Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
22. dubna 2023 6:00
Čas čtení 3:04
Adéla Ježková

Kam na výlet: Od Smaragdového jezírka po Čertovu kazatelnu. Jedna trasa tě provede nejkrásnějšími místy Brd

Kam na výlet: Od Smaragdového jezírka po Čertovu kazatelnu. Jedna trasa tě provede nejkrásnějšími místy Brd
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET VÝLETY STŘEDOČESKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Předpověď na víkend konečně hlásí jarní počasí, vydej se proto s námi do přírody!

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii ti přinášíme tipy na skvělé výlety po České republice.

Na dnešním výletě budeme opět objevovat krásy Brd. Na jedné trase nás přitom čekají perly této středočeské vrchoviny, uvidíme například Smaragdové jezírko, horu Plešivec nebo Čertovu kazatelnu. Vybrat si můžeš jen jedno, ale garantujeme ti, že ti to pak bude líto. Brdy totiž k objevování přímo vybízí. Nasaď proto pohodlné boty, do batůžku zabal svačinu a dostatek tekutin – a jde se na výšlap!

Doporučeno
Kam na výlet: Kopec Oblík je původně třetihorní sopkou. Dnes na něm místo lávy vyvěrá pozitivní energie z nitra Země Kam na výlet: Kopec Oblík je původně třetihorní sopkou. Dnes na něm místo lávy vyvěrá pozitivní energie z nitra Země 7. dubna 2023 6:00

Naším výchozím bodem bude parkoviště Klínek, kde můžeš pohodlně a zdarma ustájit svůj vůz. Doporučujeme ale dorazit dostatečně brzy, parkování tu opravdu není nafukovací a za slunečného počasí sem míří hodně lidí. Z Prahy ti cesta zabere zhruba hodinu, o chvilku dříve sem dorazíš z Plzně. Dostat se sem můžeš ale i hromadnou dopravou, hned u parkoviště se nachází autobusová zastávka Jince, Plešivec, kde staví linka číslo 640 jedoucí buď z Hostomic, nebo druhé strany z Jinců. 

Na dnešní výlet jsme naplánovali okruh, abychom toho viděli co nejvíce a nemuseli jít stejnou cestou tam i zpět. Celkem měří 7 kilometrů a občas nás čeká nějaký ten krpál, není to ale nic hrozného. Tím, že chvilku půjdeme do kopce, chvilku zase z kopce a po rovince, budeš mít prostor si oddychnout. Na okruh si vyhraď minimálně 2 a půl hodiny, je ale pravděpodobné, že se budeš chtít někde pokochat trochu déle.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš hory a kopce v ČR podle indicií? KVÍZ: Poznáš hory a kopce v ČR podle indicií? 26. března 2023 10:00

Bájný viklan i Smaragdové jezírko zahalují legendy 

Z parkoviště půjdeme nejprve asi 600 metrů po červené turistické trase, než přijdeme k rozcestí Viklan. Odsud se napojíme na modrou turistickou trasu, kde nás po pár krocích čeká první zajímavost: kamenná zahrádka a 2 metry vysoký a 3 metry dlouhý křemencový balvan. Původně šlo o viklan, který se ale (pravděpodobně) po zásahu blesku, jenž jej posunul z ložiska, od 19. století již neviklá. Legenda říká, že se vikláním balvanu dal přivolat déšť nebo také ověřit věrnost ženy. Ta, která jím nepohnula, byla nevěrná.

brdy vylet
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Od kamenného moře budeme po modré turistické značce pokračovat dál méně než kilometr. Dojdeme na rozcestí Bezdědičky, kde na nás bude čekat trasa žluté barvy. Ta nás zhruba po 1,3 kilometru dovede ke Smaragdovému – nebo také Plešiveckému – jezírku.

