Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. března 2023 6:00
Čas čtení 8:19
Tereza Šnajdrová

Češka Betty žije již dva roky v Saúdské Arábii. „Místní žijí hlavně v noci, důvodem jsou vysoké teploty,“ říká (Rozhovor)

Češka Betty žije již dva roky v Saúdské Arábii. „Místní žijí hlavně v noci, důvodem jsou vysoké teploty,“ říká (Rozhovor)
Zdroj: se souhlasem Betty Petrusove
REFRESHER CESTOVÁNÍ SAÚDSKÁ ARÁBIE
Uložit Uložené

Betty pochází z Ostravy, ale již dva roky žije v Saúdské Arábii. Společně jsme si povídali o životě na Blízkém východě, tamní kultuře i o práci letušky pro lukrativní leteckou společnost Emirates.

Betty původně pochází z Ostravy, ale protože vždy ráda cestovala, svou vášeň se rozhodla proměnit v živobytí. Získala práci jako letuška pro Emirates, procestovala celý svět a před dvěma lety se usadila v Saúdské Arábii. Právě o životě na Blízkém východě natáčí edukační, vtipná i inspirativní videa na TikTok, kde její životní cestu sleduje na 126 tisíc lidí, a aktivní je také na Instagramu.

S Betty jsme si povídali o životě v Saúdské Arábii, o tamní kultuře, vnímání žen i o tom, jak získala práci letušky a jak chce využít svého vlivu na sociálních sítích. 

Doporučeno
Zrušily se maturity, protože nebyl papír. Je tu bezpečno, místní si turistů neuvěřitelně váží, říká Češka na Srí Lance (Rozhovor) Zrušily se maturity, protože nebyl papír. Je tu bezpečno, místní si turistů neuvěřitelně váží, říká Češka na Srí Lance (Rozhovor) 1. června 2022 7:00

Jak dlouho již žijete v Saúdské Arábii?

V Saúdské Arábii žiji přesně dva roky, ale předtím jsem pět let žila v Dubaji. 

Betty Petrusova
Zdroj: se souhlasem Betty Petrusove

Proč zrovna tyto oblasti? Co vás na nich lákalo?

Do Dubaje jsem se přestěhovala z Ostravy kvůli práci letušky. Pak jsem se ale seznámila s mým manželem, který dostal pracovní nabídku v Saúdské Arábii, tak jsme se sem přestěhovali. 

Potraviny v obchodech jsou zhruba dvakrát dražší než v České republice, čemuž však odpovídají i platy, které jsou zde vyšší než u nás.

Můžete nám dát nějaké porovnání, jak drahý je život v Saúdské Arábii? Kolik stojí například nájemné bytu?

Cenu nájemného bohužel neznám, ubytování máme totiž zajištěné v rámci manželova balíčku v práci. Žijeme zde v takovém komplexu pro cizince. Ale mohu říct, že potraviny v obchodech jsou zhruba dvakrát dražší než v České republice, čemuž však odpovídají i platy, které jsou zde vyšší než u nás. Velkým rozdílem je ale třeba to, že se v Saúdské Arábii neprodává alkohol, je tu zakázaný, takže se pak manžel vždy těší domů.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 133404 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse