Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
6. května 2023 6:00
Čas čtení 3:29
Adéla Ježková

Kam na výlet: Moravský kras je místem přírodních krás i rituálních vražd

Kam na výlet: Moravský kras je místem přírodních krás i rituálních vražd
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET KAM NA VÝLET JIHOMORAVSKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Prodloužený výlet vybízí k výletu do přírody. Refresher ho pro tebe naplánoval od začátku do konce.

Dnes si na své přijdou milovníci a milovnice Jihomoravského kraje, lužních lesů, šumících potoků, tajemných jeskyní či malebných údolí v ještě malebnější přírodě. Vyrazíme totiž do Moravského krasu, perly nejen Moravy, ale celého Česka.

Doporučeno
KVÍZ: Kde je nejvíce hradů a které země tvořily Jugoslávii? Otestuj své znalosti o Evropě KVÍZ: Kde je nejvíce hradů a které země tvořily Jugoslávii? Otestuj své znalosti o Evropě 5. května 2023 8:30

Láká tě prozkoumat přístupné jeskyně, dozvědět se o ponuré historii Býčí skály, kde mělo docházet k rituálním vraždám, a u toho se provětrat na čerstvém vzduchu? Tak pojď s námi na výlet!

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii ti přinášíme tipy na skvělé výlety po České republice.
Jeskyně Jáchymka.
Jeskyně Jáchymka. Zdroj: WikimediaCommons/volně k užití

Odkud půjdeme?

Naše trasa povede z Josefovského údolí. Nejhlubší a zřejmě i nejkrásnější údolí nalezneš mezi obcemi Křtiny a Adamov a vychází z Františčiny huti v Josefově. Pokud pojedeš z Brna, poměrně pohodlně se sem dostaneš i hromadnou dopravou – nejdřív pojedeš vlakem do Adamova a odsud autobusem do zastávky Adamov, Stará huť. Nezabere ti to ani 35 minut čistého času. 

Doporučeno
Kam na výlet: Od Smaragdového jezírka po Čertovu kazatelnu. Jedna trasa tě provede nejkrásnějšími místy Brd Kam na výlet: Od Smaragdového jezírka po Čertovu kazatelnu. Jedna trasa tě provede nejkrásnějšími místy Brd 22. dubna 2023 6:00

Přímo u autobusové zastávky se ale nachází i malé neplacené parkoviště, jež zřejmě rádi využijí ti, kteří pojedou z větší dálky. Z Prahy se sem autem dostaneš za 2 hodiny a 20 minut, z druhé strany z Ostravy tu budeš do dvou hodin.

Čeká nás okruh dlouhý asi 9 kilometrů, proto si na výlet vyhraď nejlépe celé dopoledne, minimálně ale alespoň tři hodiny. Začínáme na modré turistické značce.

CHKO Moravský kras.
CHKO Moravský kras. Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Jeskyně podobná ženskému lůnu

Hned na samém začátku výletu půjdeme kolem samoobslužného lesního baru U Poustevníka Jáchyma. Můžeš se zde najíst a napít dle libosti v jakoukoli denní či noční hodinu a pak zaplatit příslušnou částku do kasičky. Pokud s sebou nemáš svačinu, tohle místo určitě využij, po celou dobu trasy nic podobného nebude. Od tohoto turistického zpestření budeme po naučné stezce Josefovské údolí pokračovat dál. Cestu nám po celou dobu bude zpříjemňovat Křtinský potok, který s přicházejícím jarním počasím už skoro vybízí ke svlažení unavených chodidel.

Doporučeno
Kam na výlet: Kopec Oblík je původně třetihorní sopkou. Dnes na něm místo lávy vyvěrá pozitivní energie z nitra Země Kam na výlet: Kopec Oblík je původně třetihorní sopkou. Dnes na něm místo lávy vyvěrá pozitivní energie z nitra Země 7. dubna 2023 6:00

Po zhruba půl kilometru dojdeme k jeskyni zvané Jáchymka, kterou si můžeš prošmejdit dle libosti, samozřejmě ale se zachováním zdravého rozumu a na vlastní nebezpečí. Lidé využívali jeskyni již od pravěku, sídlili zde třeba lovci medvědů a sobů. Při průzkumech zde tak bylo nalezeno velké množství kostí fosilních savců. Během třicetileté války se tu pak místní obyvatelé ukrývali před Švédy. 

CHKO Moravský kras.CHKO Moravský kras.CHKO Moravský kras.CHKO Moravský kras.
Zobrazit galerii
(5)

Těžil se tu ale i netopýří trus, používaný jako hnojivo. Přestože se jeskyni říká Jáchymka, podle poustevníka Joachyma, který v ní žil v 19. století, vysloužila si i další jméno – Evina. Podle některých se totiž nápadně podobá ženskému lůnu. Schválně, co uvidíš ty.

