Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
3. května 2023 12:27
Čas čtení 1:39
Vojtěch Vanda

Tranzistor ze dřeva? Podívej se, jak vypadá funkční prototyp, který jde vstříc rozložitelné technice

Tranzistor ze dřeva? Podívej se, jak vypadá funkční prototyp, který jde vstříc rozložitelné technice
Zdroj: University of Linköping/Thor Balked
TECH MODERNÍ TECHNOLOGIE VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Jsme blíž rozložitelné budoucnosti. Tedy alespoň co se elektronických součástek týče. Tvrdí to vědecký tým, který dokázal sestrojit funkční tranzistor ze dřeva. Není úplně dokonalý, ale dělá svou práci.

Jak jsme uvedli, není dokonalý, což ostatně uvádí i tým z Královského technologického institutu ve Stockholmu a Univerzity v Linköpingu ve své práci zveřejněné v časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Doporučeno
KVÍZ: Nostalgické hry z 90. let. Jak dobře znáš tyto legendární klasiky? KVÍZ: Nostalgické hry z 90. let. Jak dobře znáš tyto legendární klasiky? 3. května 2023 9:15

Součástka, která reguluje proud v elektronických zařízeních nebo funguje jako vypínač, existuje již skoro sto let a je jejich nedílnou součástí. V dnešní době se vyrábí již v nanovelikostech a pro lidstvo je, jak uvádí Univerzita v Linköpingu, prakticky stejně důležitá jako telefon nebo žárovka.

A i když se vymyká dnešním standardům, dřevěný tranzistor má smysl. „Přišli jsme s bezprecedentním principem. Ano, dřevěný tranzistor je pomalý a objemný, ale funguje a má obrovský vývojový potenciál,“ uvedl hlavní docent z Laboratoře organické elektroniky na Univerzitě v Linköpingu Isak Engquist.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš nejděsivější hororové hry? Otestuj se, pokud se nebojíš KVÍZ: Jak dobře znáš nejděsivější hororové hry? Otestuj se, pokud se nebojíš 23. března 2023 11:00

Jak uvádí New Atlas, potenciál je zejména v živém dřevě. Proč? Jelikož živé stromy se díky obsahu vody mohou stát poměrně slušnými vodiči elektřiny. Na druhou stranu, „mrtvé dřevo“ (jako např. nábytek) má potenciál vodivosti malý. Další probíhající výzkumy se však soustřeďují na to, aby lépe vyhovovalo měkkým bateriím, biologicky odbouratelným počítačovým čipům, tisknutelným vodivým inkoustům a substrátu pro grafenové obvody.

Klíč je ve dřevu

Pokusy o sestavení takových tranzistorů proběhly již v minulosti, nikdy však nebyly schopny dosáhnout toho, aby jimi protékal proud bez problémů. Problém byl v tom, že dřevo zvládalo regulovat jen tok iontů. Když jim došly, nemohly proud regulovat. Problém se podařil odstranit tím, že bylo k výrobě využito balsové dřevo, lehké a měkké dřevo pocházející z balzovníku jihoamerického, které bylo zbaveno ligninu.

tranzistor dřevo dřevěný tranzistor
Zdroj: University of Linköping/Thor Balked

Balsové dřevo neobsahuje zrna, což je k vývinu této technologie důležité. Lignin je zase součástí stromu, která je sice důležitou stavební složkou dřeva zabezpečující dřevnatění jeho buněčných stěn, ale vědci potřebovali pouze prostor, kde se lignin vyskytoval, aby jej mohli vyplnit vodivým plastem nebo polymerem nazývaným PEDOT:PSS. Díky tomu se mohlo stát vodivým.

Doporučeno
Famfrpál z Harryho Pottera si zahrajeme na PC a konzolích. To, co v Hogwarts Legacy chybělo nejvíc, přichází jako extra hra Famfrpál z Harryho Pottera si zahrajeme na PC a konzolích. To, co v Hogwarts Legacy chybělo nejvíc, přichází jako extra hra 18. dubna 2023 13:49

To způsobilo, že dřevěný tranzistor mohl jednak regulovat elektrický proud a nepřetržitě fungovat na zvolené výstupní úrovni a jednak zapnout a vypnout napájení. Ve funkci vypínače se ale projevilo určité zpoždění. Vypnutí trvalo asi sekundu, zapnutí asi pět sekund.

Budoucnost

Vědci se domnívají, že v organických tranzistorech dřímá velký potenciál. Momentálně se totiž jeví jako součástky, které by mohly tolerovat vyšší průchod proudu než běžné organické tranzistory.

„Dřevěný tranzistor jsme nevytvářeli s ohledem na nějakou konkrétní aplikaci. Udělali jsme to proto, že jsme mohli. Provádíme základní výzkum, který ukazuje, že je možné se o něco takového pokoušet, a doufáme, že bude inspirací pro další výzkum, který může vést k aplikacím v budoucnu,“ dodal Engquist.

 
Domů
Sdílet
Diskuse