Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
7. července 2024 v 16:00
Čas čtení 3:10
Tereza Šnajdrová

„Nikdy jsem nic takového neviděl.“ Čtyři muži hromadně znásilnili varana. Pak ho zabili, uvařili a snědli

„Nikdy jsem nic takového neviděl.“ Čtyři muži hromadně znásilnili varana. Pak ho zabili, uvařili a snědli
Zdroj: Unsplash/Joshua J. Cotten/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI ČESKO INDIE KRIMI OCHRANA ZVÍŘAT ZVÍŘATA
Uložit Uložené

VAROVÁNÍ: Tento krimi případ není pro slabé žaludky. Pokud tě znepokojuje násilí páchané na zvířatech, raději článek nečti.

Sexualizované násilí páchané na zvířatech. To je něco, pro co nemáme pochopení a pro co neexistuje žádná omluva. Bohužel, v některých zemích světa se takové činy stávají častěji, než si myslíš. Své o tom vědí indičtí úředníci, kteří v roce 2022 zadrželi čtyři muže. Ti se měli dopustit hromadného znásilnění ohroženého varana, kterého po činu měli zabít, uvařit a sníst. „Nikdy předtím jsem nic takového neviděl,“ komentoval případ lesní úředník Vishal Mali.

Doporučeno
Zemřel nejbrutálnější kanadský sériový vrah. Zavraždil 49 žen: nejdříve s nimi měl sex, pak je zabil a nakrmil jimi prasata Zemřel nejbrutálnější kanadský sériový vrah. Zavraždil 49 žen: nejdříve s nimi měl sex, pak je zabil a nakrmil jimi prasata 6. června 2024 v 9:30

Případ zachytily kamery

Když 29. března 2022 kontrolovali úředníci v tygří rezervaci Sahjádrí v západoindickém Maháráštru kamerové pasti, které jsou určeny ke sledování tygrů, nestačili se divit. Na obrazovkách totiž uviděli čtyři muže ve věku od 20 do 30 let, kteří v jedné z nejchráněnějších indických rezervací hromadně znásilnili, zabili, uvařili a snědli ohroženého varana. Ten byl v oné rezervaci posledním svého druhu.
 
Případ okamžitě putoval do rukou policie, která jen o pár dní později muže zadržela. A k jejímu překvapení – důkaz o spáchání hrůzného činu našla přímo v jejich telefonech. Recidivisté si totiž celou akci nahrávali.

Udělali to pro zábavu

„Nikdy předtím jsem takový zločin neviděl,“ komentoval zjištění lesní úředník Vishal Mali. „Těm mužům je kolem dvaceti a třiceti let a vypadá to, že to udělali jen pro zábavu. Nebyl v tom žádný náboženský záměr nebo takový, který by souvisel s černou magií,“ doplnil.

 
Sandeep Pawar, Mangesh Kamtekar, Akshay Kamtekar a Ramesh Ghag. To jsou jména mužů, kteří se dopustili popsané ohavnosti na nebohém zvířeti. Všichni žijí v oblasti národního parku, jsou místní, a přesto se dopustili takového skutku.

Doporučeno
Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem 3. května 2024 v 14:00

Policie muže okamžitě obvinila ze spáchání trestného činu. „Nejenže je to kruté, ale z takového případu hrozí riziko zoonotických onemocnění. Muži se takovým jednáním mohli nakazit pohlavní chorobou či jinými infekcemi,“ doplnil Mali s tím, že obžalovaní mohou být potrestáni až sedmiletým vězením.

varan komodský, komodský drak, ještěr
Zdroj: Unsplash/David Clode/volně k použití

Lov varanů je v Indii nelegální

Tygří rezervace Sahjádrí se rozkládá na ploše více než 1 166 kilometrů čtverečních, spravuje ji indická vláda a najdeš v ní tři národní parky. Čandoli, v němž k útoku došlo, se rozprostírá na ploše 300 kilometrů čtverečních a je domovem řady divokých zvířat – od tygrů přes pantery až po gekony. Oficiální sčítání zvířat v parku sice neprobíhá, ale podle Maliho jich v něm žije zhruba 30 na metr čtvereční.
 
