Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
19. března 2022 11:30
Čas čtení 2:59
Adéla Ježková

Kam na výlet: Temné krušnohorské lesy ukrývají zaniklou obec i bývalý zajatecký tábor

Kam na výlet: Temné krušnohorské lesy ukrývají zaniklou obec i bývalý zajatecký tábor
Zdroj: REFRESHER/ Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET KAM NA VÝLET KARLOVARSKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Vydej se s Refresherem na výlet mimo civilizaci!

Nevíš kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii přinášíme každou sobotu tipy na skvělé výlety po České republice.

Nedaleko města Přebuz v kraji Karlovarském, uprostřed temných lesů krušnohorských, nachází se, ponechán napospas rozkladu, Sauersack. Jedná se o pozůstatky cínového dolu a nedalekého zajateckého tábora z období 2. světové války.

Areál leží uprostřed lesů podél silnice spojující zaniklou obec Rolavu a Nové Hamry. Zánik obce způsobilo její vylidnění po odsunu německého obyvatelstva a začlenění do hraničního pásma v roce 1951. 

SAUERSACK
Zdroj: REFRESHER/ Adéla Ježková

Hned u místa je možné zaparkovat, v případě cestování MHD se nabízí dojít pěšky z Přebuzi, kam se lze pohodlně dostat například z Karlových Varů. Jezdí sem ovšem pouze autobus, vlakem se sem nedostaneš.

Ještě před několika lety bylo místo zapomenuté, zabloudili sem jen vandrující trampové. Nyní do zapadlého koutu Krušných hor míří proudy návštěvníků z celého Česka. Kromě turistů sem jezdí také mnoho amatérských i profesionálních fotografů, kteří doufají, že se jim skrz objektiv podaří přenést tajemnou atmosféru místa. V létě tudy také projíždí cyklisté a v zimě zase běžkaři. Vyplatí se sem proto vyrazit brzy ráno, nebo naopak k večeru. Ale samozřejmě za světla!

SAUERSACK
Zdroj: REFRESHER/ Adéla Ježková

Od „parkoviště“ budeme postupovat od menších budov až se nám odkryje obrovský železobetonový kolos, jehož zachovalost je přinejmenším pozoruhodná. Stavitelé do tohoto nesmrtelného válečného betonu určitě jakou tajnou přísadu přidávali vejce nebo tvaroh. Tato pětipatrová budova úpravny spolu se zahušťovací nádrží jsou dominantami areálu.

Doporučeno
Kam na výlet: Koněprusy nejsou jenom jeskyně, lákají i na impozantní výhledy a naleziště zkamenělin Kam na výlet: Koněprusy nejsou jenom jeskyně, lákají i na impozantní výhledy a naleziště zkamenělin 19. března 2022 10:00

Areál je volně přístupný, koukej ale kolem a hlavně pod sebe. Mohlo by se stát, že omylem šlápneš vedle a skončíš v zatuchlé jímce nebo šachtě. Při prohlídce se také nenech zlákat krásnými fotkami a nelez na konstrukce, které jsou viditelně zchátralé. 

SAUERSACK
Zdroj: REFRESHER/ Adéla Ježková

Nyní již zaniklá vesnice Rolava byla založena přibližně v polovině 17. století na bažinatých loukách ve vysoké nadmořské výšce. Život v Krušných horách byl zkrátka krušný. Krušný byl také odsun německého obyvatelstva po 2. světové válce. Německý název obce Sauersack byl sice ještě v roce 1947 přeměněn na „Rolava“ podle protékajícího potoka, ale jen na pár let.

Obec se totiž nacházela asi dva kilometry od česko-neměckých hranic a o její znovuosídlení nebyl zájem. Rozhodnuto o ni bylo v roce 1951, kdy byla začleněna do pohraničního pásma a zanikla. 

Doporučeno
Kam na výlet: Skrz Kamenné okno v Jeseníkách se na svět dívá o trochu lépe Kam na výlet: Skrz Kamenné okno v Jeseníkách se na svět dívá o trochu lépe 5. března 2022 11:30

Po sudetských Němcích tady zbyly jen smutné ruiny cínového dolu a zajateckého tábora. Pokud rád chodíš po tajemných místech, ale na pravý urbex si zatím netroufneš, tohle místo je pro tebe to pravé.

Smutná historie bažinatých luk pod Rolavským vrchem

Tradovaly se sice zvěsti, že během druhé světové války zde měli Němci provádět pokusy na vězních či vyrábět rakety, pravda je ale jinde – šlo o důl a úpravnu cínu fungující od roku 1942 do roku 1945. Šachta, která k dolu náležela, měla hloubku 175 metrů a chodby dosahovaly celkové délky 14 kilometrů. Počátky zdejší továrny se ovšem datují až do 16. století.

SAUERSACK
Zdroj: REFRESHER/ Adéla Ježková

V dole v otrockých podmínkách pracovali váleční zajatci, údajně se jednalo o 300 až 450 vojáků z Francie a Sovětského svazu a kolem 200 totálně nasazených Poláků, Ukrajinců, Řeků, Italů, Holanďanů či Čechů.

Objekty prorůstá příroda a zdá se, že chce získat zpět své území. Jako by se tu zastavil čas. Pokud máš štěstí a na místě jsi jen s pár lidmi, nebo dokonce o samotě, můžeš slyšet, jak z konstrukce kape voda, pomalu hnije dřevo a na betonu roste mech.

Ke konci války byla v blízkosti stanovena demarkační linie. Patrně to přišlo nečekaně, jelikož údajně došlo k hromadnému útěku dozorců a následně i zajatců. Není známo, kam odešli ani jak dopadli.

Těžba a úprava rud ovšem nepřinášela předpokládaný výnos, v květnu roku 1945 byl proto důl i s úpravnou opuštěn. Po válce pak byly kilometry chodeb definitivně zatopeny. Po odsunu Němců zde stejně neměl kdo pracovat. Zbyly tak jen ruiny připomínající smutnou historii.

SAUERSACK
Zdroj: REFRESHER/ Adéla Ježková

Díky fotogeničnosti místa se sem vydávají také filmaři. Sauersack si tak mohl zahlédnout například v jednom díle detektivního seriálu Rapl„Samostatnou roli v sérii hrají Krušné hory, jejichž industriálně přírodní atmosféra přímo ovlivňuje dějové linky,“ uvedl kreativní producent Josef Viewegh.

Pokud tedy tuto část Krušných hor chceš prozkoumat více do hloubky, navštiv například nedaleké Velké Jeřábí jezero, rašeliniště v Přebuzi či horu Liščí hůrka v Nových Hamrech. Pro milovníky přírody bez lidí je tu možností nespočet. 

Doporučeno
Kam na výlet: Čertova kaple nedaleko zámku Jezeří zůstala nedokončená kvůli strachu z temných sil Kam na výlet: Čertova kaple nedaleko zámku Jezeří zůstala nedokončená kvůli strachu z temných sil 26. února 2022 8:30

Jelikož místo táhne na svou temnou historii a genius loci, turistické zázemí v podobě stánků s občerstvením zde proto nehledej. I vyčůrat se budeš muset jít za strom.

Jinak nech ale přírodu poklidně prorůstat betonem a všechny lidské stopy si zase hezky odnes. Doufáme, že se ti výlet mimo civilizaci líbil a na viděnou příští sobotu!

Domů
Sdílet
Diskuse