, aby byli vtipní. Problémem ale je, že netuší, kdy se vtip hodí, což by mohlo zapříčinit choulostivé situace.

Obecně ale Weber upozornil na to, že lidé by neměli zbytečně vyhledávat stále více systémů založených na umělé inteligenci, ať už jde o systém chytré domácnosti, nebo různé chatboty. Lidé se podle něj „stávají otroky technologií a nemají nad nimi stoprocentní kontrolu“. Uznal však, že někdy jsou tyto systémy skutečně praktické, například při péči o seniory, kteří nedokážou vstát a vypnout vypínač, mohou to ale udělat formou hlasového příkazu umělé inteligenci.

V obsluze restaurací umělá inteligence zatím selhává

Na otázku, zda je umělá inteligence schopna vytvořit novou myšlenku, Weber odpověděl, že otázkou zůstává, zda jsou schopni vytvářet nové myšlenky sami lidé. Všechno je totiž podle něj kombinací již dříve nabytých vědomostí a roboti jsou v tomto stejní. Jen nemají žádný podnět či důvod k tomu, aby byli kreativní.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš film Adama Sandlera podle jednoho obrázku? KVÍZ: Poznáš film Adama Sandlera podle jednoho obrázku? 11. února 2023 18:30

Weber také nevyloučil, že by si jednoho dne mohli roboti popovídat s lidmi. Jako příklad uvádí počítačové hry založené na textu, u kterých uživatel už v současnosti víceméně plnohodnotně komunikuje se systémem.

Americké řetězce rychlého občerstvení jako McDonald's, Sonic nebo Chipotle už několik let experimentují s hlasovými roboty, kteří přijímají telefonické objednávky a objednávky v drive-thru. Někteří zákazníci si ale na sociálních sítích stěžují na to, že tito roboti jejich objednávky nevyřizují správně. V mnoha případech si z těchto robotů dělají legraci.

Domů
Sdílet
Diskuse