Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. května 2023 v 7:00
Čas čtení 5:48
Adéla Ježková

Zdařbůh na poslední šichtě! Před 131 lety došlo v Příbrami k důlní katastrofě světového rozsahu

Zdařbůh na poslední šichtě! Před 131 lety došlo v Příbrami k důlní katastrofě světového rozsahu
Zdroj: WikimediaCommons/volně k užití
HISTORIE DRUHÝ POHLED HISTORIE STŘEDOČESKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Je poslední květen roku 1892. Slunce svítí a havíři se schází na odpolední směnu do dolu Marie na Březových Horách, dnešní součásti Příbrami. Čekají, až se budou moci vystřídat se svými kolegy z ranní směny. Pro 319 z nich to bude poslední směna v životě.

Právě z ranní šichty se vraceli také horníci Emanuel Kříž, Václav Havelka, Jan Kadlec a Alois Nosek. Těžkou práci mezi doly Vojtěch a Marie vykonávali od 4. hodiny ranní a jistě se již viděli doma při odpočinku. Ve 29. patře hlavní šachty Marie, které se nacházelo v hloubce 955 metrů, ale museli nejprve počkat, až se jim uvolní stoupací stroj, takzvaný fahrkunst, a budou moci vyjet nahoru.

„Při transportu se musel horník nejprve uchopit držadla, aby nespadl do hlubiny, a pak přestupoval z jednoho stupátka na druhé. Než vkročil na plošinu situovanou na táhle stoupacího stroje, prohlédl si svůj kahan, upravil nebo vyměnil knot, případně přidal olej, aby měl při jízdě spolehlivé světlo, neboť výstup tímto způsobem trval ze 29. patra více než půl hodiny,“ popisuje historik a ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl.

Doporučeno
Padli v boji za chléb. Před 91 lety v Mostě svolali horníci největší evropskou stávku, která přepsala dějiny i sociální systém ČSR Padli v boji za chléb. Před 91 lety v Mostě svolali horníci největší evropskou stávku, která přepsala dějiny i sociální systém ČSR 23. dubna 2023 v 6:00

Doutnající oharek

Vyčkávajícímu horníku Křížovi už kahan dohoříval, jal se proto knot vyměnit – doutnající zbytek druhého knotu přitom odhodil opodál. Ten se ovšem propadl asi deset metrů hluboko do prostoru sklípku. Měl ještě krátce doutnat. Přítomní horníci ovšem předtím, než nastoupili do fahrkunstu, ještě několikrát zkontrolovali, zda v místě nevznikl požár. Nic se nedělo, a tak po čtvrthodině zamířili vstříc slunečnému dni.

Když krátce po 12. hodině dorazili na povrch, rozloučili se a vydali se směrem ke svým domovům – aniž by tušili, co se v šachtě následně přihodilo.

„Bohužel většina zařízení jámy, jako například věncové roubení, příčky, průvodní latě, lezné povaly, žebříky atd., to vše bylo ze dřeva, mnohdy s nánosem olejových mazadel od těžního lana a stoupacího stroje,“ vysvětluje Velfl s tím, že za zmíněnou skupinou havířů vyjela ještě jedna, také ze 29. patra, ale ani ona kouř či cokoliv podezřelého nezpozorovala.

Doporučeno
Most patřil k nejkrásnějším českým městům, kvůli uhlí ho ale vláda vyhodila do povětří. Křivdu si nese stále s sebou Most patřil k nejkrásnějším českým městům, kvůli uhlí ho ale vláda vyhodila do povětří. Křivdu si nese stále s sebou 7. února 2023 v 6:00

Kouře ve 27. patře si všimla až skupina z odpolední směny kolem půl druhé odpoledne. Ve 29. patře už horníci viděli plameny. Havíři se proto ihned vrátili na povrch a zalarmovali vrchního správce Huga Gröglera.

Hořící důl Marie na Březových Horách.Důl Marie po důlní katastrofě.Horník Prokop Trefný ve fáracím oděvu.Náraziště dolu Marie ve více než kilometrové hloubce.
Zobrazit galerii
(4)

„Grögler začal okamžitě organizovat záchranářské práce, mimo jiné s nasazením vlastního života šestkrát sfáral do podzemí ve snaze vyvézt na povrch ohrožené horníky a zároveň napsal písemnou zprávu o požáru, s níž vyslal zvláštního posla do Příbrami na úřad ke svému nadřízenému. Ve 14 hodin byla informace prezentována nejvyššímu představiteli příbramského báňského závodu a odtud směřovala telegraficky dále do světa,“ uvádí historik.

Na dodnes zachovaném lístku stálo„Poslušně hlásím, že na 29. obzoru Mariánského dolu vypukl požár a pravděpodobně také výdřeva dole jest zachvácena.“

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse