Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. dubna 2023 15:19
Čas čtení 1:39
Ilona Hobzová

Kosatka se po 50 letech života v zajetí dočká svobody. Jednoduché to ale nebude

Kosatka se po 50 letech života v zajetí dočká svobody. Jednoduché to ale nebude
Zdroj: Flickr/Felipe Oduardo Sierra/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Aktivisté na ochranu zvířat lobbovali za její propuštění několik let.

Lolita, nejstarší kosatka v zajetí, se možná po půl století vrátí do svého přirozeného prostředí. Více než dvě tuny vážící kosatka už padesát let žije v mořském akváriu v Miami na Floridě, kde byla do loňského roku hlavní atrakcí. Nyní je na odpočinku a po tlaku ochránců zvířat to vypadá, že se dočká svobody. Zaznělo to na tiskové konferenci, o které informoval kanál CBS News.

Doporučeno
VIDEO: Orangutanka se naučila kojit své mládě díky ošetřovatelce, která jí ukázala, jak na to VIDEO: Orangutanka se naučila kojit své mládě díky ošetřovatelce, která jí ukázala, jak na to 31. března 2023 20:13

Účet za přesun zvířete zaplatí majitel týmu NFL

Lolita, známá také pod svým původním jménem Tokitae nebo Toki, je samice kosatky jižní. Tyto kosatky žijí výhradně v severním Tichém oceánu a podle Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) tráví několik měsíců v roce v Pugetově zálivu ve státě Washington. Tato zvláštní populace kosatek byla v roce 2005 považována za ohrožený druh, mimo jiné kvůli programům lovu v zajetí, v rámci nichž byla zvířata lovena v 70. letech 20. století. Tehdy byla odlovena i Lolita. 

Aktivisté se už tenkrát pokoušeli velryby osvobodit a rybářům přeřezávali sítě. Některá zvířata se ale zamotala a utopila. Lolita přežila a spolu s dalšími mláďaty byla odchycena. Následně ji prodali právě do mořského akvária v Miami. Tam měla původně vystupovat se samcem jménem Hugo, který ale v roce 1980 uhynul. Lolita tak více než čtyřicet let neviděla jinou kosatku. Žila v nádrži o rozměrech dvacet šest krát jedenáct metrů, což je podle kritiků pro tak velké zvíře opravdu malý prostor. 

Aktivisté bojovali za osvobození Lolity několik let. Jednou z hlavních kritiček zajetí zvířete byla dcera Eduarda Albora, generálního ředitele společnosti The Dolphin Company, největšího vlastníka zábavních parků v Latinské Americe. Albor společně s dcerou v roce 2021 zábavní park navštívili. „Dcera mi řekla, že jestli někdy převezmeme vedení tohoto místa, musíme s tím něco zkusit udělat,“ uvedl Albor, který v roce 2021 mořské akvárium v Miami skutečně získal.

Svůj záměr vrátit Lolitu do jejího přirozeného prostředí oznámilo vedení akvária na tiskové konferenci společně s floridskou neziskovou organizací Friends of Toki a Jimem Irsayem, filantropem a majitelem týmu NFL Indianapolis Colts. Právě on účet za celý proces zaplatí. 

Doporučeno
Jedny z nejchytřejších krys na světě umí uzavřít svou vagínu, když nechtějí mláďata Jedny z nejchytřejších krys na světě umí uzavřít svou vagínu, když nechtějí mláďata 31. března 2023 11:02

Celý přesun bude stát odhadem patnáct až dvacet milionů dolarů. Jednou z nejdražších položek bude vytvoření odděleného prostoru se sítí v oceánu u pobřeží Washingtonu, kam bude Lolita přemístěna. Spolu s ní se svobody dočkají i dva delfíny, rovněž žijící v zajetí. Přemístění Lolity však nebude náročné jen finančně. Lolita se bude muset naučit lovit potravu, což už zřejmě po letech v zajetí neumí. To může trvat i dva roky. Velkou roli navíc bude hrát i její zdravotní stav.

Domů
Sdílet
Diskuse