Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. dubna 2022 8:30
Čas čtení 3:18
Adéla Ježková

Kam na výlet: Pod Houpákem se rozprostírá bývalé vojenské letiště i úchvatný panoramatický výhled

Kam na výlet: Pod Houpákem se rozprostírá bývalé vojenské letiště i úchvatný panoramatický výhled
Zdroj: REFRESHER/ Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET KAM NA VÝLET JIHOČESKÝ KRAJ KAM NA VÝLET PLZEŇSKÝ KRAJ VÝLETY STŘEDOČESKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Nazuj pohorky, vyrážíme na výlet do Brd!

Na dnešní výlet se vydáváme opět do divoké přírody, kam ještě nestihly dorazit stánky s občerstvením, mobilní WC ani sedačkové lanovky. Míříme do Středních Brd – přesněji na vrchol Houpák, na který to vezmeme přes bývalé vojenské letiště a kolem řady bunkrů. Kromě svačiny si ale s sebou zabal raději i pláštěnku, předpověď zatím slunečno a 20 stupňů nehlásí.

Doporučeno
Kam na výlet: Archeopark pod Pálavou zaujme expozicí i designem Kam na výlet: Archeopark pod Pálavou zaujme expozicí i designem 2. dubna 2022 8:30

Naším výchozím bodem na odlesněný vrch Houpák je Malá Víska, která se nachází asi sedm kilometrů jižně od města Hořovice, kam se pohodlně dostaneš i veřejnou dopravou například z Prahy, Příbrami, Berouna i Plzně. Prosíme, hlavně nevjížděj do oblasti bez povolení autem, jedná se o ochranné pásmo bývalého vojenského újezdu. Nevstupuj také mimo vyznačené cesty, pravděpodobnost, že šlápneš na nevybuchlou munici je sice malá, nikoli však nulová.

Pevná obuv je opravdu potřeba, docela dost toho totiž nachodíme. A když říkáme „docela dost“, myslíme tím zhruba 12,5 kilometru. Přestože ale půjdeme na kopec, čeká nás příjemné pozvolné stoupání, které po většinu cesty ani nezaznamenáme. Přeci jen, stoupání 240 metrů na 6,3 kilometrech není nic hrozného.

Poté, co po žluté turistické značce vyjdeme z Malé Vísky, můžeme zhruba po jednom kilometru odbočit k Jindřichově skále a celkovou trasu si tak asi o 500 metrů prodloužit. Nicméně pokud chcete tuto vyhlídku navštívit, učiňte tak ještě před samotným výstupem na Houpák. Věřte nám, po více než dvanácti kilometrech v nohách už se vám do žádné odbočky navíc chtít nebude.

Doporučeno
Kam na výlet: Temné krušnohorské lesy ukrývají zaniklou obec i bývalý zajatecký tábor Kam na výlet: Temné krušnohorské lesy ukrývají zaniklou obec i bývalý zajatecký tábor 19. března 2022 11:30

Bývalé vojenské letiště pod Hejlákem

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 113045 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse