Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. května 2023 v 19:12
Čas čtení 1:01
Ilona Hobzová TASR

Obrazem: V Pompejích odhalili pozůstatky obětí zemětřesení z roku 79

Obrazem: V Pompejích odhalili pozůstatky obětí zemětřesení z roku 79
Zdroj: TASR/AP
ZAJÍMAVOSTI ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Podle archeologů šlo o dva muže ve věku padesáti let.

Archeologům se v italských Pompejích podařilo odkrýt pozůstatky dvou lidí. Předpokládá se, že jde o oběti zemětřesení, které nastalo při ničivém výbuchu sopky Vesuv v roce 79. Oznámil to v úterý ředitel tamního archeologického parku Gabriel Zuchtriegel. Na základě informací tamních médií o tom informovala agentura TASR.

Kostry dvou mužů, korálky a mince

Kostry těchto osob, pravděpodobně dvou mužů ve věku okolo padesáti let, našli archeologové během vykopávek v části archeologického parku známého jako Insula dei Casti Amanti. Nacházely se pod zdí, o které se předpokládá, že během zemětřesení spadla. Podle zlomenin obou koster to vypadá, že muži zemřeli v důsledku mnohočetných zranění, která utrpěli, když se budova vlivem zemětřesení propadla.

„Moderní techniky vykopávek nám pomáhají mnohem lépe porozumět peklu, které za dva dny zničilo celé Pompeje a zabilo mnoho jeho obyvatel,“ uvedl k nálezu Zuchtriegel.

PompejePompejePompejePompeje
Zobrazit galerii
(6)

Ve stejné místnosti jako oběti byly nalezeny také korálky z náhrdelníku a šest mincí – dvě z nich pocházejí z poloviny druhého století před naším letopočtem. „Pompeje jsou obrovskou archeologickou laboratoří, která v posledních letech znovu ožila, udivuje svět neustálými objevy, které přináší, a projevuje italskou excelenci v tomto oboru,“ okomentoval nejnovější nálezy italský ministr kultury Gennaro Sangiuliano.

Doporučeno
Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie 2. května 2024 v 15:42

Město Pompeje bylo v roce 79 našeho letopočtu zničeno v důsledku erupce Vesuvu. Ruiny byly objeveny v 16. století, první vykopávky začaly v roce 1748. Dosud bylo nalezeno více než 1 500 z odhadovaných 2 000 obětí. Poslední nález lidských ostatků se uskutečnil v roce 2020, kdy byly při vykopávkách ve vile na okraji města nalezeny kostry dvou mužů, pravděpodobně bohatého muže a jeho otroka. 

Domů
Sdílet
Diskuse