Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. května 2023 6:00
Čas čtení 7:32
Eduard Starkbauer

Borovičku pijete jako vodu. Indická komunita si život na Slovensku pochvaluje, ale potýká se i s rasismem

Borovičku pijete jako vodu. Indická komunita si život na Slovensku pochvaluje, ale potýká se i s rasismem
Zdroj: Zdroj respondenta
REFRESHER INDIE
Uložit Uložené

Obyvatele nejlidnatější země světa lákají na Slovensko pracovní příležitosti i klidný život. Reportáž originálně vyšla na slovenském webu Refresher.sk.

Téměř každý pátý slovenský maturant odchází studovat za hranice a Slovensko patří v odlivu mozků k absolutní špičce Evropy. Prázdná místa v univerzitních lavicích přitom paralelně zaplňují studenti ze zahraničí. Nepřicházejí jen z blízkého okolí. Mnozí cestují doslova přes polovinu planety, například z Indie.

Mladí Indové přirozeně preferují anglofonní USA, Kanadu, Austrálii či Velkou Británii. Ale najdou se i tací, kteří si vybrali právě slovenské sousedy. Na Slovensku s 280krát menší populací si nepochvalují pouze moderní školství, ale i klidný život.

Většina Indů na Slovensko chodí studovat technické směry a doufá v dobrou perspektivu uplatnění. Pokud se jim práci v oboru nepodaří nalézt ihned po škole, kvůli zisku pracovních víz mnozí pracují v korporacích jako Amazon, Dell či AT&T. Jiní zase v nějaké z mnoha indických restaurací.

Sviatok
Zdroj: Archív respondenta

Čekat na job snů se jim vyplatí. „O jediné pracovní místo se v Indii běžně uchází i tisíc kvalifikovaných absolventů. Zaměstnavatelé toho využívají a tlačí platy směrem dolů. Na Slovensku dostaneme mnohem lepší pracovní podmínky a klidně i trojnásobný plat,“ říká Utkarsh.

Joe: Žádali mě, abych jim nedával do auta bombu

Joe z jihoindického Tamilnádu zakotvil pod Tatrami před pěti lety. Osudový příběh, který snad brzy zakončí získáním trvalého pobytu, přitom začal náhodně. Během stáže v Rumunsku ho slovenská kamarádka přesvědčila, ať si vyzkouší studium na Technické univerzitě v Košicích. Střední Evropa ho lákala a řekl si „proč ne“?

Doporučeno
Táňa a Martin žijí už dva měsíce v Indii: V Himálaji jsme kouřili hašiš, na kurzu jógy jsme zvraceli slanou vodu Táňa a Martin žijí už dva měsíce v Indii: V Himálaji jsme kouřili hašiš, na kurzu jógy jsme zvraceli slanou vodu 4. listopadu 2023 14:00

Na životě mezi Košicemi a Prešovem ihned ocenil klid a na indické poměry prý špičkovou a komfortní vlakovou dopravu. Musela to být pořádná změna, jeho rodné město má 12 milionů obyvatel. „Když si moji kolegové stěžují na přeplněné cesty, musím se nahlas smát,“ zlehčuje. Pocit domova a slovenský „šedší a temnější“ způsob dnes znovuobjevuje v Petržalce, kterou láskyplně označuje za svůj druhý domov.

India
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Jako syn profesora historie vnímá „neokoukané“ Slovensko jako komplexní zemi, kde se propojuje množství kulturních tradic. „Slovensko je mix kultur a ve srovnání s tradicionalistickou Indií zde navíc cítím větší svobodu,“ hodnotí.

Přesto pro Joea není pobyt na Slovensku vždy bezproblémový. Zejména na východě a v menších obcích se setkává s rasismem, když si ho bílí Slováci často pletli s Romem či Arabem.

„Vícekrát na mě během cesty autobusem někdo promluvil a chtěl vědět, co tady dělám a proč jsem mu přišel vzít práci? Poptávali se mě, jestli jsem muslim, a ať jim nedávám bombu do auta a nezabíjím rodinu. Tito lidé si s vámi nechtějí povídat, chtějí jen ukázat svůj názor. Cokoli jim vysvětlovat nemá smysl. Nezměníte je,“ konstatuje zklamaně.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 136847 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • V čem je podle Indů největší rozdíl mezi východem a západem Slovenska.
  • Jaké projevy rasismu na Slovensku zažívají.
  • Proč se řada Indů setkává především v rámci komunity.
  • Jaké pochutiny na Slovensku nemohou sehnat.
Domů
Sdílet
Diskuse