Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. června 2023 16:10
Čas čtení 2:05
Radim Šlechta

Arnold Schwarzenegger má nový dokument. Nezaslouží si ho ani on, ani jeho fanouškovská základna

Arnold Schwarzenegger má nový dokument. Nezaslouží si ho ani on, ani jeho fanouškovská základna
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY ARNOLD SCHWARZENEGGER NETFLIX
Uložit Uložené

Třídílná minisérie o Arnoldu Schwarzeneggerovi je trochu jako dlouhé motivační video. Na rozdíl od herce na ni asi brzy zapomeneš.

Netflix ve středu vypustil nový třídílný dokument o jedné z největších ikon minulého století Arnoldu Schwarzeneggerovi. Slavný herec, kulturista a bývalý republikánský guvernér Kalifornie v něm líčí svou cestu na vrchol, vypořádává se s ne vždy pěknou minulostí i s tím, že už není takový Terminátor jako dřív, a jak sám říká, jeho břišní svaly ochabují a pod těmi prsními se mu tvoří vrásky. 

Doporučeno
Aby dostali tělo ven, museli atrakci rozebrat: Toto je 10 tragických nehod z Disneylandu Aby dostali tělo ven, museli atrakci rozebrat: Toto je 10 tragických nehod z Disneylandu 7. června 2023 13:00

Třídílná minisérie mapuje jeho život pomocí tří klíčových rolí, v nichž jej všichni známe – sportovec, herec a Američan. Otázka je, jestli těch 180 minut Arnolda dokáže skutečně ukázat v novém světle a nabídnout víc než shrnutí novinových titulků.

Arnold Schwarzenegger
Zdroj: 20th Century Fox

 
Na začátku se vracíme do rakouského města Thal, kde Arnold spolu se svým bratrem vyrůstal pod nelítostnou výchovou svého otce. Kluci si museli zasloužit i snídani a Arnold se kromě toho musel dostávat ze stínu svého sourozence Meinharda, který byl starší, silnější i chytřejší než on. Jeho soutěživost ještě podpořil film Hercules The Avenger z roku 1965 s kulturistou Regem Parkem v hlavní roli.

Musím být nejlepší. Ve všem 

Schwarzenneger cvičil hodiny denně a postupně se stával lepším a lepším sportovcem. Překonal skupinu nadšenců do kulturistiky v Rakousku, vyhrál soutěž v Británii a úspěchu se mu brzy dostalo i ve Spojených státech. 

Doporučeno
Velká svalová lež: Jak filmy způsobují mužům poruchy příjmu potravy Velká svalová lež: Jak filmy způsobují mužům poruchy příjmu potravy 30. ledna 2023 8:30

Ale kam růst dál? Když už nebylo kam růst v kulturistice, dostal se Arnold do filmového průmyslu a stal se největším akčním hrdinou. Ale kam růst dál? Po herecké kariéře pokračoval do politiky a nejprve pracoval s dětmi jako předseda prezidentské rady pro tělesnou zdravost a sport, odkud přešel do funkce guvernéra Kalifornie.

Arnold Schwarzenegger
Zdroj: YouTube/Arnold Schwarzenegger

Dokument Lesley Chilcott líčí Schwarzeneggera jako člověka, který má místo snů „jasné vize“ a přesně ví, jak je naplnit. Arnold chce vždy víc, ať už budeme mluvit o natáčení filmů, nebo o snižování skleníkových plynů (jím prosazovaný program v Kalifornii posléze převzal i Barrack Obama a Velká Británie). 

Tříhodinové motivační video

Kromě tohoto motivačního poselství ve smyslu, když budeš dřít, dokážeš cokoliv, ale dokument příliš mnoho nenabízí. Schwarzeneggerovy kauzy sexuálního obtěžování na večírcích jenom nastíní, stejně jako příběh o jeho nemanželském synovi a vyrovnávání se s nacistickou minulostí jeho otce, ztrátou bratra nebo dlouhodobými duševními problémy. Přestože se Arnold ve svém sídle na kameru několikrát omlouvá za chyby, které provedl, netflixová série spíš hladí po srsti, než aby šla skutečně na dřeň.

Arnold
Zdroj: Getty Images/Richard Blanshard

Daleko víc než jako dokument funguje Arnold jako motivační video s jasným vzkazem: „Jdi si za svou vizí na 100 % a příliš se u toho nezabývej vlastními pocity. Buď zaneprázdněný, buď užitečný, protože starost o to, co zrovna prožíváš, je nepřítelem triumfu.“

Hlubší sondy do Arnoldovy hlavy nebo intenzivnějších emocí se ale nedočkáme a dokument v podstatě neukáže nic, o čem by hercova fanouškovská základna nevěděla, a těžko říct, jestli zrovna Schwarzeneggerův život v roce 2023 zajímá kromě skalních příznivců ještě někoho jiného.

Doporučeno
Nejlepší české retro komedie, které musíš vidět: Těchto 8 filmů obstálo v čase a pobaví tě i po letech Nejlepší české retro komedie, které musíš vidět: Těchto 8 filmů obstálo v čase a pobaví tě i po letech 22. května 2023 11:00

Nedá se tak ubránit pocitu, že chronologicky vystavěný portrét i po všech úspěších stále soutěživého muže tvůrčí tým nevykreslil v takových barvách, jak by si on i jeho obdivovatelé zasloužili. Archivní záběry, kamera a střih z něj dělají poměrně klasický netflixový dokument, na který se možná rád*a jednou podíváš, ale na rozdíl od Schwarzeneggerova odkazu na něj poměrně rychle zapomeneš.

Domů
Sdílet
Diskuse