Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. června 2023 10:00
Čas čtení 2:32
Radim Šlechta

Viděli jsme nového Stephena Kinga. Vyděsí tě v kině Kostlivec, nebo si stačí v noci zhasnout?

Viděli jsme nového Stephena Kinga. Vyděsí tě v kině Kostlivec, nebo si stačí v noci zhasnout?
Zdroj: 20th Century Fox
FILMY A SERIÁLY NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Horor Kostlivec je v českých kinech. Prozradíme ti, jestli stojí za tvůj čas.

Pamatuješ si, jak jsi jako dítě potřeboval*a mít v noci rozsvícenou lampičku, protože tě děsilo, co všechno se může ve tmě schovávat? Neznámo v temnotě ti možná nahání husí kůži i teď a filmové i knižní horory s ním pracují často a rády. Výjimkou není ani nový Kostlivec (Boogeyman) na motivy povídky od Stephena Kinga z roku 1973. Do českých kin vstoupila druhá adaptace tohoto příběhu 8. června letošního roku. Byli jsme se podívat, abychom ti řekli, jestli se vyplatí nového Kostlivce vidět.

Doporučeno
Proč se z panenky v hororu počuráš strachy? Může za to superschopnost lidského mozku Proč se z panenky v hororu počuráš strachy? Může za to superschopnost lidského mozku 25. února 2023 13:00

Původní Kingova povídka se odehrává během jednoho terapeutického sezení. Lester Billings (ve filmu David Dastmalchian) se v ordinaci zpovídá doktoru Harperovi (Chris Messina) z děsivých zážitků. Jeho tři děti zemřely za záhadných okolností a podle Lestera za to mohlo děsivé monstrum, přestože to navenek působí, že vrahem je právě jejich otec.

Kostlivec, Stephen King
Zdroj: 20th Century Fox

Filmová adaptace příběh rozvíjí a hraje si s myšlenkou, že po sezení strašidlo změnilo působiště a začalo pracovat na vybití rodiny doktora Harpera. Ta je po smrti matky zranitelná, a tudíž představuje i snadnější oběť. Hrůzné výjevy vidí nejprve Harperova mladší dcera Sawyer (Vivien Lyra Blair) a později i starší Sadie (Sophie Thatcher). Kostlivec je, jak se později dozvíme, bytost z temnot, která parazituje na duševně zraněných lidech a bojí se světla.

Nikdy nevíš, co se schovává pod postelí 

I díky tomu si drtivá většina filmu hraje s diváckou představivostí. Kostlivce v podstatě nevidíme, jenom tušíme, že někde tam (ve skříni, pod postelí, v neosvíceném rohu) je. V podstatě od začátku nás režisér Rob Savage napíná a naše dětské strachy vrací do hry. Na zlomky vteřiny vidíme Kostlivcovu ruku, oči nebo celé tělo, jak se mihne na stěně. V pozadí záběru se objevují na první pohled přehlédnutelné postavy, které strach z neznáma ještě podtrhují.

Doporučeno
10 nejlepších českých hororů 10 nejlepších českých hororů 29. června 2022 11:30

Strach z ukrytého vyniká o to víc díky tomu, že Kostlivcova činnost by klidně mohla být projevem duševní nestability dětí po odchodu rodiče. Není neuvěřitelné, že by dcera v amoku roztrhala matčiny obrazy, že by se zhroucený Lester oběsil v šatníku nebo by po přirozené smrti jednoho z dětí zabil další dvě. Právě váhání, jestli se všechno odehrává „ve skutečnosti“, nebo jenom v hlavách hlavních hrdinů, ve filmu hezky funguje (podobný motiv využívá například jiná „kingovka“ Gerald's Game). S jumpscary navíc snímek většinu stopáže šetří a nepoužívá je prvoplánově.

Napínavý vnitřní svět se ale rozpadá v posledních scénách, kde se Kostlivec objevuje ve vší ošklivosti. Ubližuje mu nejen nepříliš pěkné CGI klasického hororu, ale především to, že jeho vykreslení rozbije téměř všechno, co do té doby ve filmu platilo za silnou stránku. Už víme, co Kostlivec udělá, odkud se přibližně vyloupne a tušíme také, jak se proti němu budou postavy snažit bojovat.

Same ol' King 

Filmu nepřispívá ani celá řada otřepaných schémat (až klišé), která jsme v hororu viděli už nesčetněkrát. Malá holčička vidí ducha, nikdo jí nevěří. Starší dcera vidí stejného ducha, omluví se té mladší, že jí nevěřila. Teď dospělí pochybují o úsudku obou dětí, a když se přesvědčí o opaku, je už téměř pozdě. I samotná postava terapeuta je z profesní stránky spíš zkratkovitá a spíše než skutečný psycholog působí Harper jako Karel Roden v seriálu od HBO.

Kostlivec, Stephen King
Zdroj: 20th Century Fox

Film vypráví klasický kingovský příběh o strašidle, které se živí určitou lidskou vlastností. Pennywise krmil strach, El Cuca v Outsiderovi smutek, Kostlivce truchlení. Určité přesahy do poměrů na školách, rodinných vztahů nebo práce s fantazií, které zmíněné It zachovává, Kostlivec spíš jen naznačuje. Po audiovizuální stránce se ti může zalíbit občasná kreativní práce s úhly kamery, střih v pomalých scénách i zvuk, s nímž si Kostlivec příjemně hraje. Ani tady ale snímek nijak zásadně nevystupuje.

Doporučeno
Arnold Schwarzenegger má nový dokument. Nezaslouží si ho ani on, ani jeho fanouškovská základna Arnold Schwarzenegger má nový dokument. Nezaslouží si ho ani on, ani jeho fanouškovská základna 7. června 2023 16:10

Horor Roba Savage se proto hodí na děsivý večírek u televize s přáteli než do kina. Pomáhá mu, že trvá jen 98 minut, většinu času nenudí a až na poslední třetinu tě dokáže přimět zaváhat, jestli dneska večer nebudeš chtít spát s rozsvícenou lampičkou.

Domů
Sdílet
Diskuse