Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová
25. února 2023 19:30
Čas čtení 1:19

Petr Pavel promluvil o roku války na Ukrajině, varoval před zhroucením Ruska

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Petr Pavel promluvil o roku války na Ukrajině, varoval před zhroucením Ruska
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek

Zvolený prezident Petr Pavel promluvil v sobotním streamu na Facebooku o válce na Ukrajině. Zrekapituloval uplynulý rok a zároveň nastínil možné budoucí situace.

Petr Pavel, nově zvolený prezident, v sobotu odpoledne vystoupil na Facebooku v živém vysílání. Týkalo se uplynulého roku války na Ukrajině. Na úvod zrekapituloval předchozí události a milníky. „Ukrajině se velice rychle povedlo změnit poměr sil na bojišti, dokázat, že je zemí, která se dokáže efektivně bránit i proti přesile.“

„Ani jedna ze stran není schopna v tuto chvíli dosáhnout nějakého výraznějšího úspěchu,“ okomentoval současný válečný stav. Zároveň upozornil, že je třeba stát na straně Ukrajiny i v případných mírových jednáních, ať už jde o obnovení teritoria, či plné státní suverenity. Teprve poté by šlo přistoupit na jednání s Ruskem o nějakých širších bezpečnostních otázkách.

Válka by podle Pavla neměla vést ke zhroucení Ruské federace. „Zhroucené Rusko by bylo velkým problémem,“ varoval před možnými vnitřními konflikty. Rusko by si podle něj po konci války mělo udržet kontrolu a mělo by být schopné vést mezinárodní jednání.

25. února 2023 10:29 Čas čtení 0:43 Zelenskyj chce setkání s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem, jednali by o ukončení války Zelenskyj chce setkání s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem, jednali by o ukončení války

Po rekapitulaci se vrhl na dotazy diváků, promluvil i o reakci Číny a jejím čerstvě vydaném dokumentu: „Čínský návrh nebyl blíže specifikován, proto si ho ruská i ukrajinská strana vykládají odlišně.“ Podotkl, že základním bodem pro mírová jednání Ukrajiny je obnova území z období před rokem 2014, tedy včetně Krymu. Tuto myšlenku zopakoval v průběhu vysílání hned několikrát.

Jak informovalo BBC, v souvislosti se zmíněným dokumentem se s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem chce sejít ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajina si zaslouží být součástí NATO, věří Pavel

Pavel věří, že Ukrajina od roku 2008 ušla obrovský kus v přiblížení se k NATO. „Způsobem, jakým se Ukrajina brání, si bez jakýchkoliv pochyb zaslouží,“ promluvil o možném členství. Také zmínil, že šance, aby se Rusko rozhodlo vést paralelně válku na Ukrajině a zároveň s nějakým jiným státem NATO, je extrémně nízká. V závěru upozornil na fakt, že již dlouhodobě je součástí ruské strategie snaha oslabit Západ.

25. února 2023 18:45 Čas čtení 1:30 Tisíce lidí se sešly na Letné, aby si připomněly výročí ruského vpádu na Ukrajinu Tisíce lidí se sešly na Letné, aby si připomněly výročí ruského vpádu na Ukrajinu

Redakce REFRESHER News při příležitosti jednoho roku od ruské invaze na Ukrajinu připravila sérii článků a rozhovorů, v nichž se tomuto tématu podrobně věnuje. Klikni sem a přečti si, co jsme pro čtenáře připravili.

Domů
Sdílet
Diskuse