Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. prosince 2022 13:00
Čas čtení 6:54
Daniel Mikolášik

Jan fotografuje celebrity: Kanyeho Westa se mi podařilo zachytit vysmátého jako jednomu ze tří lidí na světě (Rozhovor)

Jan fotografuje celebrity: Kanyeho Westa se mi podařilo zachytit vysmátého jako jednomu ze tří lidí na světě (Rozhovor)
Zdroj: Jan Freire archív
REFRESHER FOTOGRAFOVÁNÍ KANYE WEST KIM KARDASHIAN
Uložit Uložené

Pod čtvrtmilionu za focení nejde. Jan Freire byl také na svatbě s Kanyem Westem a Kim Kardashian ve Versaceho vile. „Ani zdaleka to však nebyl nejdražší sňatek, který jsem fotil,“ prozrazuje v rozhovoru fotograf ze Slovenska.

„Jako fotograf jsem se za ta léta naučil, že to, co do lidí dáte, to z nich dostanete. Já fotím svatby hlavně proto, že miluji pracovat s lidmi. A o to víc v jejich nejkrásnější den, kdy lze zachytit ty nejlepší emoce lásky a štěstí,“ prozrazuje Jan.

Jan Freire se fotografii věnuje už přes 30 let. V roce 1991 začal fotit pro české a slovenské magazíny. Podle jeho slov neexistuje tehdejší celebrita, která by se neobjevila před jeho objektivem. I proto se rozhodl zkusit něco většího a odešel do USA.

V Americe pracoval pro klienty jako Vogue, Dior či Playboy a nafotil také celosvětovou kampaň pro Sony. Později se začal specializovat na luxusní a celebritní svatby. Fotil svatbu i známému raperovi 2 Chainzovi, na které se mu podařily unikátní snímky Kanyeho Westa, Kim Kardashian či Lil Wayna.

V rozhovoru s Janem se mimo jiné dozvíš, jak se mu povedla fotka, na které se Kanye usmívá, jaké jsou světové celebrity osobně, proč na Kim Kardashian změnil názor, jaké nejdražší svatby fotil, za co milionáři na svých svatbách platí nejvíce, jak to vypadalo ve Versaceho vile či jaký pobírá honorář za luxusní svatby. 

Jan Freire rick ross
Zdroj: Jan Freire archív

Deset let jste fotil svatby v USA. Nakonec jste se ale vrátil na Slovensko. Co vás vedlo k návratu domů, když jste měl v Miami vybudovanou úspěšnou kariéru?

Pandemie koronaviru. Fotil jsem luxusní svatby a právě to bylo jedno z prvních odvětví, které se v důsledku bezpečnostních opatření zakázalo. Ještě i restaurace a hotely jakž takž fungovaly, ale svatby, na kterých jsou na jednom místě desítky a stovky lidí, byly okamžitě pozastaveny. A já při mých vysokých nákladech jsem za 10 měsíců prakticky nevydělal ani cent. A nebyl žádný výhled do budoucna, že by se tato situace v příštích letech zlepšila. Dlouho jsem to zvažoval, ale nakonec jsem se rozhodl vrátit.

Situace se však po třech letech od vypuknutí pandemie ve světě výrazně zlepšila. Nezvažoval jste návrat do USA?

Když člověk odejde do zahraničí, zažije tzv. kulturní šok. Ten jsem měl v USA přibližně půl roku, ale když jsem se vrátil na Slovensko po 10 letech v Americe, měl jsem kulturní šok asi rok a půl. (smích) Takže první měsíce byly dost těžké a opravdu jsem se chtěl vrátit, ale teď, když se už situace uklidnila a svatby se opět začaly rozjíždět, se snažím zaměřovat spíše na evropský trh a především Itálii. Vždy mě totiž fascinovaly pohádkové svatby u Komského jezera (Lago di Como) nebo ve Florencii.

Doporučeno
 Je v zajetí psychopata, nebo se jen snaží o umělecký projev? Poznej manželku Kanyeho Westa Biancu Censori Je v zajetí psychopata, nebo se jen snaží o umělecký projev? Poznej manželku Kanyeho Westa Biancu Censori 6. března 2024 9:00

Vaší doménou byly luxusní svatby, mezi nimi i sňatky světových celebrit. Jak vzpomínáte například na „velký den“ rapera 2 Chainze a jeho manželky Keshy Ward?

Typická americká svatba paradoxně není jeden den, ale minimálně tři dny. Začíná to programem tzv. rehearsal dinner, což je večeře den před obřadem, a po druhém, hlavním dni bývá ještě brunch. Když vzpomínám na jejich svatbu, tak mě jako první napadne už samotný první den. Já jsem totiž zpočátku zvažoval, jestli mám vůbec vzít nabídku na focení této svatby, ale když jsem tam během rehearsal dinner potkal hvězdy, jako jsou Kim Kardashian, Kanye West či Lil Wayne, tak jsem si řekl: je dobře, že jsem na to nakonec kývl. (smích)

2 Chainz svadba Kesha Ward2 Chainz svadba Kesha WardKanye West Kim Kardashian 2 Chainz Kesha Ward2 Chainz svadba Kesha Ward
Zobrazit galerii
(10)

Proč jste nejprve váhal, jestli do toho jít?

