Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
28. května 2023 13:00
Čas čtení 3:24
Kuni Nguyenová

Tohle je 5 nejnebezpečnějších profesí na světě. Kolik si za ně v Česku vyděláváš a je mezi nimi i ta tvá?

Tohle je 5 nejnebezpečnějších profesí na světě. Kolik si za ně v Česku vyděláváš a je mezi nimi i ta tvá?
Zdroj: TASR/AP
ZAJÍMAVOSTI EKONOMIKA PRÁCE
Uložit Uložené

Vydělávat na živobytí tě může doslova stát život. Zejména pokud pracuješ v jedné z těchto riskantních profesí.

Některá povolání ve srovnání s jinými s sebou nesou vyšší riziko zranění, nebo dokonce vyšší riziko smrti. Jde zejména o práci s nebezpečnými materiály nebo práci v nebezpečném prostředí, případně obojí zároveň.

Zajímá tě, zda tvoje profese spadá pod jednu z nejnebezpečnějších prací na světě? Následující přehled jsme sestavili podle amerického Úřadu pro statistiku práce (BLS). Podle posledních dat z roku 2021 vyplývá, že jen ve Spojených státech došlo ke 2,6 milionu případů zranění, a dokonce až k 5190 úmrtí za rok. Pro přiblížení reality jsme uvedli také průměrné výdělky v těchto profesích v Česku. Částky jsme čerpali z databáze Platy.cz, která pravidelně zveřejňuje přehledy platů a mezd různých profesí a pozic.

Řidič*ka kamionů

kamion
Zdroj: Unsplash/Yassine Khalfalli/volně k použití

Řidiči a řidičky nákladových vozidel jsou zodpovědní za přepravu zboží na dlouhé vzdálenosti. Trasy dlouhé tisíce kilometrů přes několik státních hranic a řízení během dlouhého časového úseku mohou často vést k únavě, která může zhoršit schopnost řízení a zvýšit riziko nehod. 

Doporučeno
Danielovi je 26 let a pracuje jako traktorista. „Na poli jsem potkal medvěda, v hlavní sezóně se dá vydělat i 90 tisíc“ Danielovi je 26 let a pracuje jako traktorista. „Na poli jsem potkal medvěda, v hlavní sezóně se dá vydělat i 90 tisíc“ 14. dubna 2024 7:00

Jejich práci může negativně ovlivnit také špatný stav vozovky, počasí a další řidiči na silnici. Řidiči či řidičky cisteren nebo jiných vozidel přepravujících těžký a nebezpečný náklad jsou také vystaveni riziku působení toxických chemikálií nebo plynů. Nehledě na to, že izolace, dlouhá období mimo domov v kombinaci s vysokou úrovní stresu mohou přispívat k problémům duševního zdraví, jako je deprese a úzkost.

Zpráva od BLS zjistila, že ze všech pracovních úrazů ve všech odvětvích zůstaly dopravní nehody nejčastější příčinou úmrtí. V roce 2021 šlo o 1523 úmrtí, což je nárůst o 18,8 procenta oproti roku 2020. 

A kolik si řidič*ka kamionu v Česku vydělá? Podle databáze Platy.cz jde o finanční rozmezí mezi 24 540 až 54 634 Kč. 

Profese v odvětví rybolovu a lovu

rybolov
Zdroj: Wikicommons/volně k užití

Sběr ryb a jiných mořských živočichů z oceánů nebo sladkých vod není jen tak. Rybáři, jejichž úlovky následně míří k rybím farmám a zpracovatelským závodům, jsou při své práci vystaveni řadě nebezpečí a rizik. Jedná se například o utonutí, pád přes palubu, zranění nebo zapletení do rybářského náčiní.

Rybáři jsou navíc často vystaveni nebezpečným povětrnostním podmínkám a nečekaným živlům přírody na otevřených vodách. Navíc se mnohdy nachází daleko od jakékoli lékařské pomoci. Profese v odvětví rybolovu se proto podle posledních dostupných údajů od BLS umístila jako druhá nejnebezpečnější ve Spojených státech.

Doporučeno
Bára pracuje v kavárně na Novém Zélandu. Čechy tu mají rádi. Nedávají tady dýška, ale cítím se tu jako v Pánovi prstenů Bára pracuje v kavárně na Novém Zélandu. Čechy tu mají rádi. Nedávají tady dýška, ale cítím se tu jako v Pánovi prstenů 2. dubna 2024 13:00

Kolik si přesně vydělávají rybáři v Česku, jsme v portálu Platy.cz nenašli. Nicméně nelze vyloučit, že tato práce mnohdy stojí doslova život. Při práci ve vodě totiž každoročně zemře 132,1 na 100 000 pracovníků.

Stavební a těžební profese

stavba
Zdroj: Pexels/Rodolfo Quirós

Lidé v této profesi často zodpovídají stavebním společnostem, dodavatelům, nebo dokonce vládám, že stavba a údržba budov, silnic, mostů či tunelů bude podle jejich představ. Obsluhují těžké stroje, pokládají beton nebo asfalt a často se setkávají také s instalací elektrických nebo vodovodních systémů.

Při své práci ale čelí řadě nebezpečí a rizik, včetně pádů, úrazu elektrickým proudem a zasažení padajícími předměty. A právě pády, uklouznutí a zakopnutí jsou častým důsledkem pracovních úmrtí ve stavebnictví. Podle BLS jich v roce 2021 bylo až 850.

Pokud se podíváme na mzdy v Česku, stavební dělník či dělnice si podle databáze Platy.cz vydělá v rozpětí od 23 584 do 57 373 Kč hrubého. 

Povolání ochranné služby

Policie
Zdroj: Policie ČR

Nejspíš se shodneme na tom, že povolání hasiče*hasičky, policie nebo kriminalistů není procházkou růžovým sadem. Ať už čelí živelním pohromám, nebo musí jednat donucovacími prostředky ke zpacifikování podezřelých, pachatelů či pachatele, každodenně se vystavují obrovskému nebezpečí. 

Doporučeno
Jak zvládnout pracovní pohovor levou zadní? Poradíme ti, jak získat tvůj vysněný job Jak zvládnout pracovní pohovor levou zadní? Poradíme ti, jak získat tvůj vysněný job 6. března 2024 13:00

Zpráva BLS z těchto důvodů zaznamenala v roce 2021 nárůst úmrtí o 31,9 procenta na 302 oproti roku 2020, kdy jich bylo 229. Téměř polovina (45,4 procenta) těchto úmrtí byla způsobena vraždami (116) a sebevraždami (21). U zhruba třetiny (33,4 procenta) pak šlo o dopravní nehody.

To, že se jedná také o nedoceněné práce, ostatně ukazují i průměrné mzdy. Policie si v Česku vydělává v rozmezí od 34 517 do 57 420 Kč, pracovníci*pracovnice bezpečnostní služby 17 300 až 30 144 Kč a hasiči pak od 29 221 do 56 940 Kč. 

Pracovníci*pracovnice v zemědělství

zemědělství
Zdroj: Pexels/Quang Nguyen Vinh

Tato profese neobnáší pouze dojení krav, sázení zeleniny nebo sběr jablek. Zahrnuje také pěstování plodin, chov dobytka a údržbu zemědělského vybavení. Dělníci a dělnice jsou k tomu dlouhodobě vystaveni slunci, pesticidům a jiným chemikáliím, což si postupně vybírá svou daň. Často totiž dochází k rizikům respiračních a kožních onemocnění.

Kamenem úrazu je ale práce s těžkou techniku. Tato těžká technika je obvykle příčinou úmrtí v této oblasti. Převrácení, havárie traktorů a pády z výšek jsou jedněmi z nejčastějších důvodů úmrtí pracovníků v této oblasti. Takový operátor zemědělských strojů v Česku mimochodem bere mzdu, která se pohybuje v rozmezí od 20 892 do 37 638 Kč. 

Doporučeno
Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena 1. března 2024 14:00

Zahraniční média, včetně The New York Times, přitom opakovaně upozorňují na to, že farmáři a farmářky navíc čelí zvýšenému riziku sebevražd, které je až třiapůlkrát vyšší než u běžné populace. Mezi lety 2000 a 2018 vzrostly ve venkovských komunitách o 48 procent. Oproti tomu v městských oblastech šlo o 34 procent.

„Od našich výrobců se neustále očekává, že udělají více za méně, budou inovovat a zlepšovat se, vychovávat rodinu, zachovávat dědictví a nezapomínejme na krmení a oblékání světa, když jsme u toho,“ prohlásil Zach Ducheneaux, správce Farm Service, která v rámci amerického ministerstva zemědělství slučuje zemědělské aktéry. 

Domů
Sdílet
Diskuse