Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. března 2023 15:23
Čas čtení 1:40
Kateřina Viková

Česko mezi ostatními zeměmi pohořelo. Příjmy žen proti platům mužů stále zaostávají

Česko mezi ostatními zeměmi pohořelo. Příjmy žen proti platům mužů stále zaostávají
Zdroj: Pexels/Buro Millennial/volně k užití
ČESKO EKONOMIKA GENDEROVÁ ROVNOST PRÁCE
Uložit Uložené

Rovnocenné postavení žen a mužů na tuzemském trhu práce se v celosvětovém srovnání dál propadá. Česko je ze zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) na 24. místě. Oproti loňsku si tak pohoršilo o tři pozice.

Rovnost žen a mužů na pracovním trhu každoročně zkoumá analýza Women in Work, kterou pravidelně vydává poradenská společnost PwC na Mezinárodní den žen. Zkoumá pracovní podmínky žen ve 33 zemích světa a hodnotí je v pěti kategoriích: v rovnosti platového ohodnocení, rozdílu uplatnění obou pohlaví a účasti žen na trhu práce, nezaměstnanosti žen a v míře jejich zaměstnanosti na plný úvazek. Výsledné hodnocení země je pak průměrem těchto ukazatelů.

Doporučeno
Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden 2. března 2023 6:00

Česko se po 11 let, kdy PwC analýzu dělá, vždy umísťovalo spíše v druhé polovině žebříčku. Před třemi lety si Česko trochu polepšilo, když se posunulo ze třiadvacátého místa na devatenácté, jenže pandemie posun kupředu obrátila, ostatně jako i v jiných zemích. Loni a předloni se tuzemsko propadlo o dvě místa, letos o další tři, a skončilo tak na 24. místě ze 33.

Česky si vydělají o pětinu méně než Češi

Sice u nás výrazně vzrostl počet žen ve vedoucích pozicích a nezaměstnanost žen je také velmi malá, ale celkový výsledek sráží dolů hlavně rozdíl ve mzdách obou pohlaví. „Češky stále vydělávají o pětinu méně než muži na stejných postech,“ řekla expertka PwC na rovnost odměňování Andrea Linhartová Palánová pro magazín Forbes.

Ženy v ČR vydělávají o 19 % méně než muži na stejných pozicích. „Za více než 20 let se tak tento rozdíl téměř nezměnil, v roce 2000 byl rozdíl v platech 22 %. Česká republika patří v tomto směru mezi nejhorší země v rámci OECD,“ vysvětlila Andrea Linhartová Palánová.

Doporučeno
Analýza: Jak je drahý singl život? Připlatíš si za bydlení, jídlo i cestování Analýza: Jak je drahý singl život? Připlatíš si za bydlení, jídlo i cestování 9. března 2023 12:30

Nedostupné částečné úvazky

Studie také připomíná, že jsou u nás poměrně málo rozšířené částečné úvazky nebo sdílené pozice, což ženám opět ztěžuje přístup na pracovním trhu. „Přes 92 % českých žen pracuje na plný úvazek. Firmy zatím velmi málo nabízejí částečné úvazky, které ženám např. usnadní návrat po mateřské dovolené. Ve vyspělých evropských zemích přitom na plný úvazek pracují zhruba dvě třetiny žen,“ dodala Andrea Linhartová Palánová.

Nejlepší podmínky mají podle žebříčku ženy v Lucembursku, na Novém Zélandu a ve Slovinsku, první šestku doplňují země severní Evropy. Na úplném chvostu v rámci zemí OECD jsou Chile, Mexiko a Jižní Korea, z evropských zemí pak především jižní státy jako Itálie, Španělsko či Řecko. Německo a Rakousko jsou na tom podobně jako Česko.

Níže si můžeš prohlédnout první desítku zemí, kde jsou podmínky mužů a žen nejvyrovnanější. Kompletní přehled najdeš zde.

Pořadí Země Skóre v indexu PwC
1. Lucembursko 78,9
2. Nový Zéland 77,4
3. Slovinsko 76,7
4. Švédsko 75,5
5. Island 74,9
6. Norsko 74,2
7. Portugalsko 73,4
8. Polsko 73,3
9. Dánsko 72,6
10. Finsko 70,7
19. Slovensko 65,9
24. Česká republika 64,2
Domů
Sdílet
Diskuse