Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. března 2023 13:00
Čas čtení 1:45
Adriana Královičová

FOTO: Saunový domek u rodinného domu v Praze tě okouzlí útulným minimalismem

FOTO: Saunový domek u rodinného domu v Praze tě okouzlí útulným minimalismem
Zdroj: barbora léblová interiors & architecture
KULTURA ARCHITEKTURA ČESKÝ DESIGN DESIGN INTERIÉRU
Uložit Uložené

Architekti se drželi hesla „v jednoduchosti je krása“. Okolní zeleň a přírodní materiály ze stavby vytvářejí prostor pro dokonalý relax mysli i těla.

Minimalistický wellness domeček tvoří součást rodinného domu v okrajové pražské čtvrti Slivenec. Architekti Barbora Léblová a Ivo Herman jej navrhli pro pár, který miluje saunování. „Zenová“ dřevěná stavba nabízí majitelům i hostům různé možnosti trávení volného času. Od saunování až po sezení na relaxační terase přímo pod korunami stromů. Jedná se o privátní prostor, kde mohou být zavřeni před okolním světem, ale zároveň si užívat kontakt s okolní zelení v otevřené zahradě.

„Navrhovat saunu a relaxační prostor pro klienty, které důvěrně znáte a máte rádi, je závazek. Vlastní realizace trvala de facto pár měsíců, projektování také. Mezi jednotlivými fázemi byly samozřejmě odstupy, které ovlivnily hlavně čekací lhůty na stanoviska úřadů a podobně,“ přibližuje architektka Barbora Léblová.

Hlavním cílem bylo, aby stavba nenápadně zapadla do okolní zeleně a nabízela dokonalý prostor pro relaxaci. Toho se architektům podařilo docílit za pomoci přírodních materiálů. Interiér zahradní sauny definují teplé dřevo, betonové stěny a tmavá dlažba.

sauna,wellness,architektúra,interiérový dizajn
Zdroj: barbora léblová interiors & architecture

Oáza klidu má tři části

Domek se skládá ze tří částí, které jsou prostorově i funkčně odděleny. Stavba stojí na okraji zahrady, má tvar hranolu a je celá obložena dřevěnými laťkami. V levé části domu se nachází sauna. Dominantou středové části je obrovské okno, přes které se majitelé dívají přímo do zahrady. Nechybí relaxační terasa s dřevěnou podlahou, přes niž rostou stromy.

Doporučeno
Byla jsem na design weeku v Miláně. Ikea připravila párty bludiště a čeští tvůrci uchvátili sklem Byla jsem na design weeku v Miláně. Ikea připravila párty bludiště a čeští tvůrci uchvátili sklem 22. dubna 2024 16:00

„Doufám, že jsme stavbou docílili hlavního motta, tedy toho, že v jednoduchosti je krása. A to i základní stavbou či použitými přírodními materiály,“ říká Barbora Léblová.

Tmavá dlažba je vyrobena z jílovitého kamene, v interiéru architekti pracovali hlavně s cedrovým dřevem, které patří k tradičním saunovým materiálům. Klienti zadali studiu své jasné představy, jež se architekti snažili naplnit. Jejich vizi zhmotnili a doplnili o zajímavá konkrétní řešení a detaily. Něco vybírali sami, některé materiály vybírali společně s majiteli.

V prostoru se také nachází velká posuvná stěna mezi saunou a odpočívárnou. Má dvě hlavní pozice: buď uzavírá pohled přes interiérové ​​okno do sauny, nebo samotný prostor sauny. Před ni návrháři umístili velké ochlazovací umyvadlo a nezbytnou sprchu.

sauna,wellness,architektúra,interiérový dizajn
Zdroj: barbora léblová interiors & architecture

Vodopád studené vody

Kdo miluje saunování, ví, že jeho součástí je také ochlazování, které bychom měli postupně s teplem střídat. Možnost ochlazování po sauně plánovali architekti vyřešit jakousi vanou, řešenou kamenářsky z použité dlažby, ale nakonec vymysleli tzv. „chrlič“, který funguje jako vodopád studené vody. Zároveň je k dispozici také ruční sprcha a velké umyvadlo.

Doporučeno
Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová 25. března 2024 15:00

Zklidňující atmosféru vytváří také osvětlení, které je umístěno mezi horizontálními hranoly na stropě. Je to tenké LED světlo, stejné pak po obvodu osvětluje interiér samotné sauny. Na osvětlení byl kladen velký důraz ze strany klientů i architektů. Ve výsledku je nepřímé, a jelikož je zapuštěno mezi dřevěnými lamelami, neruší relax a přírodní charakter domku. 

sauna,wellness,architektúra,interiérový dizajnsauna,wellness,architektúra,interiérový dizajnsauna,wellness,architektúra,interiérový dizajnsauna,wellness,architektúra,interiérový dizajn
Zobrazit galerii
(9)
Domů
Sdílet
Diskuse