Já jsem totiž nikdy neměl moc v lásce rap, ačkoli v Americe jsem se ho naučil mít rád. Ale takový ten tvrdý jsem vysloveně nemusel. A pár týdnů předtím, než mě oslovili na focení 2 Chainzovy svatby, jsem byl na jednom VIP eventu, kde 2 Chainz vystupoval a předvedl tam takovou temnotu, že to znělo pomalu jako metal. Takže jsem váhal spíše pro osobní nesoulad s představitelem takového žánru. Ale nakonec jsem si řekl, že by byla škoda zahodit takovou nabídku, takže jsem ji přijal. A nelituji toho.

Je obtížné dostat se jako fotograf na takovou událost? Nebo když máte vybudované jméno jako vy, tak ty nabídky chodí samy?

Něco mezi tím. Samozřejmě že když máte vybudované jméno, nabídky chodí samy, jenže to nikdy není jen o nabídce. Každý, kdo pořádá takovou luxusní nebo celebritní svatbu, komunikuje minimálně s pěti špičkovými fotografy. Potom se domlouvají podmínky a podle toho se vybírá. Neboť nikdy nejste sám nejlepší. Těch nejlepších je pár. Pokud jste už na takové úrovni, je to víc o byznysu než o nějakých fotografických zdatnostech.

2 Chainz svadba lil wayne
Zdroj: Freire Wedding Photo

Jak jste zmínil, na 2 Chainzově svatbě byli hosté jako Kim Kardashian, Kanye West či Lil Wayne. Jaké jsou takové hvězdy osobně?

Tak pojďme postupně: Kim Kardashian pro mě byla vždy zosobněním všeho, co nemám rád. Vysloveně nemám rád cokoli umělého na ženách, a to dokonce včetně vlasů či umělých nehtů, nemluvě o jiných partiích, které má Kim umělé. Ale když jsem ji viděl naživo, zůstal jsem v němém úžasu a byl jsem příjemně překvapen. Většina žen v showbyznysu totiž vypadá mnohem lépe na fotkách než ve skutečnosti. Ale Kim přesně naopak: naživo byla ještě krásnější než na fotkách. A hlavně byla velice příjemná a milá.

Doporučeno
Panenky vystřídaly za designer kabelky. North, Stormi a Blue Ivy udávají trendy už od kočárku Panenky vystřídaly za designer kabelky. North, Stormi a Blue Ivy udávají trendy už od kočárku 1. února 2024 12:00

Kanye byl zase trošku odměřený. Já jsem ale poměrně dobrý psycholog, a dokonce se mi jako jednomu ze tří fotografů na světě podařilo zachytit, jak se Kanye usmívá. Protože o tom je právě jeho image, že se nikdy neusmívá. Tuto fotku publikoval dokonce prestižní módní magazín Vogue a na jejich Instagramu měla více než 200 tisíc lajků. Lidé z toho byli u vytržení a v komentářích se ptali, jak je možné, že se usmívá.

Je to jen o tom, kam jako fotograf ty lidi dovedete a co z nich vymáčknete. A co se týká Lil Wayna, ten byl podle mě pod vlivem nějakých látek a stále v dobré náladě. (úsměv)

Kanye je známý svým ne vždy pozitivním vztahem k fotografům a paparazzi. Nedělal vám problémy?

Naštěstí ne, ale to možná i proto, že jsem během své kariéry dělal s mnoha celebritami a zkrátka z nich nejsem... jak to slušně říct... paf! A oni to ze mě cítí a velmi to oceňují, že je beru jako normální a rovnocenné lidi, se kterými normálně pracuji.

I proto se vám ho možná podařilo vyfotit vysmátého?

Určitě i to hrálo svou roli. Jako fotograf jsem se za ta léta naučil, že to, co do lidí dáte, to z nich dostanete. Já fotím svatby hlavně proto, že miluji pracovat s lidmi. A o to víc v jejich nejkrásnější den, kdy lze zachytit ty nejlepší emoce lásky a štěstí.

Běžný člověk si asi jen těžko dokáže vizualizovat takovou milionovou svatbu, která se navíc uskutečnila ve Versaceho domě v Miami. Jak to tam vypadalo?

Na takových svatbách je to úplně jiný svět, kde jen květinová výzdoba je často podstatně dražší než jakákoli průměrná svatba u nás. Já jsem fotil svatby, kde jen květiny stály 300 tisíc dolarů. Kromě toho luxusní prostory, catering... 2 Chainz tam měl nejlepší kaviár, krevety, vše jen to nejlepší z nejlepšího. A to teprve během té večeře před obřadem.

