Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. dubna 2023 18:33
Čas čtení 0:48
Martina Havranová

Biologové ohlásili přelomový objev o rostlinách. Když je nezaléváš nebo ničíš stonek, vydávají zvuky

ZAHRANIČÍ VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vystresované rostliny vydávají zvuky, lidské ucho je ale nezachytí.

Vědci z Izraele zveřejnili výsledky svého výzkumu, ve kterém sledovali, jaké zvuky vydávají rostliny. Výzkumníci pomocí mikrofonů zaznamenávali zvuky zdravé a vystresované rostliny rajčat a tabáku. Rostliny trpící stresem byly buď vysušeny a akutně potřebovaly vodu, nebo jim vědci stříhali stonky.

Vědci díky pokusům zjistili, že vystresované rostliny vydávají zvuky, jejichž hlasitost je srovnatelná s běžnou lidskou konverzací a připomínají praskání bublinkové fólie, informuje o tom portál eurekalert.org.

Frekvence těchto zvuků je však příliš vysoká na to, aby je zachytilo lidské ucho. Vědci se však domnívají, že je může slyšet hmyz, jiní savci a možná i jiné rostliny.

paradajky rajčata
Zdroj: Unsplash/zanda.photography/volně k užití

„Existují zvířata, která mohou slyšet tyto zvuky, takže existuje možnost, že dochází k mnoha akustickým interakcím,“ říká hlavní autor studie Lilach Hadany, evoluční biolog a teoretik z Telavivské univerzity.

Doporučeno
Kosatka se po 50 letech života v zajetí dočká svobody. Jednoduché to ale nebude Kosatka se po 50 letech života v zajetí dočká svobody. Jednoduché to ale nebude 1. dubna 2023 15:19

Ultrazvukové vibrace z rostlin vědci zaznamenali už v minulosti, průlomové je však zjištění, že jsou přenášeny vzduchem, což podle slov Hadanyho dokazuje interakci mezi rostlinami a jinými živočichy.

Vědci během výzkumu stresovali rostliny dvěma způsoby – nezaléváním několik dní a řezáním stonků. Tým zjistil, že vystresované rostliny vydávají více zvuků než nevystresované rostliny. Zvuky rostlin připomínají puknutí nebo kliknutí a jedna vystresovaná rostlina vydává kolem 30 až 50 takových zvuků za hodinu ve zdánlivě náhodných intervalech.

Domů
Sdílet
Diskuse