Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. dubna 2023 v 9:00
Čas čtení 6:18
Ilona Hobzová

Toto je 6 účinných kroků, jak si udělat jarní detox v šatníku

Toto je 6 účinných kroků, jak si udělat jarní detox v šatníku
Zdroj: Freepik/@ wayhomestudio/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI FASHION TIPY TIPY DO DOMÁCNOSTI
Uložit Uložené

Metoda KonMari nemusí vyhovovat každému, pro spoustu lidí se ale stala uklízecím nástrojem číslo jedna.

I když se zima ještě snaží a sem tam zahrozí, jaro už se mocně ozývá. Pro mnoho lidí bývá tohle období příležitostí pro restart a detox – třeba v souvislosti s jejich šatníkem. Chtěl*a bys své oblečení po zimě protřídit, ale nevíš, jak na to? Nebo se začínáš topit v obrovském množství oblečení, které ani nenosíš, ale stále se nemůžeš odhodlat ho vyhodit? Máme pro tebe několik tipů, které by ti mohly pomoci.

Metoda KonMari není jen o úklidu 

Inspirovala nás Marie Kondo, poradkyně v oboru úklidu a organizace a popularizátorka minimalistického životního stylu, jejíž kniha Zázračný úklid pořádek jednou provždy se stala bestsellerem. V ní popsala metodu úklidu, která vešla ve známost jako KonMari. Podle základní myšlenky této metody se má člověk obklopovat pouze věcmi, které mu dělají radost.

Vše je založeno na pozitivním výběru – člověk se nerozhoduje, co vyhodí a čeho se zbaví, ale naopak zvolí, co je jeho srdci blízké a co si chce ponechat. Podle Kondo a ohlasů jejích čtenářů, klientů a studentů má metoda KonMari často pozitivní vliv nejen na podobu jejich domovů, ale i mysli a životního stylu.

knihy, úklid
Zdroj: Freepik/freepik/volně k užití

Uklízíš vždycky místnost po místnosti nebo ti stačí uklidit každý den jen část a zbytek si necháváš „na potom“? Metoda KonMari na to jde úplně jinak. Přesvědčuje člověka o tom, aby úklid provedl v co nejkratším časovém horizontu. Jedině tak vyvolá zásadní proměnu a uvidí výsledky své práce. Místo úklidu po jednotlivých pokojích pak Kondo radí uklízet podle kategorií. První z nich je právě oblečení. Pojď se s námi podívat na šest základních pravidel úklidu šatníku podle Marie Kondo. 

1. Najdi si na úklid dostatek času

Prvním krokem samozřejmě je se k úklidu skříně vůbec odhodlat. Většinou se vymlouváme, že nemáme čas, nestíháme, něco nám do toho přišlo... Mnoho z nás má skříně plné oblečení, o kterých už ani neví, že je vlastní. A představa, že bychom se jejich úklidem a tříděním měli zaobírat celý den, může být děsivá. 

Doporučeno
Jak často bys měl*a prát podprsenku, džíny nebo povlečení? Tenhle přehled ti usnadní život Jak často bys měl*a prát podprsenku, džíny nebo povlečení? Tenhle přehled ti usnadní život 8. července 2024 v 9:30

Právě pečlivý a pořádný úklid ti ale v budoucnu může čas ušetřit. „Pokud si myslíte, že uklízení představuje nekonečnou dřinu, které se musíte dennodenně věnovat, je to zásadní omyl,“ píše ve své knize Marie Kondo. Podle ní totiž existují dva druhy úklidu – denní uklízení, které bude vždy součástí našeho života a představuje použití oblečení a jeho vrácení zpět na místo, a uklízení jako mimořádná událost. A pokud si na takovou událost najdeš dostatek času a dáš si skříň do pořádku, každodenní úklid oblečení na správné místo se stane rutinou. 

Najít si na úklid skříně dostatek času doporučila i fashion bloggerka Joanna Glogaza, která ve své knize Slow Fashion: Módní revoluce sdílí tipy, jak se odpoutat od spotřební, nekvalitní módy a budovat více uvědomělý šatník. Člověka by podle ní během úklidu skříně nemělo nic a nikdo vyrušovat. Radí také pustit si k úklidu nějakou oblíbenou hudbu, pokud mu to v aktivitách pomáhá.

2. Naházej vše na podlahu

Jsi odhodlaný*á s úklidem skříně začít? Tak jdeme na to. Jak už jsme zmínili, KonMari metoda doporučuje uklízet podle kategorií, ne podle místností. Prvním krokem je tedy zkontrolovat každý šatník, skříň i šuplík a všechno oblečení shromáždit na jednom místě. Jedna velká kupa oblečení sahající po kolena by tě mohla děsit, Kondo tak doporučuje oblečení rozdělit do následujících podkategorií:

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse