Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
6. června 2023 14:56
Čas čtení 0:52
TASR

V Kolébce lidstva bylo nalezeno nejstarší pohřebiště. Nálezy přepisují dosavadní představy o lidské evoluci

ZAJÍMAVOSTI VĚDA
Uložit Uložené

Nejstarší pohřebiště na světě s ostatky jednoho ze vzdálených příbuzných člověka s malým mozkem, o kterém se dříve předpokládalo, že nebyl schopen složitějších úkonů, se podařilo objevit v Jihoafrické republice. TASR informuje na základě agentury AFP.

Výzkumný tým vedený renomovaným paleoantropologem Leem Bergerem v prohlášení uvádí, že v podzemním jeskynním systému v oblasti známé jako Kolébka lidstva, ležící nedaleko Johannesburgu, se jim podařilo objevit ostatky několika příslušníků druhu Homo naledi, hominida z doby kamenné a jednoho z bratrů sapiens.

Doporučeno
FOTO: Umělá inteligence vytvořila seznam nejošklivějších budov na světě. Jedna z nich pochází z Prahy FOTO: Umělá inteligence vytvořila seznam nejošklivějších budov na světě. Jedna z nich pochází z Prahy 30. května 2023 13:00


„Jde o vůbec nejstarší dosud objevené hroby v historii hominidů. Věkem alespoň o 100 000 let překonávají jakákoli známá pohřebiště druhu Homo sapiens,“ uvádí se v sérii zatím nerecenzovaných článků, které by měl vydat vědecký žurnál eLife. Nálezy boří dosavadní představy o lidské evoluci. Dosud panovalo přesvědčení, že k vykonávání složitých činností, jako je pohřbívání mrtvých, byl zapotřebí velký mozek. Ten však u Homo naledi dosahoval jen zhruba velikosti pomeranče.

Lee Berger.
Lee Berger. Zdroj: TASR/AP


Homo naledi byl druh hominidů vysoký zhruba 150 centimetrů s rukama přizpůsobenýma k lezení po stromech i práci s nástroji, jeho chodidla však byla uzpůsobena ke kráčení po rovné zemi. Představuje tedy přechodový stupeň mezi moderním člověkem a opicemi žijícími na stromech. Druh byl pojmenován po jeskynním komplexu „Vycházející hvězda“, kde byl v roce 2013 objeven (naledi je slovo pocházející z místních jazyků a znamená hvězda).

Doporučeno
Země má další měsíc! Malý asteroid nás obíhá přes 2 tisíce let, vědecký tým ho objevil až letos Země má další měsíc! Malý asteroid nás obíhá přes 2 tisíce let, vědecký tým ho objevil až letos 5. června 2023 13:19

„Tyto objevy dokazují, že pohřební rituály nebyly výhradní doménou Homo sapiens či jiných hominidů s velkým mozkem,“ uvádí výzkumný tým s tím, že jde jen o jeden z více důkazů komplexních citových a kognitivních procesů u příslušníků druhu Homo naledi.

Domů
Sdílet
Diskuse