Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. února 2023 v 16:56
Čas čtení 1:10
Ilona Hobzová

Metrový asteroid rozzářil nebe nad Lamanšským průlivem. Vědci předpověděli, kdy a kudy proletí

Metrový asteroid rozzářil nebe nad Lamanšským průlivem. Vědci předpověděli, kdy a kudy proletí
Zdroj: Wikipedie
TECH VESMÍR ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Videa a fotografie exploze zaplavily sociální sítě.

V pondělí v brzkých ranních hodinách vstoupil do zemské atmosféry metrový asteroid, později označený jako 2023 CX1. Je to teprve posedmé v historii, kdy byli vědci schopni vstup cizího tělesa do atmosféry předem spočítat. Těleso explodovalo krátce před čtvrtou hodinou středoevropského času, zazářilo nad Lamanšským průlivem mezi Francií a Velkou Británií.

Zřejmě první případ exploze nad obydlenou oblastí

Explozi, ke které došlo po vstupu tělesa do zemské atmosféry, mohli vidět lidé na většině území jižní Anglie a Walesu, viditelná byla také z Paříže nebo Normandie. Teprve posedmé v historii se vědcům podařilo předpovědět, kdy a kde k výbuchu dojde. 

Americký fyzik a specialista na výbuchy vesmírných těles Mark Boslough z Národní laboratoře v Los Alamos řekl serveru Wales Online, že ačkoli k podobným explozím dochází v určitých místech i několikrát do roka, zřídkakdy je vědci spočítají předem. Boslough doplnil, že se pravděpodobně jedná o první případ výbuchu nad obydlenou oblastí.

Evropská kosmická agentura na Twitteru uvedla, že jde o známku rychlého pokroku v globálních schopnostech detekce asteroidů. 

Asteroidy jsou kamenná tělesa dosahující v průměru stovek kilometrů, meteory jsou „výbuchy“, ke kterým dochází, když meteoroidy (malé úlomky, které vstupují do zemské atmosféry) vstoupí do atmosféry a způsobí světelný efekt na obloze. Úřady evidují více než 1,1 milionu asteroidů, předpokládá se ale, že skutečný počet je mnohem vyšší. 

Doporučeno
Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie 2. května 2024 v 15:42

Podle Evropské kosmické agentury se jich přibližně 30 600 pohybuje po dráze, která je přivádí do blízkosti Země. Poslední asteroid, u něhož byl předem předpovězen vstup do zemské atmosféry, byl pozorován na obloze nad kanadským Ontariem v listopadu loňského roku.

V lednu zažila Země nejtěsnější setkání s asteroidem v historii. Těleso s označením 2023 BU se přiblížilo k jižnímu cípu Jižní Ameriky jen 2 200 mil (3 600 km) nad povrchem naší planety. Riziko nárazu do Země ale nehrozilo. 

Domů
Sdílet
Diskuse