Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Obsah článku vznikl ve spolupráci se společností Linka News.
26. dubna 2023 19:00
Čas čtení 1:16
Richard Balog

FOTO: Apartmánové domy na úpatí hor tě překvapí jedinečným propojením tradičního a moderního

FOTO: Apartmánové domy na úpatí hor tě překvapí jedinečným propojením tradičního a moderního
Zdroj: Tomáš Slavík
KULTURA ARCHITEKTURA
Uložit Uložené

Architekti z ateliéru CL3 vsadili na jednoduché pojetí staveb s volným přepisem tvarosloví původní architektury chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Výsledek je božský.

Spojení starého s novým funguje ve většině případů skvěle a to platí i v architektuře. Dnes se o tom přesvědčíš díky projektu dvou apartmánových domů z portfolia známého českého ateliéru CL3.

Tým architektů ve složení Roman Gale, David Bureš a Radek Pasterný navrhl soubor staveb na úpatí hor v obci Filipovice v chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Inspiraci našli v místní tradiční architektuře a výsledek jejich dvouleté práce je pastvou pro oči.

Projekt s pracovním názvem Apartmány Jeseníky se rozprostírá na pozemku o výměře 2 375 čtverečních metrů, zatímco užitná plocha obou budov (každé zvlášť) je na úrovni kolem 1 100 čtverečních metrů. Náklady na výstavbu překročily hranici 50 milionů korun a kolaudace proběhla v roce 2020.

Doporučeno
FOTO: Dokonalý interiér. Takto architekti zařídili novostavbu v Praze s plochou 220 čtverečních metrů FOTO: Dokonalý interiér. Takto architekti zařídili novostavbu v Praze s plochou 220 čtverečních metrů 30. března 2023 14:00

Architekti pojali návrh staveb až minimalisticky jednoduše a jedná se o volný přepis tvarosloví původní architektury v Jeseníkách. Základní hmotu na obdélníkovém půdorysu ukončuje klasická sedlová střecha. Oba domy jsou kompletně obloženy typickým materiálem místního původu –⁠ smrkovým šindelem v přírodním provedení. Veškerý použitý materiál pochází z okolních lesů a v okolí je přítomen všude včetně fasád stodol, ale i štítů obytných domů.

Jeseníky
Zdroj: Tomáš Slavík

V kontrastu s měkkým smrkovým obkladem, který postupem času ztmavne, jsou výrazné barevné lodžie se skleněnými mozaikami a společně se čtvercovými okny definují charakter objektů. Stavbám dodávají barevný akcent, hravost i punc moderního designu.

Obytné části jsou přizpůsobeny současným moderním standardům se železobetonovými monolitickými stropy, zatímco střecha se sedlovým tvarem je ze dřeva. Společné prostory nabízí nadčasový vzhled v kombinaci s kvalitním provedením.

Stavby byly s ohledem na horské prostředí navrženy tak, aby fungovaly maximálně samostatně – jediným dodávaným médiem je elektřina. Topení zajišťuje tepelné čerpadlo s technologií země/voda a pro společné prostory je použita vzduchová rekuperace. Voda pochází z vlastní studny s vodárnou.

Na závěr jen dodáme, že jde o jedno z nejatraktivnějších provedení apartmánových domů v horském prostředí na území Česka a Slovenska, které jsme viděli. Takto si představujeme dokonalé propojení tradic se současností. Skvělá práce.

Galerie fotografií je prací Tomáše Slavíka.

JeseníkyJeseníkyJeseníkyJeseníky
Zobrazit galerii
(21)
Domů
Sdílet
Diskuse