Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
TASR
1. dubna 2023 16:41
Čas čtení 0:34

NATO se připravuje na velkou změnu vedení. Do čela Aliance se může poprvé postavit žena

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
NATO se připravuje na velkou změnu vedení. Do čela Aliance se může poprvé postavit žena
Zdroj: TASR/AP

Nové vedení se bude volit už v říjnu.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen má šanci stát se novou nejvyšší představitelkou NATO. S odvoláním na diplomatický zdroj to v pátek uvedly britské noviny The Sun. Pokud by ji zvolili, byla by historicky první ženou ve vedení Aliance, píše TASR.

1. dubna 2023 16:00 Čas čtení 0:07 Kvíz: Jak dobře znáš Evropu? Kvíz: Jak dobře znáš Evropu?
Ursula von der Leyen
Zdroj: TASR/AP

Několik členských zemí Severoatlantické aliance podle zprávy navrhuje, aby von der Leyen převzala vedení organizace v říjnu letošního roku, kdy se očekává, že současný generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ukončí své působení ve funkci. Jeho mandát byl prodloužen třikrát a na postu je celkem téměř devět let.

Britské zdroje pro The Sun také řekly, že Londýn by pravděpodobně vetoval jmenování von der Leyen, bývalé německé ministryně obrany, a to vzhledem k jejím údajně slabým výsledkům ve vedení německých ozbrojených sil.

Německé noviny Welt am Sonntag informovaly, že k předním kandidátům na Stoltenbergova nástupce jsou španělský premiér Pedro Sánchez a britský ministr obrany Ben Wallace.

Domů
Sdílet
Diskuse