Jedná se o jezírko na dně bývalého kamenolomu, které je 40 metrů dlouhé a 30 metrů široké. Své jméno získalo podle zbarvení vody a legendy, podle které se na jeho dně ukrývá hadí žena se smaragdovýma očima, která po vynoření naříká. Dej si pozor, pokud ji spatříš nebo i jen uslyšíš, stane se ti neštěstí. Třeba tě během výletu zastihne déšť. 

Doporučeno
Kam na výlet: Jako po apokalypse. Industriální památku Solvayovy lomy najdeš ukrytou v lesích nedaleko Prahy Kam na výlet: Jako po apokalypse. Industriální památku Solvayovy lomy najdeš ukrytou v lesích nedaleko Prahy 25. března 2023 6:00

Dnes už ale přívlastek „smaragdové“ úplně pravdivý není. Tak se na to raději připrav, ať nejsi zklamaný*á ze zakalené vody. I tak je ale jezírko skryté v lesích hezkým místem, v jehož blízkosti se dokonce nachází volně přístupná chatička s posezením a ohništěm, kde si můžeš třeba opéct buřty. 

V rámci Refresher série Kam na výlet jsme v Brdech již navštívili například Padrťské rybníky, vrchol Houpák nebo horu Prahu.

Pokud nechceš posedět a rozjímat pod korunami stromů za zpívání ptáků, vydáme se dál. Přece jen toho ještě máme spoustu před sebou. Zrovna teď nás čeká první větší výšlap do kopce: půjdeme po zelené k rozcestí Nad jezírkem, pak chvilku po modré k rozcestí Plešivecký hřeben, až dojdeme k červené turistické trase, kterou už po zbytek výletu neopustíme. 

brdy výletbrdy výletbrdy výletbrdy výlet
Zobrazit galerii
(8)

Duch Fabián sídlí na Olympu Brd

Prvním místem, které je hodno turistického zájmu na červené trase, je Fabiánova zahrádka. Místo je pojmenované po rytíři Fabiánovi, který vlastnil hrad na vrcholu Velká Baba v Brdech. Poté, co si na hrad přivedl jinou ženu, než byla jeho manželka, ho podvedená žena proklela a Fabián se proměnil v ducha. Naštěstí ale v toho hodného, na Brdy a turisty (nebo možná spíš turistky?) tak nyní dává pozor.

Doporučeno
Kam na výlet: Zřícenina hradu Vrškamýk oplývá tajemnem a samotou Kam na výlet: Zřícenina hradu Vrškamýk oplývá tajemnem a samotou 25. února 2023 13:36

Z vyhlídky se ti naskytne nádherný rozhled západním a severním směrem, dohlédneš na údolí řeky Litávky a na vrcholky středních Brd. Rovněž se tu nachází kamenné „židle“ a ohniště, takže pokud už ti konečně vyhládlo, tady je to správné místo na utáboření se. Někteří „čundráci“ tu dokonce i přespávají. Inu, místa je tu dost i na složení hlavy.

brdy výletbrdy výletbrdy výletbrdy výlet
Zobrazit galerii
(5)

Z vyhlídky Fabiánova zahrádka už po půl kilometru přes vrchol hory Plešivec dojdeme ke skalní vyhlídce Čertova kazatelna. Jedná se o mohutné skalní suťové pole, které otevírá okouzlující výhled k jihozápadu na Jinecké hřebeny a brdské armádní cvičiště. Právě tento výhled mnozí označují za ten úplně nejkrásnější v Brdech.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české hrady a zámky podle leteckých snímků? KVÍZ: Poznáš české hrady a zámky podle leteckých snímků? 31. března 2023 8:30

Za výstup na Olymp Brd, jak se Plešivci přezdívá, si zasloužíš pochvalu! Červenou (či také Eliščinou) cestou se pak vydáme zpět do Klínku. Pokud ti po výšlapu vyhládlo, nejbližší restaurace najdeš třeba v Jincích nebo Ohrazenicích. Sláva, nazdar výletu, zase příště!

Domů
Sdílet
Diskuse