Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. března 2023 20:13
Čas čtení 1:10
Adéla Ježková

VIDEO: Orangutanka se naučila kojit své mládě díky ošetřovatelce, která jí ukázala, jak na to

VIDEO: Orangutanka se naučila kojit své mládě díky ošetřovatelce, která jí ukázala, jak na to
Zdroj: WikimediaCommons/Jordiferrer/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI ZPRÁVY ZE SVĚTA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Orangutanka Zoe ze zoologické zahrady ve Virginii nedokázala nakojit své mládě. Nevěděla totiž, jak na to. Zoo ale přišla s nápadem, jak orangutanku naučit kojit.

S kojením měla Zoe problém už po narození svého prvního mláděte, které nakonec muselo být krmeno ručně. Podle ošetřovatelů je pravděpodobné, že orangutanka se nikdy nenaučila, „jak být mámou“, protože osiřela v devíti měsících, když její vlastní matka nečekaně zemřela. 

Zoologická zahrada ale naštěstí zaměstnává ošetřovatelku Whitlee Turner – novopečenou maminku, která aktuálně kojí svého synka Caleba. Byla tak požádána, zda by Zoe nepředvedla názornou ukázku. Pracovnice s laskavostí souhlasila: a povedlo se! Orangutanka začala úspěšně kojit za necelých 24 hodin, uvedla zoo v tiskové zprávě.

„Jsem ráda, že jsem Zoe pomohla na její cestě“

„Měla jsem na sobě jen kojicí podprsenku. Chtěla jsem, aby viděla celý proces, protože orangutani nenosí trička. Chtěla jsem, aby viděla moje prsa a Caleba, jak se houpe, hledá a jak se přisává. Celou dobu jsem na ni mluvila a ukazovala na ni, ukazovala na dítě, ukazovala na prsa. A když byl Caleb přisátý, ukazovala jsem jí ho a ujišťovala se, že vidí tu důležitou část,“ popsala proces ošetřovatelka.

Sama měla s kojením zpočátku problémy, dokázala se tak vžít do kůže orangutanky. „Jako novopečená maminka jsem to měla s kojením zpočátku opravdu těžké. Potřebovala jsem hodně vedení a pomoci, než jsme na to opravdu přišli. Myslím, že bylo opravdu výjimečné, že jsem se o to mohla podělit se Zoe a pomoci jí na její cestě,“ dodala ošetřovatelka.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Vedoucí pracovnice zoo Jessica Gring rovněž Zoe ukazovala, jak se chová mládě pomocí vycpaného orangutana. Tyto ukázky prováděla vytrvale téměř denně po celé měsíce. „Měla jsem plyšové zvíře kolem pasu a kolem krku, stejně jako by se mládě drželo Zoe,“ popsala pracovnice. Deník Insider dodává, že zoo ještě před narozením mláděte umístila do vnitřního výběhu Zoe televizi, aby mohla sledovat videa jiných orangutaních matek, jak rodí a starají se o svá mláďata. 

Domů
Sdílet
Diskuse