Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. dubna 2023 v 11:00
Čas čtení 6:01
Ondřej Jarůšek

Česká hra s Hitlerem, sex, lesby. Proč bylo těchto 10 her zakázáno nebo cenzurováno?

Česká hra s Hitlerem, sex, lesby. Proč bylo těchto 10 her zakázáno nebo cenzurováno?
Zdroj: Naughty Dog/propagační materiál/volně k užití
TECH GAMING HERNÍ ŽEBŘÍČEK
Uložit Uložené

Přinášíme ti nový seznam deseti her, které byly z různých důvodů v některých zemích cenzurovány nebo zcela zakázány. Někde trvalo i roky, než si je mohli hráči a hráčky zahrát.

Česká klasika Polda měla kvůli svému humoru problém se společnostmi Apple a Google, chytání Pokémonů zase vyvolalo obavy z bezpečnostních rizik. Na černé listině se ocitly i hry, u kterých by to člověk na první pohled asi nečekal. A nad důvody, které k zákazu nebo regulaci her vedly, občas zůstává rozum stát.

Zdaleka ne vždy totiž musí být hra násilná, aby v některých zemích vyvolala kontroverzi. V některých případech stačí zpracování určitého tématu nebo vyjádření podpory utiskovaným lidem. Přesvědčit se o tom můžeš v následujícím seznamu deseti titulů, mezi nimiž najdeš i věhlasné značky.

Dalším cenzurovaným nebo zakázaným hrám jsme se věnovali v předešlých článcích, přečíst si je můžeš zde a zde

Doporučeno
Vybrali jsme 15 nejlepších českých her. Kterou máš nejradši? Vybrali jsme 15 nejlepších českých her. Kterou máš nejradši? 6. září 2022 v 6:00

Pokémon Go

Pokémon Go.
Pokémon Go. Zdroj: Niantic, Inc./propagační materiál/volně k užití

Mobilní hra Pokémon Go vyšla v roce 2016 a ihned se stala obrovským hitem. Díky technologii rozšířené reality tvůrci propojili herní prostředí s reálný světem a je dost možné, že tento fenomén ve své době pohltil i tebe. Hra však na řadě míst vyvolala kontroverzi a došlo i k jejímu zákazu z důvodu „bezpečnostních obav“. První zemí, která hru zcela zakázala, se stal Írán.

Zákaz pro své zaměstnance vydal i Pentagon, který zmínil rizika možné špionáže a získávání informací skrz nainstalovanou aplikaci. V Indonésii zase dostali zákaz hrát hru policisté ve službě, a ve Francii došlo dokonce k zatčení hráče, který při hraní hry vstoupil na vojenskou základnu.

Zajímavostí je, že zákaz hry přišel dokonce i do Česka, přesněji do Mladé Boleslavi. Tamní automobilka Škoda totiž svým zaměstnancům zakázala hru Pokémon Go používat kvůli obavám z úrazů, průmyslové špionáže nebo spotřebě dat ve služebních telefonech. Škoda tím následovala svou mateřskou automobilku Volkswagen, která hru zakázala svým 70 tisícům zaměstnanců.

Doporučeno
Hráči a hráčky na PC se dočkali! Konečně si můžeš stáhnout remake The Last of Us Hráči a hráčky na PC se dočkali! Konečně si můžeš stáhnout remake The Last of Us 28. března 2023 v 16:59

FIFA

Ano, i sportovní hry můžou narazit na regulační orgány. V případě fotbalového titulu od EA se jednalo o problém prodeje herní měny (tzv. FIFA Points), za kterou si pak hráči můžou kupovat balíčky náhodných hráčů do režimu FIFA Ultimate Team.

To byl však v Belgii problém. V zemi totiž platí zákaz prodeje loot boxů (různé herní balíčky a předměty, které si hráč kupuje za reálné peníze), protože by se dle tamních zákonů jednalo o druh hazardu.

Vydavatelská společnost EA se nakonec zavázala, že ke 31. lednu 2019 přestane FIFA Points v zemi nabízet.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš nejděsivější hororové hry? Otestuj se, pokud se nebojíš KVÍZ: Jak dobře znáš nejděsivější hororové hry? Otestuj se, pokud se nebojíš 23. března 2023 v 11:00

Z docela bizarního důvodu však ročník FIFA 17 nadělal poprask v Rusku. To kvůli speciálním dresům s motivem duhové vlajky, které vyšly při příležitosti připomínky Stonewallských nepokojů. Podle tamních poslanců měla tímto hra šířit „gay propagandu“ a volali po jejím zákazu, pokud titul nebude patřičně upraven. Propagováním homosexuálních vztahů by totiž prý hra mohla ohrozit „zdraví a vývoj dětí a mládeže“. K zákazu prodeje hry ale nakonec nedošlo.

Battlefield 4

Čína je známá svými přísnými pravidly a nezdráhá se udělit nekompromisní stopku ani těm největším herním blockbusterům. To se stalo i čtyřce slavné střílečky Battlefield, která patří mezi nejpovedenější díly této letité série. I přesto, že hra v zemi ani nikdy nebyla oficiálně distribuována, označilo čínské ministerstvo kultury titul za ilegální. Mohlo za to DLC s názvem China Rising, ve kterém se boje odehrávají na čínské pevnině a hráč sleduje příběh fiktivního generála, který se snaží svrhnout tamní vládu. Čína kvůli tomu obvinila společnost Electonic Arts, vydavatele hry, že ohrožuje národní bezpečnost a rozvrací tamní kulturu.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 133785 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Bělení zubů v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentální hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA nebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse