Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
16. května 2023 19:12
Čas čtení 1:01
Ilona Hobzová TASR

Obrazem: V Pompejích odhalili pozůstatky obětí zemětřesení z roku 79

Obrazem: V Pompejích odhalili pozůstatky obětí zemětřesení z roku 79
Zdroj: TASR/AP
ZAJÍMAVOSTI ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Podle archeologů šlo o dva muže ve věku padesáti let.

Archeologům se v italských Pompejích podařilo odkrýt pozůstatky dvou lidí. Předpokládá se, že jde o oběti zemětřesení, které nastalo při ničivém výbuchu sopky Vesuv v roce 79. Oznámil to v úterý ředitel tamního archeologického parku Gabriel Zuchtriegel. Na základě informací tamních médií o tom informovala agentura TASR.

Kostry dvou mužů, korálky a mince

Kostry těchto osob, pravděpodobně dvou mužů ve věku okolo padesáti let, našli archeologové během vykopávek v části archeologického parku známého jako Insula dei Casti Amanti. Nacházely se pod zdí, o které se předpokládá, že během zemětřesení spadla. Podle zlomenin obou koster to vypadá, že muži zemřeli v důsledku mnohočetných zranění, která utrpěli, když se budova vlivem zemětřesení propadla.

„Moderní techniky vykopávek nám pomáhají mnohem lépe porozumět peklu, které za dva dny zničilo celé Pompeje a zabilo mnoho jeho obyvatel,“ uvedl k nálezu Zuchtriegel.

PompejePompejePompejePompeje
Zobrazit galerii
(6)

Ve stejné místnosti jako oběti byly nalezeny také korálky z náhrdelníku a šest mincí – dvě z nich pocházejí z poloviny druhého století před naším letopočtem. „Pompeje jsou obrovskou archeologickou laboratoří, která v posledních letech znovu ožila, udivuje svět neustálými objevy, které přináší, a projevuje italskou excelenci v tomto oboru,“ okomentoval nejnovější nálezy italský ministr kultury Gennaro Sangiuliano.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Město Pompeje bylo v roce 79 našeho letopočtu zničeno v důsledku erupce Vesuvu. Ruiny byly objeveny v 16. století, první vykopávky začaly v roce 1748. Dosud bylo nalezeno více než 1 500 z odhadovaných 2 000 obětí. Poslední nález lidských ostatků se uskutečnil v roce 2020, kdy byly při vykopávkách ve vile na okraji města nalezeny kostry dvou mužů, pravděpodobně bohatého muže a jeho otroka. 

Domů
Sdílet
Diskuse