Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
3. března 2023 12:50
Čas čtení 1:41

Prominentní právník zavraždil manželku a syna. Podle obžaloby chtěl zakrýt podvody a krádeže za miliony

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Prominentní právník zavraždil manželku a syna. Podle obžaloby chtěl zakrýt podvody a krádeže za miliony
Zdroj: TASR/AP

Alexi Murdaughovi hrozí i doživotní trest. Podíl na vraždách ale odmítá.

Prominentní americký právník Alex Murdaugh (54) byl ve čtvrtek porotou ve městě Walterboro ve státě Jižní Karolína uznán vinným z vraždy své manželky a syna. Prokurátoři uvedli, že za vraždy budou pro muže požadovat doživotí bez možnosti podmínečného propuštění. Rozsudek bude vynesen v pátek v 9:30 tamního času. Murdaughovi hrozí minimálně třicet let vězení, může ale dostat i doživotí. 

2. března 2023 13:56 Čas čtení 1:01 Britská vláda chtěla před třemi lety vyvraždit všechny kočky v zemi. Podobný nápad se uskutečnil i v Československu Britská vláda chtěla před třemi lety vyvraždit všechny kočky v zemi. Podobný nápad se uskutečnil i v Československu

Ohromující rychlost rozhodnutí poroty, míní analytici 

Čtvrteční proces s právníkem z bohatého a politicky vlivného klanu, který sledovaly téměř celé Spojené státy, netrval ani tři hodiny. Porota shledala Murdaugha vinným z vraždy dvaapadesátileté manželky Margaret a jejich dvaadvacetiletého syna Paula. K vraždám došlo v červnu 2021 v rodinném sídle. Zatímco svou ženu připravil Murdaugh o život puškou, syna zastřelil brokovnicí. Sám přitom po jejich zabití zavolal na tísňovou linku s tím, že těla našel.

Rychlost, s jakou porota dospěla v tomto případě k rozhodnutí, byla podle právních analytiků ohromující. Důkazy o vině prominentního právníka ale byly podle soudce Cliftona Newmana dostačující. Porota dospěla k závěru po šesti týdnech výslechů více než šedesáti svědků.

3. března 2023 9:20 Čas čtení 1:38 „Střelenka Láskorádová“ se zastala J. K. Rowling a přiznala závažnou nemoc „Střelenka Láskorádová“ se zastala J. K. Rowling a přiznala závažnou nemoc

„Po vyčerpávajícím vyšetřování existuje pouze jedna osoba, která měla motiv, která měla prostředky, která měla příležitost tyto zločiny spáchat. A také její provinilé chování po těchto zločinech ji prozrazuje,“uvedl v závěrečné řeči hlavní žalobce Creighton Waters.

Obžaloba měla k dispozici jen velmi málo přímých důkazů, chybělo například zakrvácené oblečení nebo očití svědci. Opřela se o video, které Murdaugha na místě činu zachytilo. Sám muž lhal vyšetřovatelům o tom, kde se před vraždami zdržoval. To sice přiznal, podíl na vraždách ale stále odmítá. Jeho obhájce navíc tvrdí, že o svém alibi jeho klient lhal kvůli své závislosti na drogách, ne proto, že vraždil. „To je totiž to, co lidé závislí na drogách dělají, lžou,“uvedl mužův právní zástupce.

Podle obžaloby byla motivem Murdaughova snaha odvést pozornost a oddálit vyšetřování jeho narůstajících finančních problémů. Své bývalé klienty i advokátní kancelář měl okrást o miliony dolarů. K finančním zločinům se Murdaugh přiznal. Klienty prý okrádal proto, aby mohl financovat svou závislost na opiátech. Rozsudky v případě finančních podvodů ale ještě nepadly.


Kolem Murdaugha se ale točí řada mnoha dalších podivností. Kromě jiného se například coby podezřelý na svobodě pokusil nafingovat vlastní smrt, jejímž cílem mělo být získání celoživotní pojistky pro druhého syna.

3. března 2023 11:19 Čas čtení 0:15 Obrazem: Toto je deset nejlepších jídel na světě, vyhrála osvědčená klasika Obrazem: Toto je deset nejlepších jídel na světě, vyhrála osvědčená klasika

V roce 2018 zase za podivných okolností zemřela dlouholetá hospodyně rodiny Gloria Satterfield. Pojišťovna vyplatila jejím synům více než čtyři miliony dolarů, neviděli z toho ani cent. Murdough později přiznal, že si všechny peníze nechal. Policie nyní znovu prověřuje, jak Satterfield zemřela. Murdaughovi tvrdili, že zakopla o jeho psy a spadla ze schodů.

Domů
Sdílet
Diskuse