Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
5. dubna 2023 11:20
Čas čtení 0:58
Kateřina Viková

Výzkum potvrdil existenci „ztraceného kontinentu“. Nezvěstný byl 375 let

Výzkum potvrdil existenci „ztraceného kontinentu“. Nezvěstný byl 375 let
Zdroj: GSA TODAY/The Geological Society of America
NEWS NOVÝ ZÉLAND VĚDA
Uložit Uložené

Geologové potvrdili existenci kontinentu Zélandie. Nejedná se ale jen o Nový Zéland. Kde se skrýval zapomenutý kontinent a proč ho vědci neobjevili dříve, se dočteš v článku.

O existenci kontinentu známého pod anglickým názvem Zealandia, v maorském jazyce Te Riu-a-Māui, se spekulovalo od počátku 20. století. A nyní to po letech zdráhání vědci potvrdili. Zélandie je nejmladším, nejmenším, nejtenčím kontinentem na světě. Asi 94 procent z jeho rozlohy, která čítá 4,9 milionu km čtverečních, leží pod vodou v jižním Pacifiku. 

Doporučeno
Filipínská tatérka se stala nejstarší osobou na coveru časopisu Vogue. Je jí 106 let Filipínská tatérka se stala nejstarší osobou na coveru časopisu Vogue. Je jí 106 let 4. dubna 2023 19:42

V Zélandii žili i dinosauři

Zélandie byla součástí superkontinentu zvaného Gondwana, který před více než 500 miliony let zahrnoval většinu západní Antarktidy a východní Austrálie. Nebyla ale vždycky pod vodou, v krátkém období v historii Země se Zélandie nacházela nad oceánem a po jejím rovinatém povrchu běhala zvířata a rostliny se šířily do Nové Kaledonie a na východ Austrálie.

Doporučeno
Jan fotografuje celebrity: Kanyeho Westa se mi podařilo zachytit vysmátého jako jednomu ze tří lidí na světě (Rozhovor) Jan fotografuje celebrity: Kanyeho Westa se mi podařilo zachytit vysmátého jako jednomu ze tří lidí na světě (Rozhovor) 11. prosince 2022 13:00
Zealandie, kontinent
Zdroj: GNS Science

Poprvé byla údajně objevena v roce 1642 holandským obchodníkem a námořníkem Abelem Tasmanem, který se zoufale snažil odhalit „Velký jižní kontinent“. Vědecké články a zprávy naznačovaly přítomnost osmého kontinentu od počátku 20. století, kdy vylepšené batymetrické mapy ukázaly, že naše země není jen pár kousků země vyčnívající z jinak hluboké lázně propastné oceánské kůry.

V roce 2017 geologický tým z GNS Science ve významném výzkumu zjistil, že kontinent byl celou dobu na očích. Vědecké osobnosti se shodly na existenci, ohraničení a kompozici Zélandie, která se začala „odtahovat“ od Gondwany. Důvody, proč se tak stalo, se stále snaží pochopit.

Doporučeno
Češka Betty žije již dva roky v Saúdské Arábii. „Místní žijí hlavně v noci, důvodem jsou vysoké teploty,“ říká (Rozhovor) Češka Betty žije již dva roky v Saúdské Arábii. „Místní žijí hlavně v noci, důvodem jsou vysoké teploty,“ říká (Rozhovor) 27. března 2023 6:00

Vzhledem k tomu, že je většina nově objeveného kontinentu pod vodou, ji geologové z výzkumného institutu Zealand Crown Research Institute GNS Science použili jako příklad toho, že odhalení něčeho „velmi zřejmého“ může chvíli trvat. 

Domů
Sdílet
Diskuse