Rituální vraždy na Býčí skále

Až si prolezeš všechny škvíry v jeskyni Jáchymka, půjdeme asi 700 metrů k Býčí skále, která je druhým nejdelším jeskynním systémem v České republice. Její celková délka dosahuje neuvěřitelných 18 kilometrů.

Doporučeno
Kam na výlet: Jako po apokalypse. Industriální památku Solvayovy lomy najdeš ukrytou v lesích nedaleko Prahy Kam na výlet: Jako po apokalypse. Industriální památku Solvayovy lomy najdeš ukrytou v lesích nedaleko Prahy 25. března 2023 6:00

Do ní ani do její přímé blízkosti se ale nedostaneme. Okolí Býčí skály se totiž pro turisty uzavřelo kvůli hnízdění sokolů stěhovavých nejpozději do 15. června. Pokud tě ale její návštěva opravdu láká, můžeš sem vyrazit během dnů otevřených dveří, které najdeš vypsané tady. Vůbec bychom se nedivili, pokud tě to do Býčí skály bude táhnout, obestírá ji totiž ponurá historie. 

CHKO Moravský kras.
CHKO Moravský kras. Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Jedná se totiž o naleziště tzv. „pohřbu halštatského velmože“, které zde v druhé polovině 19. století objevil archeolog Jindřich Wankel. Nalezl tady lidské ostatky a postupně vyplynulo na povrch, že Býčí skála měla být místem rituálního pohřbu významného náčelníka. Ten ale do hrobu neputoval sám, následovat ho musely i živé ženy, zvířata a čeleď. 

„Ženy s čeledí byly zavlečeny dovnitř, zbaveny ozdob a usmrceny. Některým byly useknuty ruce, jiným rozťaty hlavy a vraždilo se neúnavně, dokud nebyly úplně všechny oběti zabity; i koně byli rozsekáni na kusy a jejich údy rozsety po jeskyni. Nádoby s obětními dary byly navršeny na jednu hromadu a na vše bylo rozestřeno zuhelnatělé obilí. Když bylo po pohřební hostině, navalilo množství lidu obrovské balvany na mrtvoly i na celou předsíň jeskyně a nasypalo na ně štěrk s pískem, aby bylo posvátné místo uchráněno před zneuctěním,“ popisuje Wankel barvitě ve své knize. 

Uf. To jsi uprostřed nádherné CHKO Moravský kras asi nečekal*a, co? 

Na Alexandrovu rozhlednu chodí turisté už 136 let

Od Býčí skály následně půjdeme pár metrů podél silnice a napojíme se na žlutou turistickou trasu, která nás povede údolím zvaným Vaječník. S párovým orgánem ale nic společného nemá, podle pověsti tu měli během třicetileté války místní shodit do údolí poslední vůz zde tábořících Švédů. Vůz byl z velké části naložen vajíčky, která se po pádu logicky rozbila. Proto Vaječník. 

Doporučeno
Kam na výlet: Zřícenina hradu Vrškamýk oplývá tajemnem a samotou Kam na výlet: Zřícenina hradu Vrškamýk oplývá tajemnem a samotou 25. února 2023 13:36

Postupovat budeme směrem k rozcestí Na Újezdě, kde nás čeká asi jediné mírné stoupání. Pak už půjdeme jen po rovince nebo z kopce. Z rozcestí půjdeme zhruba 2,4 kilometru k našemu dalšímu bodu: Alexandrově rozhledně, která je též využívána jako televizní vysílač. Turistům a turistkám je rozhledna, která loni oslavila 135. výročí, zpřístupněna neomezeně, a co víc, zadarmo. Vidět odsud můžeš třeba Pálavu a za dobré viditelnosti i Alpy. 

Alexandrova rozhledna.
Alexandrova rozhledna. Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Nyní nás čeká už jen cesta zpět do Josefovského údolí, přičemž jsme zvolili nejkratší možnou trasu. Na mapách sice není oficiálně značená, ale pěšina je pohodlná, vyšlapaná a bezpečná. Zřejmě se jedná o jednu ze starších cest. V údolí opět narazíme na potůček, kde můžeš ulevit ušlapaným nohám nebo napojit svého čtyřnohého mazlíčka. V okolních obcích pak najdeš celou řadu restaurací, takže se nemusíš bát, že bys zůstal*a o hladu

Budeme rádi, když se na výlet přidáš i příště!

Domů
Sdílet
Diskuse