Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
1. října 2022 6:00
Čas čtení 3:12
Adéla Ježková

Kam na výlet: Vojenský újezd Brdy schovává Padrťské rybníky. Místo s pohnutou minulostí dnes láká na romantickou atmosféru

Kam na výlet: Vojenský újezd Brdy schovává Padrťské rybníky. Místo s pohnutou minulostí dnes láká na romantickou atmosféru
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET STŘEDOČESKÝ KRAJ VÝLETY STŘEDOČESKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Refresher ti přináší další tip na výlet!

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii přinášíme každou sobotu tipy na skvělé výlety po České republice.

Meteorologové se zvěstí o babím létě nevzdávají, Refresher ti proto připravil další tip na kvalitně strávený čas v přírodě. Využít jej ale můžeš i za deště či sněhu – jak pravil klasik: není špatného počasí, jen špatného oblečení. Takže ať už babí léto skutečně tento podzim nastane, nebo nikoli, vyraz s námi na výlet!

Doporučeno
Kam na výlet: Na magickém kopci najdeš menhir i křeslo vážící 700 kilogramů Kam na výlet: Na magickém kopci najdeš menhir i křeslo vážící 700 kilogramů 17. září 2022 6:00

Dnes se opět po čase vydáme do bývalého vojenského újezdu Brdy, konkrétně do krásně čisté přírody okolí Padrťských rybníků. Máš hned několik možností, kudy se k nim dostat. My využijeme trasu z obce Teslíny, kde je jedna cesta dlouhá zhruba 4 kilometry – vyhradit bychom si tak měli minimálně dvě hodiny času. Vesnice se nachází na silnici I/19 z Příbrami do Plzně asi 5 km západně od Věšína, a díky své nadmořské výšce 712 metrů je dokonce nejvýše položeným trvale obydleným sídlem ve Středočeském kraji. Z Prahy tu budeš autem asi za hodinu a čtvrt, z Plzně za 40 minut a z Českých Budějovic za zhruba hodinu a půl. Jezdí sem ale také autobusy například z Rožmitálu pod Třemšínem či z Plzně.

Z Teslín půjdeme nejdřív asi dva kilometry po zelené turistické trase k rozcestí Břízkovec a následně se napojíme na červenou, která nás dovede až k rybníkům. Mezitím ještě mineme pozůstatky kláštera Teslíny – ten sice připomíná už jen hrouda kamení, stejně ale uposlechneme nápisu „Poutníče, postůj a pomni dnů minulých“ a chvilku nad ním budeme rozjímat. Půjdeme po zpevněné lesní cestě, která je vhodná i pro terénní kočárky. Od rybníků zpět do Teslín se jde do kopce, ale není to nic hrozného, jen takové pozvolné stoupání.

Romantika uvnitř CHKO Brdy

Padrťské rybníky jsou velkým turistickým lákadlem – není se čemu divit, leží v zatím poměrně neposkvrněné brdské přírodě, ke které mají lidé dosud úctu. A přestože je místo oblíbené, Brdy jsou velké, a tak se množství turistů, trempů i víkendových vycházkářů hezky rozprostře. V létě akorát musíš dávat pozor na cyklisty a v zimě zase na běžkaře – ale místa je tu opravdu dost pro všechny.

Doporučeno
Kam na blešák: Mostecké bleší trhy jsou rájem pro milovníky vintage oblečení. Pořídit tu můžeš i svatební šaty Kam na blešák: Mostecké bleší trhy jsou rájem pro milovníky vintage oblečení. Pořídit tu můžeš i svatební šaty 24. září 2022 6:00