Ačkoli se varani v jižní a jihovýchodní Asii, Austrálii a Africe běžně konzumují, v Indii je jejich lov nelegální. Jejich populace se totiž v souvislosti s pytláctvím neustále zmenšuje, a tak varani patří mezi chráněné druhy. Indové však jako by to nerespektovali. Například v roce 2016 byl kvůli lovu varanů zatčen indický lesní úředník, který maso ještěrů servíroval během večírku. Někteří pak varany loví pro výrobu produktů tradiční medicíny.

Doporučeno
„Štěňata jsou čistokrevná, ale papíry nemají.“ Jak na internetu poznat nebezpečné množírny? „Štěňata jsou čistokrevná, ale papíry nemají.“ Jak na internetu poznat nebezpečné množírny? 16. května 2024 v 8:00

Uhlídat rezervaci podle Maliho bohužel není možné. Po útoku na varana je však v plánu nasadit novou speciální ochrannou jednotku. „Dostaneme tým o 100 lidech, kteří budou areál efektivněji střežit,“ uzavřel.
 
Snad tento krok skutečně pomůže. Sexualizované útoky na zvířata totiž bohužel nejsou v Indii ničím neobvyklým. Mezi lety 2010 až 2020 bylo v zemi zaznamenáno více než 82 případů sexuálního zneužívání zvířat. Dalších 500 tisíc případů trestného činu pak souviselo s mučením a týráním zvířat.
 
Mezi nejnovější případy sexualizovaného násilí na zvířatech v Indii pak patří muž, který znásilnil a zabil březí kozu, a šedesátiletý muž, který znásilnil fenku toulavého psa.  

Doporučeno
Dostala přezdívku Veselá Jane, na pacientech přitom dělala experimenty. „Sestra hrůzy“ si ke svým obětem lehala do postele Dostala přezdívku Veselá Jane, na pacientech přitom dělala experimenty. „Sestra hrůzy“ si ke svým obětem lehala do postele 14. června 2024 v 11:30

Zneužití ovce nebo opakovaná soulož se slepicemi

Bohužel, k sexualizovanému násilí páchanému na zvířatech dochází i v Česku. V roce 2006 řešila jihomoravská policie případ, kdy třiatřicetiletý muž z Ivančic zneužil ovci. „Informovali nás o tom majitelé ovcí. Při vyšetřování se muž k činu doznal,“ uvedl mluvčí policie Aleš Mergental.
 
Pachatel příležitostně pracoval jako pečovatel v zemědělském družstvu, a jak ukázalo pozdější vyšetřování, se zvířaty měl souložit pravidelně. Bohužel, ovce, kterou si tentokrát vybral za svou oběť, útok nepřežila a její ostatky nalezli až policisté. O život přišla také tři jehňata, která byla na matku zcela odkázána.
 
Jak vyšetření ukázalo, muž byl v minulosti také vyšetřován za opakovanou soulož se slepicemi. „Zdálo by se, že žil spořádaným manželským životem, který nepostrádal ani svou sexuální část. Ta pro něj však podle všechno byla nedostatečná,“ dodal mluvčí s tím, že pachatel by mohl pobýt až rok ve vězení.

Ovce
Zdroj: Pixabay/JennyNero/Volně k užití

Podobný případ pak v roce 2013 řešili také znojemští policisté. Stalo se tak v období Vánoc, kdy na Masarykovo náměstí ve Znojmě byla umístěna vánoční ohrada se zvířaty. „Dnes v noci vlezl do ohrady mladík, který chtěl s jednou z ovcí vykonat pohlavní styk. Incident zachytily kamery městské policie a strážnici muže chytili,“ uvedla mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české ptáky podle fotky? Otestuj své znalosti KVÍZ: Poznáš české ptáky podle fotky? Otestuj své znalosti 29. dubna 2024 v 12:00

Majitel zvířat, která měla během adventních trhů bavit především děti, atrakci předčasně ukončil. „Majitelé ovcí nechtějí zvířata nadále v ohradě ponechat. Ohradu ještě dnes demontují a odvezou pracovníci Městské zeleně,“ dodala Pastrňáková.
 
Doufejme, že k podobným činům už docházet nebude, a to nejen v Česku, ale také v zahraničí.

Domů
Sdílet
Diskuse