Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. března 2023 17:45
Čas čtení 0:56
Adéla Ježková

Wimbledon povolí účast ruským a běloruským tenistům*kám. Musí ale být „neutrální“

Wimbledon povolí účast ruským a běloruským tenistům*kám. Musí ale být „neutrální“
Zdroj: Wikimedia/Sevela.p/volně k užití
SPORT BĚLORUSKO RUSKO TENIS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Wimbledon ruší zákaz startu ruských a běloruských hráčů na letošním letním šampionátu.

Hráči a hráčky z těchto dvou zemí budou vyzváni k podpisu prohlášení o neutralitě. Musí se zavázat, že nebudou žádným způsobem podporovat ruskou invazi na Ukrajinu. Tenisté a tenistky, které finančně podporuje ruský nebo běloruský stát (i prostřednictvím státem vlastněných společností), budou mít i nadále zákaz. Informuje o tom deník Independent.

„Naším současným záměrem je přijmout přihlášky ruských a běloruských hráčů pod podmínkou, že budou soutěžit jako ‚neutrální‘ sportovci a splní příslušné podmínky,“ uvedli pořadatelé turnaje v prohlášení. Předseda All England Clubu, který turnaj pořádá, Ian Hewitt, dodal, že organizátoři nadále ruskou invazi zcela odsuzují.

Řada ukrajinských politiků a političek ale zrušení zákazu kritizuje. „Rozhodnutí Wimbledonu povolit účast ruských a běloruských hráčů je nemorální. Přestalo Rusko s agresí nebo zvěrstvy? Ne, jen se Wimbledon rozhodl přijmout dva spolupachatele zločinu. Vyzývám vládu Spojeného království, aby jejich hráčům odepřela víza,“ napsal na Twitter diplomat Dmytro Kuleba.

Zákaz vyvolal kontroverze

V dubnu 2022 vydal Wimbledon zákaz vstupu hráčům a hráčkám z obou zemí kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Některé ruské jednotky přitom vstoupily na Ukrajinu z Běloruska, blízkého spojence Moskvy. Wimbledon tak učinil s odvoláním na doporučení britské vlády.

Doporučeno
Ukrajinští sportovci se zbraní v ruce chrání svoji zemi. Ti ruští míří na olympiádu Ukrajinští sportovci se zbraní v ruce chrání svoji zemi. Ti ruští míří na olympiádu 22. února 2023 6:00

Zákaz vyvolal vlnu kontroverzí a mezinárodní tenisové federace ATP a WTA se rozhodly Wimbledon potrestat odebráním žebříčkových bodů. Na druhé straně několik zemí v čele s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským vyzvalo podle deníku Politico k zákazu účasti ruských a běloruských sportovců a sportovkyň i na Letních olympijských hrách 2024 v Paříži.

Domů
Sdílet
Diskuse