Ačkoli jsou Padrťské rybníky uměle vytvořenými vodními nádržemi, do divoké brdské přírody zapadají dokonale. Nejeden procházející se pár by snad místo označil za jedno z nejromantičtějších. Kromě toho, že se jedná o největší otevřené vodní plochy Středních Brd a vlastně celého Středočeského kraje (Hořejší rybník má má plochu sedmdesát hektarů, Dolejší pak čtyřicet), jsou také nejvýše položenými hospodářskými rybníky v oblasti. Slouží zejména k chovu ryb, koupání a další aktivity jsou v nich zakázány. Těžko říct, zda by se tu někdo koupal, i kdyby zákaz neplatil – hlavním zdrojem přítoku je říčka Klabava a chladné malé potůčky, voda je tak pravděpodobně ledová i během největších letních veder.

vylet padrtske rybniky brdyvylet padrtske rybniky brdyvylet padrtske rybniky brdyvylet padrtske rybniky brdy
Zobrazit galerii
(6)

Rybníky byly založeny již v 16. století jako vodní rezervoár pro plavení dřeva pro hutě na Klabavě, respektive na zaniklém Padrťském potoce. Pod nimi stávala vesnice Padrť, která byla ovšem – spolu s dalšími brdskými obcemi – vysídlena a následně zničena v 50. letech 20. století, když se rozšiřoval vojenský újezd Brdy. Jak popisuje web ObjevBrdy, obyvatelé místních obcí byli poprvé vystěhováni po násilném obsazení Brd německou armádou. Po válce se do svých domovů vrátili, ale po nástupu komunistů k moci byl zaveden přísný zákaz vstupu do celého prostoru střelnice a vstup do vojenského újezdu byl nově dovolen pouze na zvláštní povolení. Lidé tu přitom žili už asi od roku 1670, vysídlení tak přetrhalo rodinné vazby pěstované po generace. 

Doporučeno
Oáza klidu a pohádková atmosféra v dojezdové vzdálenosti od Prahy Oáza klidu a pohádková atmosféra v dojezdové vzdálenosti od Prahy 13. srpna 2022 6:00

Byť je to tedy místo uvnitř nádherné přírody, je to zároveň místem bolesti s pohnutou historií. Bezčasí, které se mnohdy při vysídlení vytvoří, je zde citelné dodnes. Pokud sem člověk dorazí v dobu, kdy tu nejsou davy turistů, připadá mu, jako by na světě byl docela sám. Takový pocit Brdy zkrátka umí vyvolat – my všichni jsme oproti nim „takto malincí“.

vylet padrtske rybniky brdy
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Ceněná oblast, která si zaslouží ochranu 

Kolem rybníků se rozkládají louky, které se dříve částečně využívaly jako střelnice. I proto je oblast Padrtí jedním z nejrozsáhlejších bezlesí v Brdech, díky čemuž můžeme při výletu zahlédnout nejrůznější živočichy, včetně ohrožených druhů. Hnízdit tu má například čáp černý a orel mořský. Údajně tu žijí i vydra říční a rak kamenáč, v rybnících pak plavou zejména kapři. Není tedy překvapením, že oblast rybníku je jednou z ochranářsky nejcennějších lokalit v CHKO Brdy. 

Doporučeno
Kam na výlet: Ženský klášter Rosa coeli byl místem oddané víry, ale i orgií a hříchů Kam na výlet: Ženský klášter Rosa coeli byl místem oddané víry, ale i orgií a hříchů 16. července 2022 7:00

Nezapomeň, že se nacházíme uprostřed bývalého vojenského újezdu, choď tedy jen po vyznačených turistických trasách. Oblast není kompletně vyčištěna od pyrotechniky, dávej proto velký pozor na to, kam šlapeš. Pokud tomu výlet vyloženě neupravíš, pravděpodobně tu nebude liduprázdno. Podzimní období jako by bylo pro Padrťské rybníky stvořené, snad už jen kvůli melancholické atmosféře, která místem oplývá. I přesto se jedná o jedno z nejhezčích a nejromantičtějších míst, která mohou Brdy nabídnout.

Věříme, že ti dnešní výlet pomůže zklidnit mysl zahlcenou myšlenkami a alespoň na malou chvíli jen tak budeš. V přírodě a na čerstvém vzduchu.

vylet padrtske rybniky brdy
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
Domů
Sdílet
Diskuse