Doporučeno
Tube girl, Riri i zostuzená Victoria Beckham. Toto jsou nejikoničtější momenty roku 2023 Tube girl, Riri i zostuzená Victoria Beckham. Toto jsou nejikoničtější momenty roku 2023 25. prosince 2023 7:00

Zajímavé ale je, že sice hlavní obřad byl ve Versace Mansion, ale zábava pokračovala o pár ulic dál ve známé svatební rezidenci The Temple House. Měli také výbornou svatební kapelu, což je také jedna z věcí, která je charakteristická pro tyto luxusní svatby. Na některých stojí takové 20členné kapely i 50 tisíc dolarů, což je víc, než kdybyste chtěli, aby vám tam zahráli Kool & the Gang.

Kolik mohla jeho svatba stát dohromady?

Podle mého odhadu kolem 400 tisíc dolarů, ale fotil jsem svatby, které byly mnohem dražší. Některé stály i více než milion dolarů. Ale to většinou nebyly nějaké známé celebrity, spíše velcí byznysmeni, kteří mají na účtu stovky milionů dolarů a berou to tak, že proč by své dcerce nezaplatili svatbu za milion. Oni to berou jako událost, na které mohou ukázat svůj společenský status. 

2 Chainz svadba Kesha Ward
Zdroj: Freire Wedding Photo

Co bývá na takových svatbách nejdražší?

Většinou právě květinová výzdoba. O kapele jsem neslyšel, že by stála více než 60 tisíc dolarů, jídlo také může jít jen po nějakou hranici, aby se to pak zbytečně nevyhazovalo, ale květiny na svatbách jako by neměly limit a umí z nich vyrobit doslova pohádkové země. Ty nejlepší svatby tam mají speciální designéry, kteří připraví výzdobu za stovky tisíc dolarů.

Jak vnímáte takové svatby? Berete to čistě jako práci, nebo jako famózní párty za statisíce dolarů, kterou jste si přišel vychutnat?

Já si to vždy absolutně užívám! Vždy se před svatbou musím také sblížit s budoucími manžely a více je poznat. Pokud bych měl jít fotit svatbu jen pro peníze, tak si za to řeknu dvojnásobek. Ale já si to právě moc rád užívám a miluji fotit svatby s tím pocitem, že toto bych dělal klidně, i kdyby mi za to nikdo nezaplatil.

V jednom rozhovoru jste řekl, že vaším cílem je dostat se mezi deset nejlepších svatebních fotografů v USA. Myslíte, že se vám to nakonec povedlo?

To si netroufám říct, ale co se týká Miami, tak si myslím, že ano. Ale bylo to mým cílem, na kterém bych dosud pracoval, kdyby nebylo pandemie. 

Freire Wedding Photo
Zdroj: Freire Wedding Photo

O špičce svatebních fotografů jste řekl, že berou 50 až 100 tisíc dolarů za jednu svatbu. Nemusíte říkat konkrétní částku, ale přibližně v jakých mantinelech se pohybujeme u vašeho honoráře za jednu luxusní svatbu?

U fotografů, kteří se specializují na tyto luxusní svatby, to začíná přibližně u osmi tisíc dolarů a končí někde u té stovky. Neslyšel jsem, že by si někdo někdy vzal více než 100 tisíc. Já jsem se dostal na úroveň, kdy jsem nešel pod 10 tisíc za jednu svatbu.

Jaký typ svatební fotky je největší klišé? Čeho by se podle vás měli novomanželé ve svůj „velký den“ vyvarovat?

Už déle doporučuji všem nevěstám, aby si na svatbu nebraly někoho, kdo si říká umělecký fotograf. Protože jsem si často povídal s nevěstami, které byly smutné z toho, jaké mají svatební fotky, ale neměly je jak reklamovat, protože jim na to pan „umělecký“ fotograf řekl, že takto to on vidí a to je jeho umění. Dobrý svatební fotograf by vždy měl dodat takovou fotku, jakou svatebčané chtějí, a ne experimentovat se svým vlastním „uměním“. V USA je velmi populární nadčasový styl, který není v módě jen v momentě svatby, ale fotky zůstanou skvostné i po letech.

Na který váš úspěch jste nejvíc hrdý?

To bude pravděpodobně asi to, že jsem fotil celosvětovou kampaň pro Sony. Do Miami tehdy přijelo pět lidí z ústředí Sony z Tokia a tři lidé z agentury, která to měla na starost. Fotili jsme přibližně týden a moje fotky pak používali ještě minimálně tři roky v kampani, od webstránek po časopisy napříč celým světem. 

Jan Freire fotograf celebrít
Zdroj: Jan Freire archív
Domů
Sdílet
Diskuse