Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. června 2023 6:00
Čas čtení 3:00
Adéla Ježková

Domácí porody nejsou zločin. Nechme ženy rodit tak, jak chtějí

Domácí porody nejsou zločin. Nechme ženy rodit tak, jak chtějí
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů
KOMENTÁŘE FEMINISMUS ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Šestý červen je Mezinárodním dnem domácích porodů. A k těm má každý co říct. Především pak ti, kterých se porody netýkají. Podobně jako u témat menstruace, LGBTQ+ práv nebo třeba vegetariánství. Mohli bychom, prosím, konečně poslouchat i těhotné?

„Muž na Příbramsku přivedl v autě na svět vlastní dítě“„Plzeňští záchranáři přivedli na svět malou holčičku“„Záchranáři slaví první letošní porod v sanitce. Na svět přivedli malou Toničku“, „Rodička to nestihla do nemocnice, holčičku přivedl na parkovišti v Kuřimi na svět otec“„Porodila na toaletách v restauraci. Dceru na svět přivedl vlastní tatínek“. To jsou reálné titulky, které vyšly na českých zpravodajských serverech. Veškeré zásluhy připisují šikovným záchranářům a tatínkům, rodička na místě byla prakticky jen do počtu.

Doporučeno
Porodnické násilí: Skákání po břiše, zbytečné nástřihy a necitlivé oddělování dětí od matek. I k tomu na porodním sále dochází Porodnické násilí: Skákání po břiše, zbytečné nástřihy a necitlivé oddělování dětí od matek. I k tomu na porodním sále dochází 18. února 2022 7:00

Cíl: vymýtit domácí porody

Jak ve svém článku popisuje porodní asistentka Clare Davison, porod byl kvůli esencialistickému zatížení historicky doménou žen. Jedině ony mu rozuměly – bylo to takové mytické ženské tajemství. S rozvojem vědy ale byly „staré porodnické způsoby poznání“ zavrženy jako pověry a babské povídačky. Začalo se důvěřovat spíše bílým plášťům než ženami uváděným zkušenostem z vlastního pozorování a vzdělávání.

Medikalizace porodů pomohla západním společnostem vštípit představu, že ženy jsou v procesu porodu přirozeně pasivní, a podpořila infantilizaci těhotných a rodících žen. Těhotná žena je pacientka – a porod v nemocnici je naordinovanou léčbou. Narativ, dle kterého je porod s lékařskou intervencí tím jediným vhodným způsobem porodu, je přítomen také v českém zdravotnictví, legislativě a u laické veřejnosti. 

porod
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů


Žena, která se u nás vědomě rozhodne pro domácí porod, čelí stigmatizaci ze všech stran. Na gynekologii se dozví, že je nezodpovědná a riskuje zdraví svého dítěte – ve svém okolí je pak označena za iracionální biomatku. Míra vyhrocenosti debat o domácích porodech přitom absolutně neodpovídá četnosti samotných domácích porodů. Stále se jedná o marginální záležitost, na kterou – vzhledem k cenám služeb porodních asistentek – dosáhnou spíše zajištěnější ženy. 

Stát domácí porod (zatím) nezakáže, ale v podstatě znemožní jeho bezpečný průběh. Pokud během porodu dojde ke komplikacím, musí samozřejmě dojít k urgentnímu převozu do nemocnice, avšak porodit dítě doma s pomocí porodní asistentky je dle české legislativy penalizováno. Samotným rodičkám postih nehrozí, nicméně asistentky mohou čelit přestupkovému řízení a hrozí jim vysoké sankce. Je to tak právě legislativa, která činí domácí porody méně bezpečné. Nebo si snad stát myslí, že je pro ženu bezpečnější rodit úplně o samotě než v přítomnosti kvalifikované odbornice?

