Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. března 2023 6:00
Čas čtení 4:05
Tímea Krauszová

Fenomén situationship: nemáš žádné problémy, ale ani jistotu. Bianka a Viki promluvily o své zkušenosti se skorovztahem

Fenomén situationship: nemáš žádné problémy, ale ani jistotu. Bianka a Viki promluvily o své zkušenosti se skorovztahem
Zdroj: Pexels/Tan Danh
ZAJÍMAVOSTI RANDĚNÍ VE 21. STOLETÍ
Uložit Uložené

Situationship může fungovat, ale má také své podmínky, říká psycholožka. Jak vypadají dnešní skorovztahy a jak zjistíš, jestli v něm náhodou nejsi i ty?

Nebyli jen přátelé, v tom měli oba jasno. Rádi spolu trávili čas, dokonce se nesetkávali ani s nikým jiným. Pokud se náhodou jeden z nich začal až příliš citově angažovat, raději si dali na chvilku pauzu a shodli se na tom, že jim neurčitost a fungování bez závazků vyhovuje. I takhle vypadal situationship, který prožila Bianka se svým „neúplným přítelem“. Říká, že to bylo určitě víc než přátelství, ale není si jistá, zda byli i zamilovaní. S jistotou ví jen tolik, že vztah to tedy nebyl.

Situationship označuje pár, který se pravidelně setkává a navenek to vypadá, že spolu randí. Baví se, je jim spolu dobře, možná spolu i spí, či vůči sobě dokonce přechovávají i city. Přesto se minimálně jeden z nich vyhýbá označení vztah a neví nebo nechce pojmenovat, čím vlastně jsou.

Zní ti to povědomě? Nedivíme se. Slovo situationship v roce 2022 trendovalo i na Tinderu. V češtině můžeme mluvit o tzv. „skorovztazích“, tak je nazývá i Markéta Šetinová, antropoložka a psycholožka, která se věnuje ve svém výzkumu vztahům. Říká, že situationship může fungovat, ale má také své podmínky a takové skorovztahy nejsou pro všechny.

Situationship je volnější randění bez závazků

Bianka (21) byla ve skorovztahu zhruba rok a půl. Nesetkávali se pravidelně, byla období, kdy se viděli několikrát do týdne, a byly chvíle, kdy se viděli jen jednou za dva týdny. „Nevím, jestli bych řekla, že jsme zamilovaní, ale určitě nejsme jen kámoši. Nesetkávali jsme se během toho období s nikým jiným, ale nezakázali jsme si to navzájem, spíše to tak přirozeně vyplynulo,“ popisuje pro Refresher. O tom, že se setkávají, věděli jen jejich nejbližší přátelé.

rande, vzťah, muž a žena v objatí
Zdroj: Pexels/Anastasia Shuraeva

Markéta Šetinová je antropoložka a psychoterapeutka a ve své praxi se věnovala i tématu skorovztahů. Zakladatelka institutu Moderní láska říká, že situationships nelze plošně odsoudit jako špatné. Podle ní existují případy jako v případě Bianky, ve kterých takové uspořádání dává oběma stranám smysl. Je to pohodlné pro lidi, kteří se nechtějí vázat a nechtějí, aby od nich měli jiní lidé nějaká očekávání. Například se jim vážný vztah momentálně nehodí nebo nemají tolik času, aby jej budovali.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 131712 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Co říká na situationships psychoterapeutka a za jakých okolností mohou podle ní fungovat.
  • Jaká rizika s sebou skorovztahy nesou a jak si nastavit hranice pro svou ochranu.
  • Jaké jsou typické znaky skorovztahů.
Domů
Sdílet
Diskuse