Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ivan Koribanič TASR
26. února 2023 8:42
Čas čtení 1:08

Kanada pošle na Ukrajinu další tanky Leopard 2, Joe Biden zavrhl čínský mírový plán mezi Ukrajinou a Ruskem

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Kanada pošle na Ukrajinu další tanky Leopard 2, Joe Biden zavrhl čínský mírový plán mezi Ukrajinou a Ruskem
Zdroj: TASR/AP

Kanada tak učinila u příležitosti roku od vypuknutí celoplošné války na Ukrajině.

Kanadský premiér Justin Trudeau v pátek oznámil, že Kanada se rozhodla poslat Ukrajině další čtyři tanky Leopard 2. Kyjevu jich tak celkově dodá osm. Trudeau zároveň ohlásil sankce na dalších 192 ruských fyzických a právnických osob. Informují o tom TASR a kanadská stanice CTV News.

„Kanada je s Ukrajinou solidární od začátku konfliktu,“ řekl kanadský premiér na tiskové konferenci, která se v Torontu konala u příležitosti prvního výročí ruské invaze na Ukrajinu. „Budeme v tom dál pokračovat,“ dodal.

24. února 2023 6:00 Čas čtení 15:05 Nečekal jsem, že se Ukrajina ubrání. Rusko se bude cítit poraženo, pokud ztratí Krym, tvrdí odborník (Rozhovor) Nečekal jsem, že se Ukrajina ubrání. Rusko se bude cítit poraženo, pokud ztratí Krym, tvrdí odborník (Rozhovor)

Trudeau odsoudil „agresivní válku“ ruského prezidenta Vladimira Putina, kterého nazval „nebezpečným, zbabělým a slabým“. Zároveň však dodal: „Víme, že tento boj ještě neskončil.“ Nové kanadské sankce jsou cíleny na ruské zákonodárce, kteří podpořili invazi na Ukrajinu, i na místopředsedy tamní vlády, ministry, představitele vojenského a obranného sektoru či další osoby z blízkého okolí Putina včetně jeho rodinných příslušníků.

Trudeauova kancelář navíc v pátek informovala, že Kanada už do Polska dopravila první čtyři tanky Leopard 2 německé výroby, které přislíbila Kyjevu. Ukrajinští vojáci dostávají v Polsku výcvik v zacházení s těmito tanky, a to od polských i kanadských vojáků.

25. února 2023 19:30 Čas čtení 1:19 Petr Pavel promluvil o roku války na Ukrajině, varoval před zhroucením Ruska Petr Pavel promluvil o roku války na Ukrajině, varoval před zhroucením Ruska

Kromě čtyř dalších tanků Leopard 2 nyní Kanada posílá Kyjevu i jeden obrněný vůz a další munici. Nové sankce ohlásila Kanada na výročí invaze, a sice v den, kdy takové postihy vůči Rusku oznámily i USA v koordinaci se skupinou zemí G7 a také Británie i Evropská unie.

Čína v pátek u příležitosti prvního výročí začátku ruské vojenské invaze na Ukrajinu zveřejnila 12bodový dokument o „politickém urovnání“ tohoto konfliktu. Vyzvala přitom Rusko a Ukrajinu, aby co nejdříve zahájily mírové rozhovory, a upozornila také, že v konfliktu na Ukrajině nesmí být použity jaderné zbraně. Americký prezident Joe Biden tento plán zavrhl, přičemž naznačil, že jeho realizace by byla prospěšná jen pro Rusko.

Domů
Sdílet
Diskuse