Doporučeno
Porodnické násilí: O matku a její duši se nikdo nezajímá, porod se musí hlavně přežít Porodnické násilí: O matku a její duši se nikdo nezajímá, porod se musí hlavně přežít 22. února 2022 11:30

Určitě nikoli, jedná se pouze o snahu domácí porody vymýtit. Taková strategie je ale stejně nelogická jako v případě omezení přístupu k interrupci – poptávka po nich nevymizí, pouze se odstrčí na periferii a učiní je nebezpečnými.

Jak zároveň dokládají data, například průzkum Anny Durnové a Evy Hejzlarové z FSV UK, motivací pro domácí porody bývá často tristní praxe v porodnických zařízeních. Rodící se chtějí vyhnout hrubému zacházení, nerespektu, paternalismu – ale i nekonsenzuálním úkonům, včetně nástřihů nebo tzv. „manželského stehu“. Problém pro řadu žen představuje také samotná medikalizace a neúměrné zasahování do průběhu porodu. Až poté podle autorek přichází na řadu jako důvod pro domácí porod vlastní přesvědčení či osobnostní nastavení.

Zmíněné praktiky se souhrnně označují porodnickým násilím. Se ženami, které jej zažily, přinesl Refresher minulý rok sérii rozhovorů. Porodnické násilí jsme rovněž probrali s odbornicemi v navazujícím článku. V jiném rozhovoru jsme se také mimo jiné dozvěděli, jak probíhá porodní a poporodní péče ve Francii.

Právo na tělesnou autonomii a bezpečný porod 

Šestý červen je Mezinárodním dnem domácích porodů, který „oslavuje práci porodních asistentek a podporuje právo matek zvolit si prostředí, ve kterém porodí své dítě“. Dnem, který je v České republice potřeba jako sůl.

Nemůžeme záměrně činit domácí porody nebezpečnějšími a udělovat vysoké pokuty porodním asistentkám, které jen chtějí dělat svou práci: pomáhat rodičkám. Řešením není ani propagace domácích porodů jako ideálního řešení pro všechny. Tak tomu zkrátka není.

Doporučeno
Feminismus a islám se nevylučují. Naučme se rovnost respektovat v kontextech, ve kterých se odehrává, vyzývá politoložka Hesová Feminismus a islám se nevylučují. Naučme se rovnost respektovat v kontextech, ve kterých se odehrává, vyzývá politoložka Hesová 11. května 2023 6:00

Východisko nabízí změna přístupu k těhotným a rodícím ženám a zpřístupnění svobodné volby. Vždy budou mezi rodičkami ženy, které chtějí rodit pouze v nemocnici – a vždy mezi nimi budou také ty, kterým sterilní nemocniční prostředí nahání hrůzu. Proč by jim měl stát nařizovat, jaká je ta správná volba? Proč by měl jednu z nich záměrně činit nebezpečnější? Proč by jim měl upírat tělesnou autonomii?  

Rovněž je k tomu potřeba regulace profese porodních asistentek – především by měly být uznány jako kompetentní zdravotnice, které ženám poskytují kontinuální péči před, během i po porodu.

Doporučeno
Ponižující „testy panenství“ se stále provádí. Panenství přitom není nic víc než konstrukt Ponižující „testy panenství“ se stále provádí. Panenství přitom není nic víc než konstrukt 8. února 2023 6:00

Místo státu není v intimních prostorách našich domovů ani v ženských lůnech. Stát nemůže využívat politiku strachu a ostrakizaci porodních asistentek na základě svého ideologického přesvědčení. Místo státu je v zajištění bezpečných porodů, dostupné a kvalitní zdravotní péče pro všechny – bez ohledu na to, kde se rozhodnou rodit. Zajištění takových podmínek, aby rodičky mohly činit svobodná a informovaná rozhodnutí. Pokud tato změna nenastane, rodičky se budou rozhodovat primárně na základě strachu: ze stigmatizace, shamingu a sankcí, na straně druhé ze strachu z porodnického násilí.

Domů
Sdílet
Diskuse